hirdetés

Ezért tartsd szem előtt kutyád életkorát a téli séták során

Szénási Szimonetta

2024. január 14 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

A nagy mínuszokban számos óvintézkedést kell megtenned kedvencedért, hogy biztosan ne essen baja.

hirdetés

Az igazi tél bizony megborzongatja az embert, ahogy a kutyát is. A téli séták elengedhetetlenek, ám nem mindegy, miként indultok útnak kedvenceddel. Az alábbiakban felsoroljuk a hideg legnagyobb veszélyeit, és kitérünk arra, miért számít, mennyi idős az eb.

1.) Limitált kintlét

A nagy mínuszokban nem tanácsos hosszú útra indulnotok, mert nagy a fagyási sérülés veszélye. A téli kabát és a meleg cipő bizonyos mértékig védelmet nyújtanak, ám még így is fennáll a kihűlés és az elfagyás veszélye. Főként a fülek, illetve a farok vége érzékenyek. A hideg mellett a hó további rizikófaktort jelent.

A fajtája is befolyásolja, mennyire bírja jól a kutya a hideget. Értelemszerűen a nagyobb testű, vastag, tömött bundájú északi jószágok több ideig élvezhetik a téli időjárást, mint egy aprócska csivava vagy yorkshire terrier.

Előbbiek esetében a kinti tartás sem olyan kockázatos, ám még esetükben is oda kell figyelni: a kemény mínuszok alatt számukra is biztosítani kell védett, meleg zugot, és indokolt lehet az is, hogy időnként beengedd őket a házba.

2.) Fokozatos hozzászoktatás

Mivel az elmúlt években nem volt jellemző, hogy „igazi” telünk lett volna, kedvenceink bizony elszokhattak a zordabb időjárástól. Emiatt csak fokozatosan, rövid, majd egyre hosszabb sétákkal kell őket kondicionálni. Varázslatosan szép a behavazott, zúzmarás táj, ám nem szabad azonnal hosszabb erdei sétára indulni!

Ami fontos, hogy a rövidebb sétákat kompenzálandó játssz bent minél többet a kutyáddal, és adj neki feladatokat, hogy biztosítva legyen számára az elegendő inger.

Ajánlott eleinte kevesebb, majd apránként egyre több időt odakint tölteni.

3.) Számít a kora

Ahogy az idősek és a gyerekek, úgy a korosabb és a még fiatal kutyák is kevésbé bírják a hideg időt. Ők sokkal szélsőségesebben reagálnak a csökkenő hőmérsékletre, és több egészségügyi panasz is felléphet esetükben. Emellett az eb egészségi állapota is befolyásoló tényező: egy krónikus betegséggel, például ízületi gyulladással élő állat számára sokkal rizikósabb a hideg.

4.) Védd a mancsokat!

Ahogy már említettük, és az American Kennel Club (AKC) is felhívja rá a figyelmet a mancsvédelem kiemelten fontos télen. Mint a szakemberek felhívják rá a figyelmet, a szánhúzó kutyák sem véletlenül viselnek bakancsot: a jeges talaj a fagyási sérülés mellett igencsak kikezdheti a talpak érzékeny bőrét.

A mancsok védelmére és ápolására is nagy hangsúlyt kell fektetni.

5.) Trimmelés

A mancsoknál maradva felhívnánk a figyelmedet a talpszőrzet vágásának fontosságára. A bundába könnyen beletapad a hó, amely megfagyva növeli a kihűlés lehetőségét, valamint sérülést is okozhat. Annyira vágd vissza a szőrzetet, hogy az egy vonalban legyen a mancspárnával. Ha bizonytalan vagy, kérd kozmetikus segítségét!

6.) Tisztítsd meg alaposan!

Továbbra is a lábakra fókuszálva: nagyon fontos, hogy séta után alaposan megtisztogasd (vízzel, ha kell, kutyasamponnal) és megszárítsd kutyád tappancsait. Így a rákerült szennyeződések és jég mellett az útszóró sót is eltávolítod, ami irritációt válthat ki. A mancsápoló készítmények használata sem felesleges, amik puhán és hidratálta tartják az érzékeny területet. Ebben a cikkünkben találsz receptet is, aminek segítségével természetes összetevőkből házilag is elkészíthetsz egy ilyen balzsamot.

Ugyanígy az eb bundáját is töröld meg, indokolt esetben hajszárítóval fújd szárazra, nehogy megfázzon!

7.) Meleg vacok

Egy puha, kényelmes és jó meleg kutyaágy elengedhetetlen a hűvösebb hónapokban. Főként a már említett szépkorú, krónikus beteg, illetve kölyökkutyák számára. De minden kedvenc hálás lesz érte, ha van hova bevackolnia.

8.) Kerüld a veszélyt!

A befagyott tavak mindenkire veszélyesek, hiszen nem tudhatod, elég vastag-e a jégréteg, hogy elbírjon titeket. A fagyott pocsolyák is sérülést okozhatnak, így ezeket is kerüljétek el!

Szintén óriási veszélyforrás minden fagyálló készítmény, hiszen ezek a leghalálosabb mérgek. Édeskés illatuk és ízük miatt ráadásul még vonzóak s az állatok számára.

Ami télen még kiemelt fontosságú, az a megfelelő láthatóság. Mellénnyel, villogó vagy világító nyakörvvel és pórázzal tedd magatokat messziről észrevehetővé!

Ebben a cikkünkben dr. Vada Edina állatorvossal beszélgettünk arról, mi az a „hőhatár”, amíg még biztonsággal kivihető a kutya. Ajánlott megfogadni a tanácsait!

fagy fagyálló kihűlés kutya láthatóság mérgezés tél

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!