hirdetés

Tényleg felismerik a kutyák magukat a tükörben?

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. augusztus 20 - Képek: Getty Images Hungary

Se szeri, se száma a közösségi médiában azoknak a videóknak, amelyeket a gazdik készítenek tükörben vonyító, farkat csóváló, fülsüketítően ugató vagy éppen jógázó kutyáikról. A tükörképükre különféleképpen reagáló háziállatokról készült klipek nem csak viccesek és szívet melengetőek, rengeteg gondolkodni valót is adnak a kutatóknak.

hirdetés

Míg egyes kutyák gyakorlatilag egyáltalán nem reagálnak a tükörkép láttán, addig mások megállíthatatlan ugatásba kezdenek, szinte teljesen megőrülnek. Ahogyan a kutyák kommunikációja is a tudósok állandó kutatási témája, úgy az is, hogy négylábú kedvenceink látják-e vajon magukat a tükörben, és ha igen, vajon felismerik-e, hogy ők azok?

Festéknyommal tesztelik a kutyákat

A tükörteszt egy klasszikus, ugyanakkor ellentmondásos tudományos kísérlet, amelynek segítségével a kutatók meghatározhatják az állatok önfelismerésének szintjét. Az Affinity Pet Care szerint ebben a kísérletben a tudósok egy jelet, például valamilyen festék- vagy filctollnyomot helyeznek a test egy olyan területére, amelyet az állat csak a tükörbe nézve láthat. Ha a kísérleti alany megvizsgálja a jelet a saját testén mondjuk a mancsával vagy karmolással, a kutatók arra következtethetnek, hogy felismerik önmagukat. Megannyi forrás, köztük az Amerikai Kennel Klub (AKC) azonban úgy véli, hogy a kutyák bizony megbuknak ezen a teszten.

Több kísérletet is végeztek már arra vonatkozóan, hogy vajon a kutyák mit látnak a tükörben

Másképp is lehet tesztelni

Az ebek önfelismerésének tesztelésére ma már más módok is vannak. Például egy olyan, amelyen még azok a kutyusok is jelesre vizsgáznak, akik megbuknak a tükörteszten. A kísérletben a kutyának azt a feladatot adják, hogy vegyen fel egy játékot, és adja át a gazdájának. Van azonban egy kis bökkenő: a játékot, van, amikor ahhoz a szőnyeghez rögzítik, amelyen az eb ül. Azért, hogy kiderüljön, a négylábú kedvencünk képes-e felismerni akadályként a saját testét, a kutatók azt akarták látni, hogy az állat feláll-e a szőnyegről, hogy elmozdítsa a játékot. A válasz: igen.

Miután a kutyák tudják, hol helyezkedik el a testük a térben, talán több önfelismerő képességgel rendelkeznek, mint gondolnánk. Mégis, bár a legtöbb kutya reagál a saját tükörképére, a kutatások még nem erősítették meg, hogy a látott képet egy másik kutyaként ismerik-e fel.

Mégis mit néznek?

De akkor mégis mit néznek a kutyák a tükörben, ha nem ismerik fel magukat? És ha a kutyák nem látják magukat a tükörben, akkor mit látnak? A szakértők szerint az ebek valószínűleg ugyanúgy eszközként használják a tükröt, mint mi, emberek. Tiffani Howell és Pauleen Bennett, az Anthrozoológiai Kutatócsoport munkatársai például egy újabb tükörvizsgálatot végeztek, hogy tisztázzák, vajon a kutyák feldolgozzák-e a tükörben látottakat.

Az egyik vizsgálatban 40 kutyát figyeltek meg, azt tesztelve, hogy visszafordulnak-e a gazdáikhoz akkor, ha a gazdikat csak a tükörben látják. A kutyusok közül mindössze heten néztek vissza a hátuk mögé.

A tudóspáros második kísérletében a kutyáknak egy tál csak tükrön keresztül látható jutalomfalatot kellett megtalálnia. A vizsgálat eredményei ugyancsak nem hoztak teljesen egyértelmű eredményeket. Az ebek 77 százaléka találta meg ugyanis az eledelt a tükörkép segítségével. Igaz, a résztvevő négylábúak 41 százaléka tükör használata nélkül is sikerrel járt.

Mi is tehát akkor az igazság? A kutyák látják magukat a tükörben?  És ha igen, akkor mit is kezdenek a tapasztalt információval? Összességében azt lehet mondani, hogy amíg egyes kutyák feldolgozzák a tükörben látott képeket, addig mások nem.

Azt gyanítják, hogy egyes kutyák látják magukat a tükörben, míg mások nem

Egy idő után megszokják, hogy ott a tükörkép

Maradt még egy érdekesség, amelyre Julie Hecht kutyaviselkedés-kutató hívta fel a figyelmet: bár lehet, hogy először látott tükör különféle reakciókat vált ki a kutyából, a kedvencünk egy idő után megtanulja figyelmen kívül hagyni ezt a furcsa teremtményt a falon. Ez a megszokás: ahogyan a kutya valós következmények nélkül interakcióba lép a tükörképével, az agya lassan megtanulja, hogy erőfeszítései nem igazán érik meg a fáradságot.

Mi történik, ha nem érdekli a kutyát a tükör?

Tulajdonképpen semmi, hiszen a tükör nem elengedhetetlen eszköz az ebek számára. Valószínűleg semmi jelentősége annak, hogy a kutya érti-e vagy sem a tükörkép fogalmát. Ha viszont mégis azon aggódunk, hogy talán azért nem érdekli a tükörképe kis kedvencünket, mert gondok vannak a látásával, a kutyus egészsége érdekében – és persze magunk megnyugtatására is – nyugodtan keressük fel az állatorvost!

kísérlet kutatás tükör tükörkép tükörteszt

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink