hirdetés

Ez a kutya véletlenül lefutotta a maratont, pedig csak pisilni engedték ki

Gerhát Petra

2024. május 10 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Bár a módszert elítéljük, a kutyus teljesítménye mindenképp említésre érdemes: gazdája pisilni engedte ki az önsétáltató állatot, ő pedig érmet nyert egy maratonon. 

hirdetés

Ludivine-t, az angol vérebet a kanadai Elkmontban engedte ki gazdája, hogy könnyíthessen magán. Ő viszont ahelyett, hogy elvégezte volna a dolgát – vagy azt követően, ezzel kapcsolatban természetesen nem rendelkezünk naprakész információval –, inkább becsatlakozott a házuk előtt elfutó sportolók közé. Velük tartott a teljes maratoni távon, és a kutya elképesztő teljesítményt nyújtott futás közben.

Néha azért megállt lazítani is a maratonfutó kutya

Érmet nyert, pedig nem is nevezett: a kutya futás közben lenyűgöző teljesítményt nyújtott

A sok sportoló között vígan szaladt, olykor-olykor meg-megállva a célig. Volt, hogy egy tehéncsorda vonta el a figyelmét, és a szarvasmarhákkal játszott egy kicsit, máskor egy-egy út menti parkba tett kitérőt; körbeszaglászott, majd folytatta útját a célszalag felé. Még arra is jutott ideje Ludivine-nek mindeközben, hogy elfogyasszon egy fél nyulat az út szélén. Természetesen a távot sikeresen teljesítette.

A maratonfutás nem ritka esemény, az év teljes ideje alatt rendeznek hosszútávfutó versenyeket. A maratoni táv, mely 42 195 méter hosszú, sokak számára elképesztő teljesítmény, azonban egy vérbeli vadászkutyának meg se kottyan. Az angol vérebek ráadásul fáradhatatlan nyomkövetők, akik akár órákon át képesek a szag után menni. Míg egy átlagos maratonfutónak 3,5-,5 órába telik teljesíteni ezt a távot, egy kutya, főként, ha rendszeresen mozog, sokkal hamarabb végigszaladja, és meg sem kottyan neki. Az angol vérebek ráadásul még a nyomkövetők közt is legendásnak számítanak, a fajta számos képviselője hosszú kilométereken keresztül, akár többnapos nyomok alapján is képes rábukkanni arra, amit keres. Ludivine pedig nyilvánvalóan arra volt kíváncsi, hova tart ez a rengeteg ember.

A maratoni futás története Pheidippidész legendájához kapcsolódik. Amikor a görög–perzsa háborúk során i. e. 490-ben az athéni seregek a marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre, a perzsák hajóhada Athén ellen indult, hogy még a győztes had visszatérte előtt elfoglalja a védtelen várost. Pheidippidész futva tette meg a mintegy 150 mérföldnyi távolságot Marathón és Spárta között, hogy a spártaiakat segítségül hívja. Másnapra oda is ért Spártába. A spártaiak ugyan megígérték a segítséget, de azt mondták, nem vonulnak csatába addig, amíg a holdtölte be nem áll. Pheidippidész visszafutott Marathónba, hogy hírét vigye a spártaiak üzenetének, akik végül hat nappal később jelentek meg. Addigra a csata eldőlt.

A véreb ennél jóval gyorsabban célba ért,  másfél órán át tartott a futókkal a célig, és bár nem nevezett a versenyre, hetedikként futott be. A váratlan megjelenését és a teljesítményét a helyszínen azonnal díjazták, finom falatokat és érmet is kapott az elért helyezéséért.

Az Én Kutyám magazin szerkesztősége Ludivine érdemeit elismerve a gazdijának inkább egy Citrom-díjat osztana ki, a kutyus kertből, házból kiengedése, felügyelet nélkül hagyása, önsétáltatása ugyanis a legkevésbé sem felelős magatartás. Ludivine-nek szerencséje volt, hogy biztonságosan célba, majd haza is ért. Nem biztatunk senkit, hogy utánacsinálja.

Ha futnál kutyáddal együtt, ide kattintva olvashatsz arról, milyen lehetőségeid vannak, és milyen fajtájú ebet érdemes választanod társul.

angol véreb futás kutyával maraton sport kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!