hirdetés

Költöztök? Így teheted zökkenőmentessé a kutyádnak

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Minden költözés nehéz. Össze kell pakolni, aztán újra ki, rendszerezés, szortírozás, takarítás… Stresszes és időigényes feladatok, amit mindenki utál. A kutyád is.

hirdetés

Ha költözni készültök, az ezzel kapcsolatos teendők sajnos nem merülnek ki a tervezésben és kivitelezésben. Rendkívül fontos, hogy a kedvencedet is felkészítsd a folyamatra, és segíts neki, hogy mielőbb megszokja új otthonát. Néhány apró trükk alkalmazásával neked és bundás barátodnak is könnyebb lesz az átmenet.

Költözés előtt

Sajnos a valóságban nincs tündér keresztanya, aki varázsütésre mindent becsomagol. Neked kell beszerezned egy csomó mindent, még mielőtt nekiláthatnál a pakolásnak. Hatalmas dobozok, ragasztószalag, zsákok, buborékfólia és még sok más, ami újdonság a kutyádnak.

Nehéz úgy a dobozba pakolni, ha egy kutya fekszik benne…

Engedd meg neki, hogy megismerje a költözéshez szükséges eszközöket. Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, ha még a pakolás aktuálissá válása előtt néhány héttel beszerzel minden kelléket. (Ami egyébként még segít is a tervezésben, a fokozatossággal pedig a kapkodást is elkerülheted.)

Ha már ismeri az állat ezeket az eszközöket, amikor elkezded a csomagolást, nem okozol neki stresszt vagy izgalmat azzal, hogy új dolgok kerülnek be az otthonotokba. Ő is nyugodt lesz, és neked sem kell folyamatosan arrébb tessékelned, hogy haladhass.

Készülj fel az útra

Nemcsak a bútorok és dobozok eljuttatása fontos; azt is át kell gondolnod, hogy a kutya hogyan utazik majd az új otthonba. Ha autóval mentek, ami a kedvencednek nem újdonság, nem lesz nehéz dolog. Ám ha a kutya nincs szokva a kocsikázáshoz, érdemes a költözés előtt elvinni néhány körre, hogy ne érje meglepetésként az autóban történő utazás. Ebben a cikkünkben pedig tippeket találsz arra, ha a kutya nem igazán bírja az autót.

Ha tömegközlekedést használtok, szintén biztosítsd számára a kellő mennyiségű időt és alkalmat, hogy megszokja az utazást. Külföldre költözés esetén pedig az utazás módja mellett az állat számára szükséges papírokról se feledkezz meg.

Pakolás közben

Ha lehetséges, jobb, ha a kutyád egy általa is kedvelt rokonnál vagy barátnál marad a zűrösebb napokon. Amennyiben ez nem megoldható, mindenképp figyelj arra, hogy a költözésre történő felkészülés ne borítsa fel az állat napi rutinját. Lehet, hogy így hosszabbra nyúlik a dobozolás, de inkább tartson két nappal tovább, minthogy bestresszeld a napi egyórás sétához és kutyafuttatóhoz szokott állatot kétperces vécésétákkal.

Az is fontos, hogy ne hanyagold el a kutyus mentális és szociális szükségleteit. Ugyanúgy játssz vele, kiránduljatok, taníts új trükköket, aztán pihenjetek a kanapén. Egy költözés nem mentesít a gazdi-feladatok alól.

Csomagolj okosan

Hagyd a pakolás végére azt a szobát, ahol a kutyád a leginkább szeret lenni. Így ha végig kell néznie a költözés borzalmait, legalább egy ideig lesz egy olyan hely, ahová elmenekülhet az őrület elől.

Bár tudjuk, hogy szinte lehetetlen feladat, de próbáld úgy intézni a pakolást, hogy ne úgy nézzen ki a lakás, mintha egy tornádó söpört volna végig. A házi kedvencek számára stresszes lehet, ha hirtelen semmi sem ott van, ahol lennie kellene, és olyan helyre is kerültek dolgok, ahol korábban nem volt.

Beköltözés után

Hetekbe, akár hónapokba is kerülhet, mire a kutyád megszokja új otthonát. Az alábbiakkal segíthetsz neki, hogy ez a lehető leggyorsabban és legstresszmentesebben menjen.

Tölts vele sok időt. Ne hagyd magára egész napra (azt mondjuk egyébként se!) a költözés másnapján. Fokozatosan növeld a tőle távol töltött idő mennyiségét, hogy biztonságos helynek érezze az új lakást.

Fő a rutin. Ha lehet, ne változtass a korábban megszokott napi rutinján és ne most találd ki azt sem, hogy tápot váltasz. A környezetében minden más lett, nem tanácsos bármi egyeben változtatni.

Ismerős illatok. Bár költözéskor elfoghat a vágy, hogy mindent kimoss és kitakaríts, a kutya játékait és fekhelyét egy ideig még hagyd békén. Az új otthonban teljesen mások az illatok (lehet, te nem veszed észre, de a kutyád igen), legalább néhány olyan aroma legyen, ami ismerős az állatnak.

Várj egy kicsit a lakásavatóval. Adj időt a kutyának a megszokásra, és csak utána hívj vendégeket. Ez különösen fontos visszahúzódóbb, félénkebb kedvenceknél, akiknél egy vendégség egyébként is komoly stresszfaktor.

Légy türelmes. Talán minden teendő közül ez a legfontosabb. Lehet, hogy néhány nap alatt belerázódik a dologba, de az is előfordulhat, hogy hetek is eltelnek, mire magabiztosan mozog az új helyen. Engedd, hogy a saját tempójában oldódjon fel, így biztosan nem okozol neki felesleges mentális és érzelmi nehézségeket.

költözés kutyával kutya stresszes stresszes gazdi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!