hirdetés

Fontos üzenete van, ha nyalogatja a száját a kutya: egyáltalán nem cukiság ez a viselkedés

Ferenczi Deborah

2022. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan te is tapasztaltad már, hogy a kutya bizonyos élethelyzetekben gyakran megnyalja a száját. Talán eddig úgy gondoltad, hogy milyen aranyos viselkedés ez, azonban elképzelhető, hogy egészen más üzenetet hordoz.

hirdetés

Sok esetben, mikor például étel van az asztalon, vagy az eb körül esznek, a száj nyalogatása az éhség vagy a kunyerálás jele. Azonban ebben a cikkben nem ezt a jelenséget vizsgáljuk, hanem azt, mikor csak úgy, étel vagy vacsoraidő nélkül végzi ezt a tevékenységet.

Miért nyalogatja a száját a kutya?

A legújabb tudományos eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy ez a viselkedés hasonló érzelem-leolvasásról árulkodik, mint amilyen esetünkben a harag megélése. Ilyenkor érdemes körülnézned az eb környezetében, ugyanis valószínűleg azt érzékeli, hogy valaki haragos körülötte. Ez az esetükben leginkább aggodalmat illetve félelmet szimbolizál. Tulajdonképpen ezzel a metakommunikációval jelzi kedvenced, hogy észrevette, hogy dühös vagy, és aggódik a helyzet kimeneteléért.

Pozitív és negatív érzelmekre adott reakciót is vizsgáltak

Korábban a szakértők úgy vélték, hogy a száj nyalogatása egy módja annak, hogy a kutyák megbirkózzanak az általános stresszel. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban új megvilágításba helyezte a viselkedést és a mögöttes okokat. A brazíliai Sao Paulo Egyetem állatviselkedési kutatói vizsgálatot végeztek. 17 egészséges felnőtt kutyát figyeltek a kísérlet során. Videós és hanganyagokat mutattak nekik, melyeken emberek és idegen kutyák szerepeltek különböző, negatív vagy pozitív érzelmi állapotokat mutatva. Leginkább dühös és boldog arcok, hangok kombinációját figyelhették meg, miközben a kutatók azt dokumentálták, hogy melyik videó illetve hang mit vált ki az állatokból.

Kizárólag a dühös arcok látványa váltja ki a szájnyalást

Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis csak a vizuális ábrázolásoknak volt olyan hatása, hogy annak láttán a kutya megnyalta a száját. Ezen belül is kizárólag a dühös emberi arcok váltották ki ezt a reakciót. Érdekes módon a dühös ember hangjának nem volt megfigyelhető hatása, illetve az sem volt lényeges, hogy a videón szereplő illető milyen nemű. A mérges arcok közül az emberé sokkal nagyobb hatással bírt, mint amikor az ebek más kutyákat néztek.

A kommunikáció lehet a kulcs

Számos kutatás bebizonyította már, hogy az ebek jó esélyel értik és felveszik a gazdájuk érzelmeit, melyre ez a kutatás is egyértelműen rávilágít. A jelen tanulmányban részt vevő kutatók úgy vélik, hogy a száj nyalogatása a kutya háziasítása során alakulhatott ki. Úgy vélik, hogy ennek segítségével a kutyusok könnyebben kommunikálnak az emberekkel.

kommunikáció kutya ember kommunikáció kutya megérzi kutya stresszes kutya viselkedése nyalogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink