hirdetés

Síelés kutyával: nem is hinnéd, kedvenced mennyire élvezné a téli vakációt

Szénási Szimonetta

2023. január 7 - Képek: Getty Images Hungary

Síelést tervezel, de nem tudod kire hagyni kedvencedet? Magaddal is viheted, ha betartod az alábbi tanácsokat.

hirdetés

A síelés kutyával extrém programnak hangzik? Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ebek nagyon is élvezik a téli vakációt!

Imádják a havat

A kutyák többsége szereti a havat, és imád a hóban hancúrozni. Ha a te kedvenced is közéjük tartozik, akkor nyert ügyed van, hiszen a síelés „alapkelléke” a hó.

Minden közös programra vevők

Ahogy arról már annyiszor írtunk, négylábúdnak te vagy a világ közepe. Ebből kifolyólag rajong a közös programokért, és szívesen elkísér bárhova (kivéve az állatorvost, a rendelővel egyes ebeknek vannak fenntartásaik.)

Amire fel kell készülnöd, ha kutyáddal mennél síelni

1.) Informálódj!

Ha felmerül a gondolat, hogy idén kutyával menj síelni, először is térképezd fel a terepet – szó szerint, és átvitt értelemben is! Nézz utána, mely szállások fogadnak állatokat, és informálódj a tervezett sípálya felől is.

2.) Dokumentumok

Az utazás feltétele, hogy az ebnek rendben legyenek a papírjai, mint az útlevele és az oltási könyve. Arról is tájékozódj, pontosan milyen dokumentumokra lesz szükség az adott országban, és mik a beutazás feltételei.

3.) Számolj a plusz csomagokkal!

Azzal, hogy kedvencedet is elviszed a téli vakációra, azzal a poggyászok száma is meg fog növekedni. Gondold át, mi az, amire a hétköznapokban mindig szüksége van a kutyának, mint a tálkái, a fekhelye, és természetesen elegendő tápról is gondoskodnod kell. Ezen felül készülj megfelelő kinti ruházattal – kabát, téli cipő –, továbbá láthatósági felszereléssel, ami lehet mellény, illetve kaphatók különféle fényvisszaverő nyakörvek és hámok is.

4.) Lassabb program, több pihenővel

Úgy, hogy jószágoddal indulsz síelni, hiába aktív kikapcsolódásról van szó, többet fogtok pihenni. Négylábúd miatt ugyanis több szünetet kell beiktatni, amikor ihat, ehet, elvégezheti a dolgát, és ha szükséges, akkor pihenhet és felmelegedhet. Ezzel is vess számot, mielőtt a közös út mellett döntesz, nehogy csalódott legyél a kevésbé pörgős síszünet miatt.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod, miként néz ki a kutyás síelés a gyakorlatban.

Biztonsági intézkedések

Természetesen a síelés nem balesetmentes sport ahogy a te, úgy kutyád esetében sem! Mindig legyél nagyon körültekintő, és törekedj a veszélyes helyzetek elkerülésére, valamint a kockázat minimalizálására. Ne menjetek túl zsúfolt helyekre, és arra is figyelj, hogy az adott helyzetben kedvenced miként reagál az emberek, illetve ha vannak, akkor a többi kutya közelségére.

Mivel a síelés nem hétköznapi szituáció, ebből kifolyólag kiválthat nem vált reakciókat az állatból. Hatalmas könnyebbség, ha a kutya jólnevelt, szót fogad neked és ismeri az alapvető parancsokat, ám így is előfordulhat, hogy valami megzavarja, és lassabban reagál. Ezért te légy résen minden helyzetben!

aktív kutya aktivitás hideg kötelező oltás közös program oltás séta hidegben sport sport kutyával sportolás kutyával tél utazás utazás kutyával útlevél kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink