hirdetés

Ezt látja a kutyád, ha rád néz

Ferenczi Deborah

2023. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az embereket és a kutyákat évezredek óta különleges kötelék fűzi egymáshoz. Ugyanakkor érdekes kérdés, hogy hogyan érzékelnek minket...

hirdetés

Biztosan benned is felmerült már az a kérdés, hogy vajon mit lát a kutyád, mikor rád néz. Vajon kizárólag hang és illat alapján azonosítanak be minket, vagy egy kutya felismer akkor is, ha csak az arcunkat látja? Az alábbiakban utánajártunk ennek a kérdésnek.

A kutyák kötődnek az emberekhez

Senki sem vitatja, hogy a kutyák kötődnek hozzánk, és számos tanulmány vizsgálta is ezt a kötődést. Egyes kutatók úgy érvelnek, hogy ennek köze van a kutya kognitív képességeihez. Mások azonban úgy vélik, hogy ennek kevésbé az intelligenciához, sokkal inkább a barátságos természetükhöz és a társas ösztönhöz van köze. Egyes kutatók a „hiperszociabilitás” kifejezést használták ennek a tulajdonságnak a leírására a kutyáknál.

Gregory Berns, az Emory Egyetem idegtudósa mágneses rezonancia képalkotással vizsgálta, hogy mi történik a kutya agyában az emberekkel való interakció során. Megállapította, hogy a kutya jutalmazó központja ugyanolyan aktív, amikor dicsérik, mint amikor ételt kap. Egy további kutatás során dr. Berns kimutatta, hogy egyes kutyák még a gazdájukat is előnyben részesítik a táplálékkal szemben, ha megadják nekik a választás lehetőségét. Sőt, hasonlóságot talált a kutya agyának azon része között, amely aktiválódik, ha meghallja a gazdája hangját, és a mi agyunk ugyanazon területe között, amely akkor aktív, amikor valakinek a közelében vagyunk, akit szeretünk.

Dr. Clive Wynne, az Arizonai Állami Egyetem pszichológusa a kutyák érzelmeiről szóló könyvében azt állítja, hogy a kutya képes érzelmi kapcsolatot teremteni más fajokkal. Ezt „fajok közötti szerelemnek” nevezi. Úgy gondolja, hogy a kutyák evolúciójuk egy bizonyos pontján olyan genetikai változásokon mentek keresztül, amelyek barátságossá tették őket más fajokkal szemben.

A kutya felismer hang alapján is?

A Current Directions in Psychological Science folyóirat 2016-os különszámában Ludwig Huber azt vizsgálta, hogy mit látnak a kutyák, amikor az emberekre néznek. A tanulmány szerint a kutyák látórendszere úgy fejlődött, hogy gyenge fényviszonyok mellett is jól működjön. Ez az egyik oka annak, hogy a kutyák színlátása korlátozottabb, mint az embereké. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kutyák összekapcsolják-e egy ismerős ember kinézetét a hangjával? Ennek a kérdésnek a feltárására a kutatók a kutya gazdájának hangját játszották le, majd megmutatták a gazdi vagy egy ismeretlen személy képét. A kutyák hosszabban nézték a képet, ha egy ismeretlen személy fotója volt. Ez az eredmény arra utal, hogy egy ismerős hang és egy ismeretlen arc párosítása összezavarta az ebet.

A kutya felismer akkor is, ha csupán a szemedet látja

Mit figyelnek meg rajtunk a kutyák?

A kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a kutyák különös figyelmet fordítanak az arcon belül is a szemre. Az ebek az esetek jelentős százalékában meg tudták különböztetni egymástól a különböző arcokat ábrázoló képeket. Sőt, a kísérlet során előfordult, hogy kizárólag csak az emberek szemét, orrát vagy száját mutatják meg. Abban az esetben, ha a szem megtalálható volt a képen, nagyobb eséllyel ismerték fel az embereket. Ez arra utal, hogy a kutyák a szemükre fordítanak leginkább figyelmet, és igen, egy kutya felismer akkor is, ha csak az arcunkat látja.

Érzelmeket is képesek azonosítani

A kutatás során arra is fény derült, hogy egy kutya felismeri a különbségeket az arckifejezések és az érzelmek tekintetében is. Egy kísérlet azt is kimutatta, hogy képesek különbséget tenni a boldog és dühös arc között, akkor is, ha csak az arc alsó felét látják. A későbbiekben megmutatták ugyanazon arc felső felét, vagyis a szemeket és a szemöldököt. Ezeken a képeken szintén sikeresen meg tudták különböztetni azt, hogy az adott fényképen szereplő egyén éppen dühös vagy boldog. Így az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy nem csupán a hangunk alapján tudnak megkülönböztetni minket az ebek, hanem külsőnk alapján is. Sőt, képesek minket felismerni és még a hangulatunkat is beazonosítani, akkor is, ha csupán a szemünket látják.

ember és kutya kötődés gazda és kutya kapcsolat ember és kutya között kötődik az ember és a kutya kutya és ember kapcsolat kutya és gazda szemkontaktus szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink