hirdetés

Ha a kölyökkutya nem akar játszani: mentális betegség is lehet az ok

Bodri Melissza

2021. július 22

A kutyakölykök nagyon játékos kis jószágok, de mi lehet az oka annak, ha az eb valamiért nem akar játszani vagy visszahúzódó lesz? Cikkünkből kiderül!

hirdetés

Nagy esemény, ha kiskutya érkezik a családba. Bizony a gazdinak nem árt résen lennie, ha épségben szeretné tudni a berendezési tárgyait, hiszen a kis csintalanok hajlamosak a dolgokat megrágni és rakoncátlankodni. Ám ha azt tapasztalod, hogy az eb nem szeretne játszani, nem érdeklődik a környezete iránt vagy félelmet tanúsít, akkor joggal lehet gyanakodni valamilyen bajra.

Fejlődési szakaszok

A kölyök szocializációs időszaka akár 14-16 hetes koráig is eltarthat. Nem árt tudni, hogy vannak olyan periódusai a kiskutya fejlődésének, amikor különösen félős lehet. Ezek az időszakok a kicsi 8-11 hetes- és 6-14 hónapos korában jelentkezhetnek. Ilyenkor könnyen megtörténhet, hogy egyik napról a másikra a négylábú olyan dolgoktól is tartani kezd, amitől előtte nem félt, és bújóssá, bátortalanná válhat. Így különösen érdemes figyelned a jószág érzelmi reakcióit, és empatikusan reagálni rájuk.

Sérült lelkivilág

Ha menhelyről fogadsz be kiskutyát, akkor azzal is számolni kell, hogy olyan érzelmi sérüléseket, beidegződéseket hordozhat magában, melyeket csak türelemmel és megértő hozzáállással lehet orvosolni. A rossz tartási körülmények, a zaklatott környezet, a fizikai bántalmazás, a hiányos szocializáció által olyan benyomások keletkezhettek a kicsiben, melyek a későbbiekben megnehezíthetik a családba való beilleszkedést.

Lehet, hogy egy ideig nem mutatja ezeknek a jelét, ám egy hirtelen mozdulat (kéz felemelése), egy erős hanghatás (kiabálás) is bármikor előidézheti benne a negatív emlékeket. Ezáltal az eb könnyen szorongóvá és félőssé válhat, akár el is bujdokolhat. Így nem csoda, hogy nem akar önfeledten játszani. Ha bizonytalan vagy a nevelést illetően, kérd ki szakértő tanácsát.

Nevelési hibák

Ha nem hátrányos helyzetű, vélhetően nem nehéz múltú kölyköt veszel magadhoz, akkor érdemes pár dolgot átgondolni. Például, hogy a nevelésében nincs-e következetlenségi hiba, és hogy nem vagy-e az állattal túl szigorú. A tárgyak szétrágása, a bepisilés bizony sok gazdi türelmét megedzi. Sajnos van olyan, aki elveszti a kontrollt, és akkor is képes megbünteti a kedvencét, amikor nem kéne. A kölyök nem biztos, hogy érteni fogja a dolgot, ráadásul egy számára indokolatlan dorgálás csak felesleges stresszt jelent számára.

Például, ha a gazdi később fedezi fel a szétrágott holmit, és akkor kéri számon a kölyköt, amikor az éppen játszik valami mással, akkor lehet, hogy az eb a későbbiekben a szidalmazást tévesen a játékszerrel kapcsolja össze. Így előfordulhat az, hogy azért nem mer többet játszani kedvenc labdájával vagy rágókájával, mert fél a büntetéstől. Ne feledd: az érzelmi biztonság nagyon fontos a kölykök számára, ennek hiányában könnyen frusztráltakká válhatnak.

Fogazatváltás

A jószág foga is állhat furcsa magatartásának hátterében. A kiskutya fogváltása 3-4 hónapos kora körül kezdődik, és körülbelül 6-7 hónapos, amikor befejeződik. Ebben az időszakban a kölyök nyugtalan lehet, viselkedése megváltozhat. Előfordulhat, hogy kedvencednek fájdalmai vannak, így érdeklődése, figyelme lankadhat. Emiatt nem szívesen foglalkozik azokkal a dolgokkal, melyek előtte lekötötték a figyelmét, például a kedvenc játéka. A kedvetlen, visszahúzódó kölyköt ebben az esetben célszerű állatorvoshoz vinni. Ugyanez a teendő abban az esetben is, ha a korábban játékos kedvű kiskutya hirtelen elveszíti az érdeklődését: lehet, hogy levertségét betegség okozza.

(Képek: Getty Images Hungary)

furcsa viselkedés kölyök nem akar játszani kölyökkutya kölyökkutya játszik kutya fogváltás kutya nem játszik kutya nevelése menhelyi kutya nevelése szocializáció szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink