Jót teszünk a kutyának, ha gyermekként kezeljük?

Gerhát Petra

2024. április 27 - Képek forrása: Az Én Kutyám

Sok bonyodalmat okozott az a nem kellően kifejtett, immár közkeletűvé vált mondás, mely szerint a kutya szőrös gyermek. De vajon mit is jelent ez valójában?

Bár sokan arra asszociálnak, hogy a gyermeki szerepet jellemzi a híres mondás, azonban az etológusok sokkal inkább a kutyák értelmi szintjére, saját családi szerveződéseikre és a kutyatartás megváltozott körülményeire gondolnak, amikor a szőrös gyermek kifejezést használják. A DOGZ Podcast következő, exkluzív adásában annak jártunk utána, miként lett a láncra vert házőrzőből a gazdival együtt alvó, cuki ruhákat viselő öleb.

Nézz bele itt:

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast- és a Google podcastfelületein is.

A DOGZ Podcast Exkluzív adásában Gerhát Petra, lapunk újságírója, és vendége

Tóth Kata Mária biológus, az ELTE TTK Etológiai Tanszékének oktatója a szőrös gyermek mítoszának eredt utána.

Tönkreszerethetjük a kutyákat, ha nem vigyázunk

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ragadozóként egészen más igényei vannak egy ebnek, mint az embereknek. A kutya, mint faj, egészen más szükségletekkel rendelkezik annak ellenére, hogy mellénk szegődött, hogy odaadó szeretettel viseltetik gazdái iránt. Miként hatott a városiasodás a kutyatartásra, és hogyan fejlődtek-alakultak a kutyák a környezeti nyomás hatására? Vajon mennyit veszítettek ösztöneikből, ragadozó mivoltukból, és mennyire adaptálódtak az emberi közösségekbe, családokba? Hogyan alakult a kutyák külleme az emberi elvárásoknak megfelelően? Valóban jobban kommunikálunk az emberszerűbb arcvonásokkal rendelkező kutyákkal?

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Advertisement

A gyermekarcú kutyákat jobban szeretik az emberek – nem véletlen, hogy már az ELTE kutatói is vizsgálják, mi az oka annak, hogy egyre többen tartanak brachicefál kutyákat. De miért is kedveljük jobban őket, mi az, ami vonzóvá teszi a nyomott orrú, nagy szemű példányokat? Hiszen tudjuk, hogy ezek a fajták, a francia buldogok, mopszok, sokkal inkább képesek elnyerni a mai kor urbanizált kutyatartójának szeretetét. Milyen eredményekre jutottak a magyar etológusok az emberek és kedvenceik közti kommunikációt vizsgáló felmérései? Valóban jobban tudunk kötődni egy háziállathoz, ha az emberszerűbb kinézetű, mint fajtatársai?

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, nézd meg a DOGZ Podcast legújabb, exkluzív adását!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

 

biológus brachicefál bulldog etológus evolúció mopsz Podcast szőrös gyermek Tóth Kata Mária

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink