hirdetés

Tudnak számolni a kutyák? Meglepő eredményt hozott egy kutatás

Kövess Péter

2024. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha valaha is gondolkoztál már rajta, hogy képes-e számolni a kutya, többé nem kell találgatnod. A kutatók úgy vélik, sikerült megtalálniuk a választ.

hirdetés

A kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy a kutya képes számolni, és feldolgozni a számokat. Persze hiába is várod kedvencedtől, hogy egyenleteket oldjon meg, vagy megértse a függvények lényegét, de a több és a kevesebb között szinte biztosan különbséget tud tenni.

A jelek szerint valamilyen szinten a kutyák is képesek megérteni a számokat

Így derült ki, hogy a kutya tud számolni

A kutyák számolási képességeinek felméréséhez az Emory Egyetem kutatói funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak (fMRI) vetettek alá 11 kutyát, akik előtt eközben változó számú pontok villogtak egy képernyőn. A feladatra egyik kutyát sem készítették fel, és mindegyikük más fajtához tartozott.

A vizsgálat 8 kutyánál megnövekedett aktivitást mutatott az agy parietális lebenyként ismert részében, amely az embernél az alapvető numerikus mennyiségek spontán feldolgozásának képességéért felelős. A tanulmány vezető szerzője, Gregory Berns szerint az eredmény arra utal, hogy

a kutyák veleszületett módon megértik a számokat.

Bár az embereket és a kutyákat 80 millió évnyi evolúció választja el egymástól, a kutatásból kiindulva nagyon úgy tűnik, hogy ebben a tekintetben hozzánk hasonló kognitív képességeket fejleszthettek ki.

Ez történik a gyakorlatban

„Alkalmanként azt tapasztalom, hogy a kutyák a mennyiség alapján választanak ki dolgokat. Ha például dönthetnek a kevesebb és a több finomság között, akkor a többet választják” – mondja dr. Valli Parthasarathy állatorvos és viselkedéskutató. A szakember szerint ennek evolúciós gyökerei lehetnek.

A kutyák számára a vadonban hasznos lehetett, hogy meg tudták becsülni a ragadozók számát vagy az elérhető táplálék mennyiségét. Így elmehettek olyan helyekre, ahol nagyobb esélyük volt megtölteni a gyomrukat, vagy ahol kevesebb veszélyforrás leselkedett rájuk.

Ez a képesség manapság már inkább az elvárásokhoz kötődik.

Ha például kedvenced megszokta, hogy adott mennyiségű étel jár neki, akkor észre fogja venni, ha kevesebbet kap. Ez akár feszültséget is kelthet a kutyában. „Ha érzékeny, szorongó típus, akkor előfordulhat, hogy ha valami nem úgy történik, ahogy azt (vagy ahányszor) várja, az fokozhatja a szorongását” – figyelmeztetett dr. Parthasarathy. Ennek elkerülése végett érdemes kialakítanod egy megszokott, fix rutint, ami meghatározhatja kedvenced későbbi elvárásait.

A kutyának feltűnik, ha kevesebb ételt kap

A viselkedéskutató a tanulmány eredményére reflektálva elmondta, a kutyákban sokkal több van, mint azt gondoljuk. Kognitív képességeik túlmutatnak az alapvető matematikai készségeken, és az érzelmi intelligencia jeleit adják.

„Bár nem mindig akarjuk antropomorfizálni, mit érez egy kutya, vagy milyen érzelmei vannak, sok párhuzamot lehet felfedezni abban, ahogyan az érzelmeket feldolgozzuk. Ez is azt mutatja, hogy mennyire hasonlítunk egymásra” – tette hozzá a kutató.

És ezt tudtad, hogy a kutya és az ember esetében az érzelmi kötelék lehet olyan erős, mint egy gyermek és az anyja között? Ennek okairól itt írtunk részletesebben.
evolúció intelligencia képességek kutatás kutya számolni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink