hirdetés

Elképesztő erő: ezek a kutyák harapnak a legerősebben

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 28 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Nyilvánvaló, hogy a természetes szelekció előnyben részesíti az erős állkapcsot, amely akár nagyobb zsákmány átharapására is alkalmas. A kutyák esetében azonban a természet mellett az embernek is szerepe volt a modern fajták ezen jellemzőjének alakításában.

hirdetés

Az őrző-védő feladatoktól kezdve a vadászaton át az ellenség megfélemlítéséig a történelem során mindig fontos volt a kutyák azon képessége, hogy komolyabb károkat is tudnak okozni. Bár a mai kutyák inkább társak, mint harcosok, az erős állkapocs jó néhány fajta esetében napjainkban is fontos jellemző.

Az alábbi listában összegyűjtöttük a világ legnagyobb harapóerejű kutyafajtáit. Azonban fontos hangsúlyoznunk, hogy a megfelelő neveléssel és gondozással mindegyikük kedves, szeretettel teli kedvenc, nem vérengző vadállat.

Hogyan mérik a harapóerőt?

A harapóerő mérésére a történelem során számos módszer létezett. A mai modern matematika és mérnöki módszerek lehetővé tesznek a kutatók számára egy meglehetősen pontos és egyértelmű modellt a koponya alakjának és méretének mérésével. Igaz, az egyes fajtákon belül megfigyelhetők eltérések az egyedek harapóereje között.

A harapóerő mértékegysége a PSI, vagyis font per négyzethüvelyk, amely jelzi, hogy egy négyzethüvelyknyi területre hány font erő hat. Összehasonlításképp, az ember harapóereje 120-140 PSI között mozog.

Az eredmények viszonylag egyértelműek: minél nagyobb a koponya, annál nagyobb a harapóerő. Az állkapocs és a koponya alakja is szerepet játszik, mivel azoknak a kutyáknak, akiknek rövidebb és szélesebb orruk van, nagyobb harapóerővel rendelkeznek. Így nem meglepő módon a listát a masztiffok uralják.

9. Német juhász

Harapóerő: 238-291 PSI
A közel 300 PSI-s harapóerő birtokában lévő német juhászokat nem véletlenül alkalmazzák a mai napig munkakutyaként a rendvédelemben. Ugyanakkor hűséges és engedelmes természetük miatt családi kedvencnek is ideálisak.

8. Amerikai Bulldog

Harapóerő: 305 PSI
Bár az amerikai bulldog állkapcsa rövid, rendkívül izmos, amely nagy erő kifejtését teszi lehetővé a számára. Ez a harapóerő szükséges volt a fajta eredeti feladatához, vagyis a veszélyes állatállomány őrzéséhez. Annak ellenére, hogy jóval kisebbek, mint a marhák, izmos testük és állkapcsuk lehetővé tette számukra, hogy felugorjanak és megtámadják a bikákat, ha a helyzet úgy kívánta.

7. Rottweiler

Harapóerő: 328 PSI
A rottweiler hihetetlen harapóerejét leginkább az igen nagy feje befolyásolja. És bár több, a fajta agressziójáról szóló mítosz kering, a rottweilerek nem különösen hajlamosak az agresszióra.

6. Akita

Harapóerő: 350-400 PSI
A japán Akita nem rendelkezik olyan rossz hírnévvel, mint a tosa, de az erős harapóerő nála is megfigyelhető. Annak ellenére, hogy az orra nem túl nagy, mivel az Akitának ollóként működő állkapcsa van, több erőt képes kifejteni harapás közben.

5. Angol masztiff

Harapóerő: 552 PSI
Annak ellenére, hogy közeli rokonságban állnak, számos különbséget találunk az angol masztiff és francia megfelelője között. Egyrészt ezek a kutyák elérhetik a több, mint 100 kilós súlyt és közel egy méteres magasságot, másrészt pedig sztoikusabb, kevésbé kifejező viselkedés jellemzi őket.

4. Tosa Inu

Harapóerő: 556 PSI
Gyakran emlegetik japán harci kutyaként, mert az 1900-as évek fordulóján erre a célra tenyésztették ki, de manapság a fajta a szigetország nemzeti kincsének számít.
Bár megfelelő gondozás mellett szeretetteljes és ragaszkodó, az agresszív természetéről elterjedt híre miatt a tosa inu tartását több országban korlátozták, egyes helyeken be is tiltották.

3. Bordeaux-i dog

Harapóerő: 556 PSI
A fajtának rövidebb és kerekdedebb orra van angol társához képest – ez magyarázhatja enyhe előnyét a harapóerő terén. A bordeaux-i dog okos kutya, és bár néha makacs díva, gyorsan és szívesen dolgozik, tanul új trükköket vagy feladatokat.

2. Cane Corso

Harapóerő: 700 PSI
A cane corso ősi római őrkutyaként kezdte történetét, rövid ideig harci és gladiátor kutyaként is szolgált Róma hatalomra jutásakor. Az 1980-as években majdnem kihalt, de szerencsére egy mozgalomnak köszönhetően megmenekült ez az egyébként végtelenül empatikus fajta.

1. Kangal

Harapóerő: 743 PSI
Törökország első számú pásztorkutyája egyaránt óvja a nyájat és a családját — és rendkívüli ereje van mindkettő hatékony védelmére. Pásztor szerepük azt jelenti, hogy generációkon keresztül arra nevelték őket, hogy óvatosan bánjanak a rájuk bízott állatokkal, így a Kangal kiváló társ lehet. Igaz, kezdő kutyásnak nem ajánljuk, és rengeteg mozgásra van szükségük az egészségük és boldogságuk megőrzéséhez.

erős kutya harapás harapási erősség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink