hirdetés

Félénk a kutyád? Így növelheted az önbizalmát

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 12 - Képek: Az Én Kutyám

Nem minden kutya akar mindenkitől simogatást kapni - a félénk kutyák maguknak valók, de egy kis önbizalom növeléssel bátoríthatók.

hirdetés

A kutya alapvetően négy lábon járó optimizmus, aki vidámságával és játékosságával mindig készen áll, hogy nagy kanállal falja az életet. Ám nem minden négylábú ilyen extrovertált; akadnak, akik inkább a pálya széléről figyelik az eseményeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne velük. Alaptermészetük, neveltetésük, vagy a kettő együtt vezethetett oda, hogy némelyik állat egyszerűen jobban szeret egyedül lenni.

A félénk kutya viselkedése

A „félénk” szó a kutyák esetében gyűjtőfogalomként használható, hiszen több különböző viselkedést is magában foglal. Ilyen például, ha egy kölyökkutya nem vesz részt a kortársaival közös játékban, vagy ha a házi kedvenc vendégek érkezésekor bevonul a hálószobába.

Azonban a félénk kutyák csak bizonyos helyzetekben húzódnak vissza, például túlzott stresszes esetén. Olyan esetekben viszont, amikor jól érzik magukat – például otthon a gazdival vagy a szokásos séta idején – tökéletesen boldogok.

Miért lesz egy kutya félénk, introvertált?

Az újdonsült gazdik mindent megtesznek annak érdekében, hogy új családtagjuk jól alkalmazkodjon a közös élethez és vidám, magabiztos kutya váljon belőle. Fontos azonban megérteni, hogy a kutya viselkedését mind a genetika, mind az addigi tapasztalatai befolyásolják. Hatással van rájuk a korai szocializáció mennyisége és minősége, a korábbi környezetük, a mozgásigényük, sőt, még az étrendjük is.

Emellett bár egy kutya fajtája nem garancia a viselkedésre, vannak olyan fajták, amelyek visszahúzódóbbak. A magányos munkavégzésre tenyésztett kutyák, mint a pásztorkutyák, hajlamosabbak lehetnek az introvertáltságra. Ettől függetlenül mindig vannak kivételek a fajtára jellemző viselkedésekkel kapcsolatban: előfordulhat, hogy az általában visszahúzódó shar pei bújós vagy a tipikusan társaságkedvelő golden retriever inkább a magányt részesíti előnyben.

A pásztorkutyák többsége a magányt kedveli

Hogyan vedd észre, hogy egy kutya félénk?

Az ideges kutyák a visszahúzódástól az agresszivitásig számos viselkedést produkálhatnak a kiváltó ok intenzitásától függően. Vagyis egy félénk kutya visszahúzódhat, ha a számára ijesztő dolog távol van tőle, de ha közelebb kerül, ugatni és morogni kezdhet, hogy távol tartsa.

Tipikusan egy félénk vagy ijedt kutyánál az alábbi reakciókat figyelheted meg:

  • Visszahúzódás
  • Elbújás
  • Szemkontaktus kerülése
  • A testét a talajhoz közelíti
  • Behúzott farok
  • Száj nyalása
  • Ásítás
  • Fülek lelapítása
  • Nyüszítés
  • Remegés

Néhány félénk kutya viselkedése, például a szemkontaktus kerülése és az ásítás, nehezen észrevehető. Fontos, hogy időt szánj arra, hogy megfigyeld a kutyádat és megismerd az állat testbeszédét. Könnyű azt feltételezni, hogy egy csendes, alacsony energiaszintű kutya jól érzi magát, de ezek a „zárkózott” viselkedések az esetleges szorongás jelei is lehetnek.

Ha a kutyád nem szeretne barátkozni, sose erőltesd

Hogyan segíts egy introvertált kutyának?

Figyelj magadra
Csábító lehet megpróbálni megmutatni a félénk kutyának a bátor viselkedést, de a hangoskodás visszaüthet. Ehelyett, amikor a kutyád kényelmetlenül érzi magát, beszélj halkan, mozogj lassan, és figyeld meg kutyád testbeszédét, hogy megtudd, hogyan érzi magát. Ne feledd, hogy a kedvenceinknek is vannak jó és rossz napjaik, tehát állj készen arra, hogy szükség esetén módosíts a viselkedéseden.

Légy a kutya védelmezője
Engedd meg a kutyádnak, hogy ő diktálja a másokkal történő interakciók tempóját. Ha tudod, hogy a kutyád nem élvezi az emberekkel való találkozást, avatkozz be, mielőtt jószándékú idegenek odajönnek köszönni.

Alkalmazd a pozitív megerősítést
Minden kutya profitál a pozitív megerősítésből, a félénk kutyák pedig különösen. Kerüld a szigorú szóbeli vagy fizikai korrekciókat; a nevelés mindig legyen egy szórakoztató, pozitív élmény a kutyádnak.

Játssz önbizalomnövelő játékokat
A játéktréning egy álcázott módja annak, hogy segíts a félénk kutyának kevésbé szorongani – hiszen nehéz aggódni, amikor jól érzed magad! Olyan játékok, amelyek kihasználják a kutya természetes ösztöneit – például „keresd meg a jutalomfalatot” vagy „keresd meg a játékot” –, bátoríthatják az állatot, hogy figyelmen kívül hagyja a potenciális stresszforrásokat, és a szórakozásra koncentráljon. Például, ha a kutya fél a kinti zajoktól, rejtsd el a kedvenc plüss játékát, és ösztönözd, hogy keresse meg, így elterelve a figyelmét a félelméről.

Szeresd így

Teljesen rendben van, ha félénk a kutyád. Ha nem tűnik túlzottan stresszesnek a mindennapi életetek során, és a viselkedése nem zavar, nem kötelező bátor szuperhőst faragni belőle.
A kedvencednek nem kell idegenekkel barátkoznia vagy más kutyákkal buliznia ahhoz, hogy gazdag és kielégítő életet éljen.

kutya viselkedése stressz jelei stresszes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink