hirdetés

Cane corso és presa canario: a két óriás

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 5 - Képek: Getty Images Hungary

Bár mindkét fajta erős megjelenésű, eltérő tulajdonságokkal és történettel rendelkezik.

hirdetés

Fajtákat összehasonlító cikksorozatunk újabb állomásaként két hatalmas és gyönyörű kutya, a cane corso és a presa canario kerül terítékre. Tapasztalt, a fajta igényeit alaposan ismerő gazdi mellett ez a két csodás kutya valódi főnyeremény.

Presa canario

Eredetük

A cane corso és a presa canario eredetét tekintve bár kialakulásuk különböző régiókhoz köthető, hasonló megjelenésükben nagy szerepet játszik az, hogy azonos feladatokra tenyésztették őket.

A cane corso eredete Olaszország déli régióira tehető. A presa canario, ahogy nevéből is következtethetünk rá, a Kanári-szigetekről származik. Ősei (például az ibériai presa és a presa español) a spanyol telepesekkel érkeztek, akik munkakutyáikat is magukkal hozták. A cane corsóhoz hasonlóan feladataik közé tartozott a haszonállatok védelme és a vadászat is.

Manapság a cane corsót házi kedvencként is előszeretettel tartják (hazánkban is a legnépszerűbb kutyafajták közé tartozik), a presa canariók jelentős része azonban a mai napig is munkakutyaként éli mindennapjait.

Cane corso

Megjelenésük

A cane corso és a presa canario hatalmas, tekintélyparancsoló ebek. Megjelenésük első ránézésre nagyon hasonló, azonban megfigyelhetünk bizonyos különbségeket a testfelépítésükben és mintázatukban.

A cane corso marmagassága nemtől függően 60–68 centiméter között mozog, súlya 40–50 kilogramm. A presa canario robusztusabb megjelenésű: 56–66 centiméteres marmagasságával kicsit alacsonyabb, súlya azonban hímek esetében akár 60 kilogramm is lehet. Összhatásban tehát a cane corso karcsúbb megjelenésű.

A mintázat tekintetében míg a cane corso 7 színvariációban elismert (fekete, szürke, fulvo, fekete brindle, szürke brindle, vörös, gesztenyebarna brindle), addig a presa canario csak 6 változatban (barna, őzbarna, arany, narancs, ezüst, tigris). A cane corso leggyakoribb színváltozata a fekete, ám ahogy láthatjuk, egy presa canario sosem lehet ilyen színű.

Presa canario kölyök

Jellemük

Mindkét fajta erős, határozott, és hűséges a családjához és a gazdájához. A fajtastandard szerint a cane corso nyugodt és kiegyensúlyozott, valamint intelligens és tanulékony. A presa canario jellemének kiemelkedő jegyei az önállóság és függetlenség – ez is az egyik oka, hogy inkább haszonállatokat védelmező munkakutyaként tartják, semmint házi kedvencként.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét fajta nagy termetű és erős, így nélkülözhetetlen a megfelelő szocializáció és a korai képzés. Emellett, mivel mindketten ősi munkakutyák, létszükségletük a mentális és fizikai stimuláció, amelynek során kiváló tulajdonságaikat kamatoztathatják.

bullmasztiff cane corso kanári-szigeteki kutya nápolyi masztiff összehasonlítás presa canario

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink