hirdetés

Természetes házi balzsammal óvhatod kedvenced mancsait a fájdalmas kiszáradástól

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 20 - Képek: Getty Images Hungary

A jeges utak, latyakos járdák még a télkedvelő fajták tappancsát is kikezdhetik. Az otthon is elkészíthető balzsammal azonban megelőzheted a fájdalmas kiszáradást és kisebesedést.

hirdetés

Eljött a hidegre termett fajták ideje, de a fázós kedvencek is szívesen ugrándoznak a hóban – sétálnia pedig mindenkinek kell. A fagyos körülmények azonban gyakran nem kímélik a kutyák tappancsát, ezért fontos, hogy kinti programot követően mindig vizsgáld meg az eb mancsát a sérülések elkerülése érdekében, és a tappancsápoló balzsam használata sem felesleges luxus.

Ahogy télen mi emberek is szinte megszállottan használjuk például az ajakbalzsamot a kiszáradás ellen, a kedvencednek is szüksége van némi plusz segítségre a hideggel való közdelemben. Gondolj csak bele: a jeges, latyakos úton néha még csizmában is szörnyű gyalogolni – milyen lehet a kutyádnak mezítláb?!

A boltokban számos tappancsápoló szer közül válogathatsz, de te magad is elkészítheted a kutyád számára a krémet.

A jég és hó nem kíméli a kutyák talpát, és fájdalmat okozhat az állatnak

Tappancsápoló balzsam recept

Amire szükséged lesz:
Egy üres ajakbalzsamos tégely
Konyhai mérleg
Kis edény

Hozzávalók:
2 evőkanál olíva-, napraforgó- vagy mandulaolaj
2 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál sheavaj
4 teáskanál méhviasz

Elkészítés:
Egy kis lábosban alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett olvaszd össze a hozzávalókat. A kész keveréket öntsd az ajakbalzsamos tégelybe, majd hagyd szobahőmérsékleten megszilárdulni. Megszilárdulást követően a balzsam használatra kész. A tégelyt mindig alaposan lezárva, hűvös helyen tartsd. Mivel a balzsam akár egy éven át felhasználható, a hozzávalók mennyiségét növelve akár egy nagy befőttes üvegnyit is elkészíthetsz egyszerre.

Használat:
Sétát követően langyos vízben mosd meg a kedvenced lábait, hogy a járdáról a tappancsára ragadt szennyeződéseket eltávolítsd. Töröld szárazra a mancsokat, és ha a kutyád kényelembe helyezte magát, vékonyan kend be a talppárnáit a balzsammal.

Egyéb mancsvédő praktikák

Kutyacipő
Ha a kedvenced nem kap idegbajt, amikor cipő kerül a lábára, és magabiztosan közlekedik a viselése közben, érdemes beruháznod egy minőségi darabra. Lehet, hogy a kutyád kicsit viccesen néz ki benne, de a cipők remekül védik a lábait a hótól és jégtől, valamint a jégoldó termékektől – amelyek meg is betegíthetik a kutyát, ha lenyalja a mancsáról.

Szőrnyírás
Fontos, hogy különösen télvíz idején rövidre vágd az állat mancsán a szőrt. Ha ezt nem teszed meg, séta vagy játék közben a szőrön apró hó- és jéggolyók képződhetnek, amelyek bőrirritációt, a tappancs repedezését, sőt, akár vágásokat is okozhatnak.

Olyan rövidre vágd a szőrt, hogy az ne lógjon túl a talppárnákon. A legjobb, ha szakember segítségét kéred a művelet végrehajtásához. Egy kutyakozmetikus tökéletesen körbe nyírja a tappancsot, és még ha izgága is a kutyusod, nem végződik sérüléssel a lábfodrászat.

Nem csak a tappancsok vannak veszélyben

Ha a kedvenced a hosszú szőrű fajták táborát erősíti, a bundája pedig a talajt súrolja, nagyon fontos, a téli időszakban különösen odafigyelj a szőrzete egészségére. A hó és jég az állat bundájába tapadva komoly kellemetlenséget, akár sérülést is okozhat, a jégoldó vegyszerek pedig irritáció kialakulásához vezethetnek.

Havas, esős időben a sétát követően a lábmosás mellett a bunda megfelelő ápolásáról is gondoskodj. A bunda összecsomósodásának, illetve a szőr- és bőrproblémák kialakulásának elkerülése érdekében a vizes, koszos bundát is tisztítsd meg, és fésüld ki. Ha szükséges, a téli időszakra érdemes rövidebbre nyírni a bunda alsó részét, hogy ne legyen a talaj közelében. Ehhez szintén kérd kutyakozmetikus segítségét, aki a kedvenced fajtájának legmegfelelőbb nyírási technikát alkalmazva készíti el a kívánt fazont.

kutya mancsápolás téli időjárás téli kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink