hirdetés

Ne dőlj be a „kihívásnak”! -Ezért ne ugass a kutyádra

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 16 - Képek: Getty Images Hungary

Golden retriever lying in the grass with mouth open and barking

Kedves, hogy szeretnél egy nyelvet beszélni a kedvenceddel, de az ugatás egyáltalán nem jó ötlet.

hirdetés

A macskatartók körében bevett szokás, hogy nyávognak a cicájuknak, akik közül sokan rendre „válaszolnak” nekik. Náluk ez semmilyen veszélyt nem jelent, hiszen a felnőtt macskák a saját nyávogásukat is főként az emberekkel történő kommunikációra használják. Így ha a gazdi is elnyávogja magát, annál jobb – aztán persze ügyet sem vetnek rá. A kutyára az ugatás, legalábbis a gazdié, azonban egészen más hatással van.

Hogyan reagálnak a kutyák az emberi ugatásra?

A közösségi médiában időről időre felüti a fejét az #ugassakutyádra trend, amely első ránézésre igazán szórakoztató videókat eredményez. Kutyák pihennek a gazdijukkal, akik hirtelen rájuk ugatnak, mire az állatoktól egészen elképesztő válaszokat kapnak.

@adrianchateau

bruh this shit has me WHEEZING #fyp

♬ original sound – Suavexavier

Ám a nevetséges kutyareakciók valójában egyáltalán nem viccesek. Szakértők szerint ugyanis a felvételeken látható testbeszéd mindegyike stresszre és félelemre utal:

  • kidüllesztett szemek
  • meredt test és arc
  • hátracsapott fülek
  • visszaugatás
  • száj nyalogatása
  • vicsorgás
  • menekülés

Egyes extrém esetekben a kutya annyira összezavarodhat, hogy a stressz hatására akár oda is kaphat vagy harapásig fajulhat a dolog.

Miért veszélyes a „kutyára ugatás”?

A kisgyerekekhez hasonlóan a kutyák is szeretik a kiszámíthatóságot és a rendszert, és bármi, ami ezt megbolygatja, stresszt okoz. Mivel a gazdiknak általában nem szokása az ugatás, ha hirtelen a semmiből ezt teszed, az állat nem lesz képes kezelni a helyzetet.

Ám nemcsak a váratlanságban gyökerezik a probléma: a kutya számára az is ijesztő, ha ugatás közben a szemébe nézel, és túl közel hajolsz hozzá.

A kutyáknál a szemkontaktus a fenyegetés jele – ilyenkor az állat vagy defenzív és védekező, vagy a legjobb védekezés a támadás elvét követve agresszívvá válik. Ha rámeredsz, azt gondolhatja, hogy meg akarod félemlíteni, ezt pedig nyilván te sem szeretnéd.

A legtöbb eb kényelmesen érzi magát a gazdája közelében, ám fontos, hogy a személyes terébe csak annyira menj be, amennyire az állat igényli és engedi. A közvetlen közelében történő ugatással csak eltántorítod attól, hogy valaha is össze akarjon bújni veled, aztán már hiába a bűntudat.

Kidülledt szemek, hátracsapott fülek, meredt test – mind a félelem és stressz jelei

Hogyan beszélj a kutyádhoz?

A fentiekből is láthatod, hogy ha egy nyelvet szeretnél a kutyáddal beszélni, nem az ugatás lesz a legjobb módja. Ám jó hír, hogy nem is kell nagy erőfeszítéseket tenned azért, hogy kedvenceddel jól megértsétek egymást.

Kutatások bizonyítottak, hogy kedvenced számára két dolog fontos a kommunikációban: gesztikulálj és használd a kezeidet, hogy megmutasd, mit szeretnél, és gügyögj. A kutyák imádják, ha úgy beszélsz velük, mint egy kisgyerekkel, ha pedig meg is mutatod, mit szeretnél tőlük, azonnal érteni fogják a mondandódat.

Szakértők szerint az is hasznos, ha minél inkább lerövidíted az instrukciókat, és ahol csak lehet, tőmondatokban adod a kutyád tudtára, mi a teendő.

Ül, lábhoz, pacsi – nem kell ugatni hozzá.

 

kutya ugatás kutya viselkedése kutyahangok jelentése stressz jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!