hirdetés

Sok izom, kemény akarat: kinek ideális a rottweiler?

Csupor Erik

2023. október 24 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan ismerik, szinte mindenkit érdekelnek, de keveseknek valók igazán: az őrző-védő fajták nehézbombázói, a német rottweilerek.

hirdetés

Mit érdemes megfontolnia egy rottweiler vásárláson gondolkodó leendő kutya tulajdonosnak és kiknek való igazán a rottweiler?

A múlt és a karakter

Léteznek olyan elméletek, amelyek szerint a rottweilerek ősei az ókorban kerültek Germánia provinciába, a mai Németország területére. Ezeket az elméleteket hitelt érdemlően bizonyítani még senki nem tudta, ami viszont biztosnak tűnik: a fajta ősei a késő középkorban jelentek meg Rottweil városa környékén, ahol a nagy testű helyi kutyákat keresztezték különböző pásztorkutyákkal. Elnevezésük mutatta az eredeti felhasználási területüket: sokáig rottweili mészároskutyának hívták őket, akik végleges formájukat és karakterüket a 20. század elején értél el. Azóta a rottweilereket szolgálati kutyaként alkalmazzák nagy sikerrel, szinte a világ minden részén. Jelenleg Amerikában a 8. legnépszerűbb fajta, Európában mindez országonként változik.

A rottweiler egy rendkívül bátor és magabiztos kutyafajta, aki ráadásul hatalmas testi erővel rendelkezik. Környezetével szemben érdeklődő és semleges, de azonnal őrző-védő üzemmódba kapcsol, ha úgy érzi, hogy a szeretteit veszély fenyegeti. Inkább egygazdás kutya, ez az egyik oka annak, hogy nem elterjedtebb a fegyveres testületeknél, hiszen a gazdaváltást nehezen, vagy egyáltalán nem viselik el. A szűkebb családi körrel kapcsolatban elfogadó és kedves, hatalmas testi ereje és kemény karaktere ellenére nem hajlamos a gyengébbeket bántani: egy 1994 és 2003 között készült statisztika alapján, népszerűsége ellenére a gyerekek elleni harapásokban a sor végén van, az ilyen esetek arányos százalékában még a labradorok is megelőzik.

Küllem és képezhetőség

A rottweiler óriás testű kutyafajta, marmagassága 60-68 cm között mozog, súlya pedig 40-50 kg között. Bundája sűrű és rövid, alj és fedőszőrzettel is rendelkezik, szabályos színe pedig fekete, tipikus vörösesbarna jegyekkel a nyaka alsó részén, a mellkasán, a lábakon és a szemei fölött. Testalkata egy kicsit zömök, de rendkívül izmos és erős, a rendszeresen mozgatott és edzett rottweilerek mozgása robbanékony.

A rottweilerek kiemelkedően jól és átlagon felül képezhetőek, szinte mindenre megtaníthatóak, de elsősorban az őrző-védő munkában teljesítenek kiválóan. Az ezzel a fajtával foglalkozó kiképzők véleménye szerint nem annyira sokoldalúak, mint pl a malinois, vagy a munka vonalú német juhászkutya, de szolgálati kutyaként rendkívül hatékonyak, hiszen kemények, értelmesek és intelligensek. Erős idegrendszerrel rendelkeznek, jól terhelhetőek és a rottweilerekkel dolgozó kutya kiképzők soha nem felejtik el megemlíteni, hogy azért is nagyon kedvelik őket, mert az őrző-védő képzést követően, más fajtákkal szemben, nagyon gyorsan, szinte percek alatt visszanyugszanak az alap temperamentumukra. Képzésükhöz komoly tapasztalat szükséges, hiszen egy nagy méretű, rendkívül domináns fajtáról van szó az esetükben.
A rottweiler egy kifejezetten nagy mozgásigényű fajta, részben múltjából adódóan, részben pedig azért, mert ezt a hatalmas izomtömeget bizony karban kell tartani. Tulajdonképpen minden kültéri mozgásformát szeret, sőt követel, erre szocializációja miatt is szükség van. Imád labdázni, sétálni, futni, úszni, de igazán elemében a kutyasulikban van, ahol intellektuális terhelést is kap. Minden olyan tevékenység a rottweiler kedvencévé válhat, ahol nem csak testi erejét, de agyát is használnia kell.
Átlagos élettartamuk 8-12 év, a szukák átlagban 2 évvel tovább élnek. Alapjában véve egészséges fajtáról van szó, körükben időnként megjelenik a csípőízületi diszplázia, ami a tenyészetekben már szűrhető. Az utóbbi években a divat hatására megjelenő, nagyobb, bőrös fejű egyedeknél egyre gyakoribb a szem és szemhéj problémák megjelenése.

Kinek való a rottweiler?

Keménysége, ereje és domináns hajlamai miatt ez a fajta nem feltétlenül kezdő kutyás mellé illik. Megfelelő kezeléséhez, képzéséhez határozottságra és tapasztalatra van szükség, tétova, magában is bizonytalan személyiség ne válasszon rottweilert magának, hiszen ez a kutyafajta bizony megérzi a gyengeséget és főként a kanok, hajlamosak átvenni a falkavezérséget. Ha mégis kezdő kutyáshoz kerülne rottweiler, a tapasztalatlan tulajdonos inkább szukát válasszon magának és vegye nagyon komolyan a kutyaiskolába járást, ahol a kutyát és a gazdáját is megtanítják majd hogyan jöjjenek ki egymással.

Csupor Erik német kutyafajták őrző-védő őrző-védő kutyák rottweiler

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink