hirdetés

Felismerik magukat a kutyák a tükörben? Nem is olyan egyértelmű a válasz

Kövess Péter

2024. február 19 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy mi játszódhat le a kutya fejében, amikor egy tükör van előtte, és azon keresztül látja magát.

hirdetés

A kutya és a tükör viszonya elvileg megmutathatja, hogy mennyire képes az állat az önfelismerésre, de egyesek szerint a témában végzett kutatások eredményei nem feltétlenül adnak univerzális választ a kérdésre.

A tükör általában érdekes a kutya számára

Ezért érdekes a kutya szempontjából a tükör

Tudjuk, hogy a kutyák szociális lények, és felismerik fajtársaikat, gazdijukat vagy akár a családi barátokat, akik minden látogatásukkor valami finomsággal lepik meg őket. De vajon önmagunkat is megismerik, amikor a tükörbe néznek?

A tudományos világban az önfelismerés mérésnek egyik leggyakoribb eszköze a tükörteszt. Ha ugyanis egy állat rájön, hogy a tükröződés ő maga, az arra utal, hogy rendelkezik az önfelismerés képességével. Ezt gyakran úgy vizsgálják, hogy az alanyokat megjelölik valamivel – például festékkel vagy egy matricával – egy olyan helyen, mint a homlokuk, amelyet alapvetően nem látnak. Ezután a tudósok megfigyelik, hogyan reagálnak, amikor szembesülnek saját látványukkal, illetve a testükön elhelyezett jellel a tükörben.

Ha az alany a tükör helyett a saját testén érinti meg a jelet, az az önfelismerés bizonyítékaként tekinthető.

Egyes állatok, mint a csimpánzok, a delfinek és az okrák, az emberekhez hasonlóan képesek arra, hogy felismerjék magukat a tükörben. Ez a képesség azonban korántsem univerzális, és csak néhány állatfaj sajátja. Sokan ezért úgy vélik, hogy a tükörteszt sikeres teljesítése a magas intelligencia jele.

Nem úgy látja magát a tükörben, mint mi

Sok befolyásoló tényező lehet

A kutyákról tudjuk, hogy intelligens állatok, hiszen több száz szót megértenek, reagálnak az emberi gesztusokra és kitűnő problémamegoldók. De vajon sikerrel veszik a tükörtesztet? Ha láttad már, ahogy kedvenced játszani vagy harcolni próbál a tükörben látható képével, akkor valószínűleg kevésbé lep meg, hogy a kutyák a tesztek alapján nem ismerik fel magukat a tükörben. Ettől azonban még nem szabad lebecsülni értelmi és önfelismerési képességeiket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A tükörteszt által adott eredmény bizonyos esetekben csalóka lehet, hiszen sok állat agresszíven reagál a tükörképére, ami megakadályozhatja őket abban, hogy nyugodtan mérlegeljék, mit látnak valójában. Ez lehet a magyarázat arra is, hogy a gorillák elvéreztek a teszten. A másik probléma, hogy sok állat, köztük néhány majomfajta, egyszerűen nem törődik a tükörképen látott jelekkel. A magyarázat abban keresendő, hogy miközben az emberek gyakran azért néznek a tükörbe, hogy ellenőrizzék, rendben van-e a külsejük, ők nem foglalkoznak önmaguk ápolásával.

A kutyák inkább a szaglásukon keresztül dolgozzák fel a világot

A tükörteszt eredményét az is befolyásolhatja, hogy egyes állatok inkább a vizuális ingerek alapján értelmezik a világot, szemben a kutyákkal, akik elsősorban a szaglásukra hagyatkoznak. Ráadásul ők sem foglalkoznak túlzottan az önápolással.

Ezen túlmenően, ha a kutya tükörbe néz, és azt látja, hogy ott egy kutya, de nem érzi a szagát, az megzavarhatja és riasztólag hathat rá.

Vannak más megközelítések is

Egy másik kísérlet során Marc Bekoff amerikai biológus, etológus és viselkedésökológus a hóban lévő vizeletnyomokat megfigyelve jutott érdekes felismerésre. Bekoff négy télen át feljegyezte, miként reagál kedvence, amikor a saját, vagy más kutyák vizeletnyomait látja a hóban.

Az állat másképp reagált a saját nyomaira – pontosabban kevesebb időt töltött annak szagolgatásával, mint más kutyákéval, és gyakrabban pisilt oda, ahová társai.

Mindez azt mutatta, hogy képes felismerni a vizeletét, vagyis saját önérzete lehet. Más vizsgálatok megerősítették, hogy a kutyák jobban odafigyelnek társaik vizeletére, hiszen abból fontos információkhoz juthatnak életkorukról, egészségügyi állapotukról és szaporodási képességeikről. A sajátjuk viszont kevésbé érdekes számukra, hiszen nincs szükségük ezekre az információkra.

A tükörteszt tehát nem a legjobb módszer az önfelismerés mérésére egyes állatfajoknál. Ide tartoznak a kutyák kis, akik hiába buktak meg a teszten, más bizonyítékok alapján képesek lehetnek bizonyos szintű önfelismerésre.

Kíváncsi vagy, hogy a kutyák hogyan látják a világot? A kutatók MRI segítségével figyelték meg, miként is működik a vizuális feldolgozásuk. Az eredményről  itt olvashatsz.

intelligencia kutatás kutya önfelismerés tükör tükörkép

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink