hirdetés

Introvertált kutyád van? Így segíthetsz neki nyitottabbá válni

Hangai Lilla

2024. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

Vannak olyan visszafogott kutyák, akik szívesebben nézik, hogyan zajlik az élet, mint hogy részesei lennének az eseményeknek. Ezek az ebek szembemennek a tipikus kutya sztereotípiájával, ám ez nem jelenti azt, hogy bármilyen különösebb baj lenne velük.

hirdetés

Következő cikkünkben az introvertált kutya ismérveit vesszük sorra, és abban is segítünk a PetMD cikke alapján – amelynek szakértője Victoria Schade állatkiképző –, hogy hogyan nyithatunk meg egy ilyen ebet.

Van, hogy a kutya jelleméből adódóan visszafogott

Milyen az introvertált kutya?

Egy introvertált kutyára jellemző lehet, hogy nem kapcsolódik be a fajtársaival folytatott játékba, elvonul, amikor vendégek érkeznek, de az alacsony energiaszintű mentett kölyökkutyát is introvertáltként jellemzik. A kifejezés tehát egy olyan gyűjtőfogalom, amelybe minden olyan viselkedést sorolunk, amely látszólag antiszociálisnak mondható. Általában véve azonban az is jellemző ezekre az ebekre, hogy olyan környezetben, ahol jól és biztonságban érzik magukat, úgy viselkednek, mint bármely más, nyitott négylábú.

Fontos megérteni, hogy a genetika és az élettapasztalatok egyaránt szerepet játszanak a kutya viselkedésének alakulásában. Az eb temperamentumát az alábbiak formálják többek között: a szülőktől örökölt vagy tanult tulajdonságok, a korai szocializáció mennyisége és minősége, a környezet, a folyamatos szocializáció a kutya érése közben, a napi testmozgás szintje és a táplálék.

Bár a kutya fajtája nem ad garanciát a viselkedésére, általánosan elmondható, hogy vannak olyan fajták, amelyek visszafogottabbak, mint mások. Azok a fajták, amelyeket magányosan végzendő feladatokra tenyésztettek, sokkal introvertáltabbak lehetnek. Ennek ellenére fontos kiemelni, hogy a fajtaspecifikus viselkedések esetében is mindig lehetnek kivételek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Így segíthetsz egy introvertált kutyának nyitni a külvilág felé

1.) Figyelj a saját viselkedésedre

Minél intenzívebben, figyelemfelkeltőbben, hangosabban viselkedsz, a kutya annál inkább biztos, hogy visszavonulót fúj. Nyugodt hangon beszélj az ebhez ilyenkor, és figyeld barátodat, hogy láthasd a testbeszéde alapján, hogyan érzi magát. És ne feledd: ahogy nekünk, a kutyáknak is lehetnek jobb és rosszabb napjaik.

2.) Légy a kutyád képviselője

Hagyd, hogy kedvenced határozza meg a tempót a másokkal való interakcióban. Ha például tudod, hogy séta közben nem szeret idegenekkel ismerkedni, szereld le kedvesen, de határozottan a jó szándékú közeledőket. Mondd el nekik őszintén, hogy az eb nem túl szociális, így jobb neki, ha nem lépnek vele kapcsolatba.

3.) Használd a pozitív megerősítést

Ez persze minden kutya esetében igaz, de ha lehet, itt még nagyobb rajta a hangsúly. A pozitív megerősítés a képzést és minden aktivitást játékossá, izgalmassá, élvezhetővé tesz.

A játék oldja a feszültséget és nyitottabbá tesz

4.) Játsszatok olyan játékokat, amivel növelheted a magabiztosságát

Ha az eb felszabadult és jól érzi magát, sokkal könnyebb megszabadulnia a visszafogott énjétől. Az olyan, természetes ösztöneit kihasználó játékok, mint például a jutalomfalat-keresés, arra ösztönzik, hogy megfeledkezzen minden másról, egyedül a szórakozásra összpontosítson. Ha például a séta közben azt veszed észre, hogy stresszelni kezd vagy befordul, szórj szét néhány jutifalit, amit kiszagolva megkereshet. Persze arra ügyelj, hogy mást ne vehessen fel a földről!

5.) Kezdj el egy ellenkondicionáló, érzékenységcsökkentő programot

Ez a kombináció segít a kutyáknak új asszociációt kialakítani a stresszorokkal kapcsolatban azáltal, hogy valami pozitívhoz kapcsolja őket. Ebben az esetben lassú és egyenletes képzés során változtatjátok meg az érzelmi reakciókat, amelynek során nem teszitek ki pluszfeszültségnek az ebet. Ehhez javasoljuk, hogy vedd igénybe szakember segítségét. Nemcsak a kutya hozzáállása változhat ezáltal, de a köztetek lévő kapcsolat is erősödhet a folyamat során.

6.) Szeresd a társad, ahogy van

Ugyan a viselkedésen lehet finomítani, ha azonban az eb alapvetően nem tűnik különösebben stresszesnek a mindennapokban, és alapvetően egészséges négylábú benyomását kelti, akkor nincs azzal különösebb gond, hogy az ő természete ilyen. Nem kell mindenre és mindenkire nyitottnak lennie ahhoz, hogy gazdag, boldog életet élhessen.

Ide kattintva olyan jeleket veszünk sorra, amelyek indikátorai lehetnek a stresszes kutyának.

introvertált kutya stresszes kutya szocializáció tréning visszahúzódó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!