hirdetés

Ezért élnek tovább a kistestű kutyák

Kövess Péter

2024. január 28 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya élettartama nagyban függ attól, hogy kisebb vagy nagyobb termetű fajtához tartozik-e – derült ki egy új kutatásból. Ez ugyanis meghatározhatja, hogy a kutyák milyen betegségeken esnek át életük során.

hirdetés

Azt már régóta tudjuk, hogy a kutya élettartama összefügg a méretével, de ennek okait eddig nem sikerült tisztázni. Az új kutatás azonban rávilágított, hogy milyen konkrét egészségügyi okok húzódhatnak meg a háttérben.

A kis- és nagytestű kutyák élettartama nagyon eltérő lehet

Hogyan függ össze a kutya mérete és élettartama?

Annak érdekében, hogy megtalálják a választ, a Washington Egyetem kutatói több mint 25 ezer kutya adatait elemezték, akik 238 különböző fajtához tartoztak, majd felfedezéseikről a PLOS ONE című tudományos folyóiratban számoltak be.

A szakemberek megállapították, hogy bár a kutyák hasonló számú egészségügyi problémával szembesülnek életük folyamán,

a nagyobb fajtáknál rendszerint súlyosabb betegségek jelentkeznek.

Milyen betegségek a jellemzőek?

A kutatók úgy találták, hogy a nagyobb kutyák hajlamosabbak a fertőzésekre, a csontbetegségekre, a neurológiai rendellenességekre, az endokrin rendszer zavaraira, a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekre és a fül-orr-gégészeti problémákra. Ezzel szemben a kisebb kutyák nagyobb valószínűséggel szenvednek légúti panaszokban, szívbetegségekben, szemproblémákban, valamint máj- és hasnyálmirigy-betegségekben. A méret ugyanakkor nem befolyásolja jelentősen a vese- vagy húgyúti betegségek előfordulását.

Más típusú betegségek jellemzőek rájuk

Az adatokról kiderült, hogy a fül-orr-gégészeti problémák tekintetében a fülgyulladás az egyik leggyakoribban diagnosztizált betegség, melynél látványosan a nagyobb kutyák irányába billen a mérleg nyelve. A kisebb kutyáknál pedig a krónikus köhögés és a légcsőösszeomlás a legjellemzőbb.

Mit jelent ez években kifejezve?

A kutatók úgy találták, hogy miközben a kistestű kutyák átlagos élettartama 13,8 év, addig a nagyobb kutyafajták képviselői átlagosan 10,8 évig élnek. Ami a konkrét fajtákat illeti, a csivavák élettartama eléri a 17,8 évet, miközben az egyik legnagyobb kutyafajta, a német dog mindössze 7,8 éves életkilátással rendelkezik.

Kutatók szerint ebben az is közrejátszhat, hogy a kisebb kutyák anyagcseréje lassabb, kevesebb energiát igényelnek, és nem képződik annyi székletük, ami csökkenheti egyes betegségek kockázatát. Ők ráadásul kisebb eséllyel sérülnek meg, illetve kevésbé hajlamosak az elhízására.

A német dog átlagos élettartam csupán 7,8 év

Más ok-okozati összefüggésre egyelőre derült fény a kutyák mérete, potenciális élettartama és betegségei között. Erre valószínűleg csak a későbbi kutatások adhatnak pontosabb választ.

A szakemberek kiemelik, ha gondoskodsz róla, hogy kedvenced eleget mozogjon és megfelelő táplálékot, illetve rendszeres állatorvosi ellátást kapjon, hosszú és egészséges életet élhet, attól függetlenül, hogy milyen méretű. De ha fajtaválasztás előtt állsz, ez fontos szempont lehet, amit érdemes figyelembe venned.

A megfelelő fajta kiválasztása a felelős állattartás egyik alapja, sok gazdi mégsem foglalkozik kellő mélységben a kérdéssel. Arról, hogy a döntéshez miért érdemes szakértő segítségét kérni, itt olvashatsz.

betegségek egészségügyi állapot élet élettartam kis termetű kutyák kutatás kutya termet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink