hirdetés

10 szuperizmos kutyafajta

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 8 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A kutyák esetében az izmok az egészség és vitalitás jelei. Az már csak hab a tortán, hogy még ha te tisztában is vagy azzal, hogy izompacsirta kedvenced egy kis szeretetbomba, a hátsó szándékkal közeledő idegenek számára elrettentő lehet a látványuk.

hirdetés

Tény, hogy egyes kutyafajták nem valók bárkinek, és ez alól az alábbi listán szereplő izmos ebek sem kivételek. Ha azonban képes vagy kezelni ezeket az erős állatokat, és van időd a képzésükre, kiváló háziállatok lehetnek, akik megóvnak téged és a családodat, és hűségesek maradnak életük végéig. 10 izmos kutyafajta következik.

Amerikai staffordshire terrier

Amerikai staffordshire terrier /kép: Az én kutyám

A korábban az USA hadseregének kabalájaként is megjelent staffordshire terrier a viadalokra tenyésztett őseihez képest ma már sokkal békésebb, nyugodtabb és kedvesebb. Múltjának nyomait azonban őrzi tekintélyt parancsoló megjelenése: vastag nyaka és zömök teste átlagosan 30 kiló tömör izom.

Ereje mellett magas intelligenciájának és a képzésre nyitottságának köszönhetően nemcsak háziállatként, hanem katonai- és őrkutyaként is megállja a helyét.

Amerikai pitbull terrier

Az amstaffhoz hasonlóan a pitbullok eredete sem vidám, ám fenyegető megjelenésük ellenére valójában hatalmas a szívük és igazán szeretetteljes társak lehetnek. Még egy nőstény is több mint 20 kilós, a hímek pedig megközelíthetik a 30-at is.

Alapvetően barátságos állatok, viszont remek őrkutyák, hiszen a puszta jelenlétük is elég ahhoz, hogy távol tartsák a betolakodókat. Fontos azonban, hogy megfelelő képzést kapjanak, különben veszélyessé válhatnak.

Angol bulldog

Az angol bulldogok nem nagy termetűek, de rendkívül izmosak. Szintén 20 kilogramm körüli a súlyuk – igaz, a magasságuk nem haladja meg a 40 centit. Azonban hiába a sok izom; az angol bulldogok valójában nyafogó, lusta állatok, akik remekül kijönnek a család bármelyik tagjával.

Dobermann

A dobermannok hihetetlenül erős és védelmező kutyák. Átlagos súlyuk 35 kiló körül mozog – és náluk sem a fókazsír miatt leng ki a mérleg nyelve. Ezek a kutyák tökéletesen tisztában vannak fenyegető fizikai megjelenésükkel, és tudják, hogyan használják ezt ki.

Természetesen belőlük is válhatnak engedelmes és hűséges társak, de ehhez szigorú és kitartó képzés szükséges.

Cane corso

A cane corso hatalmas kutyafajta, amelynek nemcsak megjelenése fenyegető; személyiségében is megmutatkozik az uralkodás iránti vágy, ezért csak akkor szabad fontolóra venni a vásárlást, ha valóban képes az ember bánni vele.

A kan kutyák elérhetik az 50 kilogrammos súlyt is, de egy nőstény is legalább 40-et nyom.

Rottweiler

A rottweilerek híresek hatalmas fizikai erejükről. Ez nem is meglepő, hiszen sehol egy deka háj, egy jól megtermett hím pedig akár 60 kilós is lehet.

Sajnos a rotik hírneve sem túl jó, pedig megfelelő szocializációval és képzéssel, valamint elegendő mennyiségű fizikai és szellemi aktivitással remek háziállatok lehetnek.

Angol agár

Meglepő, de az angol agár is az izmos kutyafajták közé tartozik

Bár elsőre nem gondolná az ember, hogy egy agár szerepelhet a legizmosabb kutyák listáján, valójában ezek a kutyák karcsú testük ellenére rendkívüli erővel rendelkeznek. Futás közben akár a 70 kilométer / órás sebességet is elérhetik – ehhez pedig kell izom rendesen.

Az angol agár is ideális családi kutya lehet, hiszen ha megkapja a lehetőséget a napi rohangálásra, utána szívesen heverészik a kanapén az emberekkel.

Német boxer

35 kiló körüli testtömegével a boxerek is a legizmosabb kutyafajták közé tartoznak. Masszív külsejük azonban egy csupaszív személyiséget rejt. Ezek a kutyák könnyen képezhető, hűséges, szeretetteljes állatok, akik ugyanolyan jól helytállnak vadászkutyaként, mint családi kedvencként.

Amerikai bully

A fajta több méretben is létezik, és mindegyikük hatalmas izomtömeggel rendelkezik. Mivel az ő esetükben is nélkülözhetetlen a megfelelő nevelés, sajnos a helytelen tartás miatti incidensek hatására a fajtának igen rossz a híre. Pedig a sokak számára ijesztő megjelenésük ellenére az amerikai bully-k is okos, bájos, hűséges kutyák – csak kell nekik egy jó gazdi.

Argentin dog

Ezek a hatalmas kutyák akár 50 kilogrammot is nyomhatnak, megjelenésük igazán tekintélyt parancsoló. Megfelelő képzéssel és szocializációval mind őrző-védő kutyaként, mind társállatként remekül helytáll.

erős kutya kutya izomzata legizmosabb kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink