hirdetés

Friss kutatás mutatja, mely kutyafajták élnek a legtovább

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 25 - Képek: Getty Images Hungary

Meglepő eredményekre jutott egy nemrég publikált tanulmány az ebek élettartamát illetően.

hirdetés

Nincs olyan gazdi, aki ne kívánná, hogy bárcsak a kutyák évtizedekig élhetnének. Mindig úgy érezzük, hogy teljesen mindegy, mennyi ideig él kedvencünk, túl kevés közös idő jutott nekünk. És bármennyiszer is csináljuk végig, mindig iszonyúan nehéz a szeretett kedvencünk elvesztése.

Bizonyára a gazdik odaadó szeretete is közrejátszik abban, hogy a kutatókat ennyire foglalkoztatja az ebek élettartamának témája. Nemrég a Scientific Reports-ban tettek közzé egy újabb tanulmányt, amely a korábbi hasonló tudományos vizsgálatoknál árnyaltabb képet ad a kutyák élettartamáról. A kutatók ugyanis többek között az ebek fajtáját, nemét, méretét és arcformáját is figyelembe véve készítettek egy összefoglaló statisztikát arról, hány évig élnek a kutyák.

Kik élnek a legtovább?

A tanulmány megállapította, hogy nagyrészt a kis termetű és hosszabb orrú kutyák rendelkeznek a legterjedelmesebb élettartammal, a spektrum másik végén pedig a közepes termetű, lapos orrú ebek helyezkednek el.

„A kutatás lehetősége teremt számunkra, hogy javítsunk kutyatársaink életminőségén” – mondja Kirsten McMillan, a tanulmány vezető szerzője.

„Azonosítjuk azokat a csoportokat, amelyek sürgős figyelmet igényelnek, így fókuszáltan vizsgálhatjuk ezeket a populációkat, és kideríthetjük a rövidebb élettartam lehetséges okait.”

A tanulmány szerint a kutyák átlag életkora 10 és 13,7 év között mozog. Ám ahogy az emberek esetében is igen nagy különbségek figyelhetők meg a várható élettartam tekintetében, úgy a kutyáknál is számos tényező befolyásolja ezt a számot. A genetika és a méret is beleszólhat abba, hány évig él egy kutya; a kutatók ezen tényezőket széles körben igyekeztek vizsgálni és megfigyelni, kirajzolódik-e valamilyen mintázat.

papillon

Meglepő eredmények

Fajtaregisztrációval foglalkozó kluboktól, állatorvosoktól, állatbiztosítással foglalkozó cégektől, állatvédelmi szervezetektől és egyetemektől gyűjtöttek adatot. Végül összesen 584 734, az Egyesült Királyságban található kutya adatait használták fel. Voltak köztük még élő és már elhunyt állatok is, ahogy a fajta tekintetében is igen vegyes volt a halmaz; fajtatiszta és keverék kutyákat egyaránt vizsgáltak.

A kutatócsoport azt találta, hogy a vizsgált kutyák medián élettartama 12,5 év volt. A nőstények valamivel tovább éltek/élnek (12,7 év), a hímek kicsit rövidebb ideig (12,4 év).

A méret és arcforma tekintetében kiderült, hogy a kisebb termetű, hosszabb orrú kutyák várható élettartama magasabb, míg a nagyobb termetű, laposabb orrú ebek rövidebb ideig élnek. Például míg a törpetacskók medián élettartama 14 év, addig a francia bulldog csupán 9,8 évre számíthat. Köztudott tény, hogy a lapos orrú kutyák számos egészségügyi problémára hajlamosak, de továbbra sem teljesen világos, hogy ezek a tényezők mennyire befolyásolják a korai elhalálozás kockázatát.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A fajtatiszta és keverék kutyák terén is érdekes az eredmény. Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a keverék kutyák tovább élnek, a kutatás ennek ellenkezőjét találta: míg a fajtatiszta állatok medián élettartama 12,7 év, addig a keverék kutyáké 12.

hosszúszőrű tacskó

A kutatásban 148 tiszta fajtát vizsgáltak, a top 5 leghosszabb ideig élő a következő:

  1. Lancashire Heeler 15,4 év
  2. tipeti spániel 15,2 év
  3. bolognai pincs 14,9 év
  4. shiba inu 14,6 év
  5. papillon 14,5 év

 

A legrövidebb élettartammal rendelkező fajták pedig az alábbiak:

  1. kaukázusi juhászkutya (5,4 év)
  2. presa canario (7,7 év)
  3. cane corso (8,1 év)
kaukázusi juhászkutya

További kutatások

Fontos megjegyezni, hogy mint minden reprezentatív kutatás esetében, a nagy számú adat ellenére az eredmény itt sem szentírás. Egyrészt mivel kizárólag az Egyesült Királyságban élt és élő ebeket vizsgálták, az eredmények nem feltétlenül helytállók egy más állattartási kultúrát követő ország esetében. Ráadásul az egyes fajták reprezentáltsága is nagy eltéréseket mutat: a fajtatiszta kutyák több, mint 50%-a összesen 12 fajtához tartozott.

Emellett a kutatás nem vizsgálta a kutyák változatos élettartamának egyéb okait. Többek között nem vette figyelembe a résztvevő ebek tartási körülményeit, vagy azt, hogy milyen táplálékot kaptak. Emellett azt sem tudni, hogy mennyire érvényesültek a felelős kutyatartás szabályai a vizsgált kutyák mindennapjaiban. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy egy fajta jellemzően rövidebb ideig él, egyes egyedek megélhetnek matuzsálemi kort is.

Ezzel együtt természetesen igazán izgalmas és érdekes a tanulmány, a kutatócsoport pedig reméli, hogy a jövőben további vizsgálatok készülnek majd a világ minden táján egy globális felmérés keretében.

A kutyák kora kapcsán a várható élettartam mellett az is érdekes, vajon kedvencünk hány éves lehet emberi években. Ebben a cikkünkben segítünk a számolásban.

bolognai pincs cane corso élettartam kaukázusi juhászkutya kis termetű kutyák kutatás nyomott orrú fajták papillon presa canario shiba inu tibeti spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink