hirdetés

Miért ásítoznak állandóan a kutyák? Az állatorvos válaszol

Kövess Péter

2023. október 5 - Képek: Getty Images Hungary

American Staffordshire terrier puppy yawns sitting on wooden boards

Feltűnt már, hogy a kutya gyakran ásít? Nem vagy vele egyedül! Most megtudhatod, hogy csak fáradtságról, vagy többről van-e szó.

hirdetés

Ha van kutya a háznál, bizonyára már a tanúja voltál, hogy a száját szélesre tátva látványosan ásít. Sőt, nagy valószínűséggel az a benyomásod támadt, hogy mintha feltűnően sokat ásítozna. Ez felveti a kérdést: miért ásít állandóan a kutya? Ugyanolyan okból, mint az ember? És ha nem, aggódni kell miatta?

A kutya gyakran látható, amint hosszasan, látványosan ásít

Ezért ásít az ember

Mielőtt rátérünk a kutya viselkedésére, érdemes tisztázni, hogy miért ásít az ember. Bár a tudósok még nem tudták maradéktalanul feltárni a jelenség hátterét, úgy gondolják, hogy a fáradtság csak a jéghegy csúcsa.

Az ásítás megnyújtja az állkapcsot, és fokozza a véráramlást a fejben, a nyakban és az arcban.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az ásítás során több levegőt szívunk be, mint egy átlagos lélegzettel, ami megnöveli a nyomást, melynek következtében az agy-gerincvelői folyadék és a vér lefelé áramlik az agyból. Elméletek szerint ez lehűti az agyat, csakúgy, mint a test többi részét is.

Az ásítás emellett az arcizmok megnyújtást szolgálhatja, ami segíthet felébredni, ha az ember fáradt vagy unatkozik. A kutyák valószínűleg ugyanúgy ásítanak hasonló okokból, mint mi.

De ez még nem minden!

A kutya gyakran a fáradtság miatt ásít, de lehet rá más oka is

Ezt jelentheti az ásítás a kutyánál

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint az ásítás sokszor a kutyáknál is fáradtságot jelez – főleg, ha lapos pillantások és vackoló manőverek kísérik

A kutyák között az ásítás ugyanakkor nyugtató jelként is működhet, ami azt üzenheti, „minden rendben, béke van.

Más esetekben az ásítás izgalomra utal. Ha pedig nyújtózással párosul, akkor arról tanúskodhat, hogy a kutya testben és fejben felkészül valamirepéldául a póráz láttán a sétára. Az ásítás megfigyelhető stresszhelyzetek folyamán is, ami egyfajta pótcselekvés a feszültség oldására. Az állatorvos szerint

ilyenkor a kutya teste feszes, a farkát behúzza.

Összefügghet a bizonytalansággal is

Általában nem kell aggódni miatta

Szakemberek szerint az ásítozás nem ad okot különösebb aggodalomra, legfeljebb akkor, ha feltűnik, hogy a kutya a szokásosnál többet csinálja. Ilyen esetben viszont érdemes lehet állatorvoshoz fordulni.

Egy kölyökkutya például stresszt vagy szorongást tapasztalhat a környezetében hirtelen bekövetkezett változások miatt, vagy egyszerűen csak általános bizonytalanságot érezhet.

Az állatorvos erre reagálva olyan megoldásokat javasolhat, amelyek csökkenthetik a stresszt és javíthatják a kutya közérzetét.

ásít fáradt kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!