hirdetés

Felismerik a kutyák a saját fajtájukat? Íme, a tudomány magyarázata

Ferenczi Deborah

2023. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy a kutyád képes-e felismerni a saját fajtársát? Vajon meg tudja különböztetni azt más kutyafajtáktól? Felismeri, hogy az adott kutya valamelyest hasonló hozzá? Az alábbiakban utánajártunk ennek a nagyon érdekes kérdéskörnek.

hirdetés

Egy francia állatorvos szerint a fajtatiszta ebek tudják, hogy mikor lépnek kapcsolatba a saját fajtájukkal. Annyi bizonyos, hogy a kutya a másik kutyát egyértelműen azonosítja, olykor vetélytársként, olykor pajtásként, viszonylag sok tényezőtől függően. Ám az érdekesebb kérdés, hogy vajon egy eb, felismeri-e fajtársát?

Felismerik a kutyák a saját fajtájukat?

Kutatók vizsgálták, hogy abban az esetben, ha egy kutyának egy másik, azonos fajtájú ebről készült fényképet mutatnak, majd megfigyelik annak a reakcióját, akkor egészen más reakciót mutat, mintha egy másik fajtáról mutatnának neki képet. Jelenleg 300-400 kutyafajta létezik (szervezettől függően), így valójában nem kis feladat egy ebnek beazonosítani a fajtáját. Ám vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy ez mégis működhet. Ilyen például a szimatolás, a farokcsóválás vagy a farok felemelése. Ezek a jelek természetesen kutyánként eltérőek lehetnek, ezért fontos megfigyelni az állatot, és keresni a viselkedésbeli változásokat. Fontos, hogy attól még, hogy a két kutya azonos fajtájú, semmi esetre se erőltesd a szocializációt.

Rendkívüli intelligenciával rendelkeznek

A kutyák lenyűgöző lények, akik számtalan tanulmány tárgyát képezik. Ahogy egyre többet megtudunk róluk, idővel rájöttünk, hogy sokkal okosabbak és összetettebbek, mint azt korábban gondoltuk. A számos tanulmány közül, amelyek azt vizsgálták, hogy a kutyák képesek-e azonosítani a saját fajukat, és talán még fajtájukat is, azt tapasztalta a tudomány, hogy a kutyáknak van egyfajta hatodik érzékük arra vonatkozóan, hogy kit tekintenek kutyának, és kit nem. Egyes tanulmányok bebizonyították, hogy az ebek egyszerűen csak vizualizációval azonosítanak egy másik kutyát, míg mások azt vizsgálták, hogy a kutyák hogyan használják a szaglást és a hallást saját fajuk azonosítására.

A testbeszéd árulkodó jel lehet

Az ebek számos módon képesek meghatározni, hogy a másik állat a saját fajukhoz tartozik-e, beleértve a szaglást, a látást és a hallást. Ezen túlmenően sok kutya olyan kognitív folyamatokra támaszkodik, mint például a kategorizálás, hogy kiderítse, hogy az állat, amellyel kapcsolatba került, olyan-e, mint ő. Dr. Autier-Derian egyik tanulmánya megállapította, hogy a kutyák gyakran csak vizuális jeleket használnak, hogy kivegyék más állatfajokból származó kutyák arcát. Amikor azt vizsgálták, hogy az ebek képesek-e azonosítani saját fajtájukat, a kutya testvéreiről és anyjáról készült képeket, valamint egy másik, azonos színű fajtatiszta kutya fotóját használták. Ezekben a vizsgálatokban sok eb látszólag képes volt azonosítani az azonos fajtához tartozó másik kutyát is.

fajták közötti kapcsolat fajtatiszta kutya felismeri a kutya a másikat két kutya kutya és kutya közötti kapcsolat kutyafajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink