hirdetés

Miért okoz gondot a kutyáknak cipőben, zokniban sétálni?

Hangai Lilla

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Zokni, csizma, kötés: tegyél bármit a kedvenced lábára, úgy fog szökdécselni és bukdácsolni, mint egy kerge kecske. Sőt, még az is lehet, hogy teljesen ledermed tőle.

hirdetés

A megmosolyogtató jelenségnek oka is van, amit a következőkben kifejtünk. Lássuk máris, hogy miért nem tud járni egy kutya zokniban, cipőben vagy kötéssel a mancsán!

Ezért nem tud járni egy kutya cipőben

Ahogy dr. Chris Brown elmagyarázza cikkében, velünk, emberekkel ellentétben a szőrös családtagjaink nem zoknival, cipővel a lábukon nőnek fel. Ha jobban belegondolsz, jóval azelőtt, hogy az embergyerekek megtanulnának járni, megtanulják elfogadni azt a tényt, hogy valami fedi a lábukat, és ez teljesen rendben van így. (Bár nem tagadjuk, vannak gyerkőcök, akik kifejezetten ellene vannak mind a zokni-, mind a cipőviselésnek. Hány szülő hagyott el apró surranókat már, miközben babakocsiban tolta a gyerkőcöt?) Ha innen indítjuk a dolgot, nem is csoda, hogy amikor házi kedvenceink mancsát valamivel befedjük, lepereg előttük az életük.

A vicces kacsázásnak azonban emellett van élettani oka is. A kutyák a mancspárnáikból érkező állandó visszajelzésekre támaszkodnak. Ezek alapján az ingerek alapján tudatába kerülnek például annak, hogy pontosan milyen terepen járnak, vagy hogy milyen gyorsan szedik a lábukat. Tehát amikor ezt a jelet a zokni, a kötszer vagy a védőcipő blokkolja, a legrosszabbat feltételezik: méghozzá azt, hogy beragadt a lábuk valahová. Az a tény pedig, hogy lábbelijük állandó nyomást gyakorol a mancsaikra, csak fokozza a gyanút. Ekkor az ösztöneik egy szemvillanás alatt működésbe lépnek, és úgy kezdenek járni, mintha ki akarnák emelni a mancsukat az ideiglenes börtönéből. Így már nem is olyan megdöbbentő, hogy vannak olyan ebek is, akik egyszerűen csak ledermednek a sokkoló élmény hatására.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mit tehetsz, ha nagy szükség van a kiegészítőre?

Ahogy az első emberek is megtanultak lábbeliben járni, úgy bármelyik kutya képes lesz rá. A titok nyitja a gyakorlás, amely folyamat hatására a négylábú idővel megszokja majd a cipőt, zoknit vagy kötést, és úgy jár majd benne, mintha semmi sem lenne a lábán. Valahogy így ment ez az első időkben a pórázhoz és a hámhoz való hozzászokással is.

Emiatt azt javasoljuk, hogy olyankor kezdjétek el gyakorolni a cipőben való járást, amikor még nincs rá azonnal szükség. Így ha úgy alakul az élet, és sor kerül a viselésére, úgy fog menni, mint a karikacsapás.

Ide kattintva megtudhatod, hogyan választhatod ki kedvencednek az ideális cipellőt. Tévedés, hogy csak télen lehet rá szükség! A meleg aszfalt és egy nehezebb terepen történő túra is indokolttá teheti.

kutya mancs kutya mancsa kutyacipő nyári kutyacipő téli kutyacipő zokni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!