hirdetés

Így védd kutyádat a hóban: nem csak a hideg jelent veszélyt!

Szénási Szimonetta

2023. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

Megérkezett az első igazi havazás, ez pedig nagy odafigyelést igényel a gazdák részéről. Soroljuk, mire kell különösképp ügyelned!

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint hazánk jelentős része fehérbe borult, és több helyütt további centikre lehet számítani. Ám amellett, hogy sokak szívét megdobogtatja a lenyűgöző látvány, a kutyatartóknak még körültekintőbbnek kell lenniük ebben az időben. A hó ugyanis több okból is veszélyt jelent a kutya számára!

Kihűlés

A hó hideg, tehát egyértelmű, hogy abban sétálva hamarabb kihűlhet kedvenced. Bár vannak hidegtűrő, sőt, kifejezetten hidegkedvelő fajták, a legtöbb kutya számára mindenképp elkél a kabát ebben az időben. Ebben a cikkünkben segítünk, miképp válassz kényelmes, egyben praktikus ruhadarabot.

Amellett, hogy így véded kutyád testét, nagyon kell figyelned a jelzéseire. Ha azt látod, hogy kedvenced remeg, lelassult a mozgása, bágyadt, akkor mindenképp vidd meleg helyre! A kihűlés nemcsak extrém hideg időben következhet be, de akkor is, ha hosszú ideig vagytok alacsony hőmérsékleten! A hipotermia jelei emellett a hideg tapintású szőr, az alacsony pulzusszám, a lecsökkent testhő, a kitágult pupillák, a kékesre színeződött fogíny és belső szemhéj, a légzési nehézségek, végül az eszméletvesztés, a kóma, és gyors orvosi beavatkozás nélkül a halál.

Védd a mancsokat!

Amellett, hogy ügyelsz a megfelelő testhőmérséklet biztosítására, fordíts nagy figyelmet a mancsokra is! A hóban egyrészt hamar kihűlnek, sőt, akár el is fagyhatnak, valamint a hóréteg alatt számos éles, sérülést okozó dolog megbújhat. Emiatt is érdemes cipőt adnod ilyenkor kedvencedre. Séta után pedig mindenképp ellenőrizd az ujjközöket, és távolítsd el az ott összegyűlt havat és jeget!

A szőrzet ápolása

Ahogy a mancsokon, úgy a kutya szőrén is megáll a hó. A hosszabb bundájú ebek egész hógolyókat is haza tudnak vinni. Séta után először a rátapadt hótól kell megszabadítanod kedvencedet, majd jöhet egy alapos szárítkozás. Ne hagyd nedvesen a bundáját, nehogy megfázzon, és a lakás hőmérsékletére is ügyelj!

Mérgezés

A hideg és a havazás miatt megnő a mérgezés kockázata, mégpedig a fagyálló vegyszerek, valamint az útszóró só miatt. Emellett a hóban nemcsak veszélyes tárgyak, de veszélyes ételek is megbújhatnak. Most még jobban figyelj arra, nehogy négylábúd útközben felegyen valamit!

A fagyálló mérgezés az egyik legsúlyosabb, rövid időn belül halálhoz vezető állapot. Ha csak felmerült a gyanúja, hogy kutyád fogyasztott a vegyszerből, azonnal orvoshoz kell vinni! A mérgezések tüneteiről, valamint az azonnal teendőkről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Látszódjon!

Ahogy a havazás miatt megnő a közúti balesetek száma, úgy a kutyádat (és téged) fenyegetőké is. Ebben az időben, pláne reggel és már a késő délutáni óráktól mindenképp viseljetek láthatósági kiegészítőket, de erős havazásban napközben is indokolt lehet a használatuk.

Hogy kinti kedvenced teljes biztonságban legyen, feltétlenül olvasd el ezt az írásunkat a kutyaház téliesítéséről. Amellett, hogy praktikus tanácsokat adunk a minél egyszerűbb és hatékonyabb hővédelemhez, azt is elmondjuk, miért tilos és életveszélyes pokróccal bélelned négylábúd házát.

baleset fagyálló havazás kihűlés mancsok mérgezés séta sétáltatás tél

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink