hirdetés

Így készüljetek fel kedvenceddel a pörgősebb hónapokra

Molnár Enikő

2024. április 6 - Képek: Az én kutyám

Ha télen csöndesebb életet éltünk kutyánkkal, de a főszezonban pörgősebb programokra vinnénk, akkor az alábbiakra mindenképpen érdemes időt szánni.

hirdetés

Közeledik a jó idő, ez pedig azt jelenti, hogy egyre több kültéri programban vehetünk részt, akár szeretett kutyánk kíséretében is. De ez sokszor gördülékenyebben megy a képzeletünkben, mint a valóságban. Ugyanis az utóbbi tele van új ingerekkel, mint például idegen emberekkel, zajokkal, furcsa szagokkal… Kedvencünknek még akkor is nehezére eshet visszarázódni ebbe a zsúfoltabb világba, ha az előző szezonban kiválóan vette az akadályokat és bárhová el lehetett vinni. Ha az utóbbi hónapokban háttérbe szorultak a közös kávézások, a városnézések vagy a frekventáltabb helyeken való séták, akkor bizony érdemes előre felkészíteni kutyánkat a nyüzsgő napokra.

Ahhoz, hogy mindenki jól szórakozzon a nyári programokon, érdemes előre tervezni és felkészíteni kutyánkat. (Kép: Az én kutyám)

Még mielőtt belelendülnénk

Még mielőtt belelendülnénk a közös programok tervezgetésébe, bizonyosodjunk meg arról, hogy kedvencünk fizikailag és mentálisan is készen áll a kihívásokra.

Mit értünk az alatt, hogy fizikailag készen áll? Egyfelől azt, hogy aktualizálva van minden kötelező (és erősen ajánlott) oltása. Jogszabály szerint csak a veszettség elleni oltás kötelező, ám erősen ajánlott egy kombinált oltás is, ami egyszerre több betegség ellen nyújt védelmet a kutyának (ezek általában a parvovírusos bélgyulladás, szapornyica, fertőző májgyulladás, illetve parainfluenza vírus, ám van, amelyik leptospirosis ellen is véd). Ha valaki extra védelmet szeretne kutyájának, számos kiegészítő oltás közül válogathat, kennelköhögés elleni védőoltástól kezdve a lyme-kór elleni védőoltásig. Ezekről érdemes állatorvosunk tanácsát kérni, mert azt is figyelembe kell venni, hogy minek van kitéve kedvencünk.

A védőoltások kérdése semmiképpen nem elhanyagolható, főleg, ha közösségbe szeretnénk vinni kutyánkat. Egyfelől közegészségügyi szempontból, másfelől pedig saját kedvencünk egészsége szempontjából is nagyon fontos. Emellett érdemes figyelmet fordítani a féregtelenítésre és parazitamentesítésre is. Ha gyakran járunk túrázni vagy „természetes környezetbe” sétálni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lehetőségeink vannak a kullancsok elleni védekezésre.

Nincs is jobb tavaszi program a kellemes, melegedő időben, mint egy kutyás túra. De fontos, hogy megfelelően védekezzünk a kutyánkra leselkedő veszélyek ellen. (Kép: Az én kutyám)

Bírja a terhelést?

A kötelező oltások és parazitamentesítés mellett érdemes figyelmet fordítani kedvencünk erőnlétére és általános egészségügyi állapotára is. Természetesen ez nem csak olyankor fontos, amikor valamilyen programot tervezünk kutyánkkal. De például, ha sokat szeretnénk vele túrázni a melegedő időben, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy bírja a terhelést. Kezdjünk el (fokozatosan) többet sétálni, esetleg végezzünk vele mobilitásgyakorlatokat, hogy csökkentsük a sérülés vagy túlterhelés esélyét. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor egy teljes körű orvosi vizsgálatra is elviheti kutyáját.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az alapoktól, fokozatosan

Kutyánkat mentálisan is érdemes felkészíteni az előttünk álló mozgalmasabb, esetleg zsúfoltabb és zajosabb időszakra. Hiszen lehet, hogy az utóbbi hónapokban közel sem volt kitéve olyan ingereknek, amikkel a tavaszi, illetve nyári programok járnak. Ez viszont nem kell, hogy probléma legyen. Gondoljunk rá inkább úgy, mint egy pihenő időszakra. Természetes, hogy egy kicsit „ellustulunk” télen és gyakran inkább otthoni elfoglaltságokat keresünk kedvencünknek (és magunknak). Hiszen minden gazdi emberből van, és megvannak a saját határai. Ez nem főben járó bűn, főleg, ha közben gondoskodunk négylábú barátunkról. Figyelünk arra, hogy eleget mozogjon és ne unatkozzon (tehát a mentális tekervényeit is megmozgatjuk).

De ha csöndesebb életet éltünk az utóbbi időben, akkor ne várjuk el tőle, hogy rögtön, probléma nélkül visszalendüljön a „nyári kerékvágásba”. Ne gondoljuk úgy, hogy ha éppen úgy tartja kedvünk, bárhová újra elvihetjük, felkészülés nélkül. Valóban, vannak olyan kutyák, akik könnyedén alkalmazkodnak és nem rendíti meg őket a hirtelen ingerszint-változás. De ez nem mondható el minden kutyáról. Ha szeretnénk, hogy négylábúnk és mi is jó élményekkel gazdagodjunk a nyár folyamán, akkor már most érdemes megtenni az első lépéseket.

Lehet, hogy előző évben jól bírta a tömeget, de még mielőtt elmennénk vele a legfrekventáltabb helyekre, gyakoroljunk csöndesebb részeken és lassan építsük fel az ingerküszöbét. (Kép: Az én kutyám)

Szépen-lassan, senki nem siettet

Nem lehet egyik napról a másikra fejest ugrani minden létező kutyás programba. Nagyon kecsegtetőek, de felelős gazdiként fontos szem előtt tartani kutyánk érdekeit és jóllétét, és elsősorban hozzá igazítani a programtervet.

Először gyakoroljunk otthon. Még nem kell új dolgokra gondolni. Ismételjük át a már ismert vezényszavakat, mint az „ül”, „fekszik”, „marad”, vagy éppen a „gyere ide”. Minél tisztábban tudunk kommunikálni kedvencünkkel, annál zökkenőmentesebben fognak menni a közös programok, így ne legyünk restek, ha kell, menjünk vissza az alapokig.

Célozzuk meg a potenciálisan félelmet keltő helyzeteket. Ne kényszerítsük bele kellemetlen szituációkba, és ne dobjuk bele rögtön a mély vízbe. De kezdjük el fokozatosan hozzászoktatni a különböző, (régi-új) zajokhoz, ingerekhez, körülményekhez, biztonságos távolságból. Egyfelől azért érdemes már most hozzákezdeni a folyamathoz, mert így láthatod, hogy mi az, amin még dolgozni kell és mik kedvenced határai. Másfelől pedig mindezt nyomás nélkül teheted, anélkül, hogy tervben lenne egy program, ahová végül nem tudtok elmenni, mert kedvenced rosszul reagál a körülményekre. Például, ha tömegközlekedéssel mennétek, de már hónapok óta nem mentetek semerre egy zsúfoltabb vonattal, akkor érdemes ezt is megcélozni. Lehet, hogy semmi problémája nem lesz vele és könnyedén visszarázódik. De az is lehet, hogy hirtelen sok lesz neki és újra hozzá kell szoktatni, lépésről-lépésre.

Lehet, hogy nehézségekbe ütközünk, de legyünk türelmesek. Ha kutyánk az előző évben (vagy években) már sikeresen vette az akadályokat, akkor valószínűleg egy felfrissítés után ebben a szezonban sem lesz másképp. Ám, ha már régebben is meggyűlt a baja bizonyos ingerekkel, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Egy kutya reaktivitása sem a gazdának, sem a kutyának nem egyszerű. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan lehet felülkerekedni rajta, olvasd el ezt a cikkünket. 

féregtelenítés kötelező oltás kutya felkészítése oltás pörgősebb hónapok tavaszi programok tavaszi sportok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink