hirdetés

Ezért lett a kutya az ember legjobb barátja

Gerhát Petra

2023. december 7 - Képek forrása: Az én kutyám

Biztos sokan gondolkodtak el rajtunk kívül is azon, vajon mi az oka annak, hogy éppen a kutya lett az az állat, amit a legtöbb ember házi kedvencként tart. A DOGZ podcast 4. évadának 3. adásában erre keressük a választ.

hirdetés

A kutyák és az ember közötti kapcsolat több tízezer évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor az első, szelídebb farkasok az emberek mellé szegődtek. A kölykök kézhez szoktatása nem volt ugyan egyszerű, azonban olyan készségeket erősített meg négylábú barátainkban, aminek köszönhetően mára fajták százai alakultak ki és különöltek el egymástól.

Ezért a kutya az ember legjobb barátja

A hosszas együttélés során a két faj egyre közelebb került egymáshoz, mára szinte beszélni is képesek az ebek – a kommunikációjuk számtalan formája zsigereinkbe ivódott, s akkor is felismerjük fontosabb szükségleteiket, ha nem is ismerjük egymást. A DOGZ Podcast 4. évadának 3. adása pontosan ezt igyekszik feltárni. Vajon miként alakult ki kutyák és emberek között a kommunikáció és milyen eszközeink vannak egymás megértésére? Hogyan lehetnek segítségünkre a tudomány fejlődésében négylábú társaink?

A podcastot megnézheted itt:

Vagy meg is hallgathatod:

Mi az oka annak, hogy a farkasok és kutyák egyedfejlődése kettéágazott? Mit adtunk egymásnak, amit más állat nem volt képes befogadni? Vajon miért a kutya lett a legjobb barátunk az évezredek során, és hogyan igazítottuk az ember melletti életre – s hol van ennek a határa? Mennyire használjuk és használjuk ki a kutyákat a saját jólétünk érdekében? Hogyan kommunikál a két faj egymással és vajon mit ért meg a másik szükségleteiből?

A DOG podcast mai adásában Gerhát Petra, Az én kutyám újságírója és vendégei:

számtalan aspektusból igyekszik körbejárni a témát az ősemberek és a kutyák kapcsolatától a rákkutatásban részt vevő négylábúakon át egészen a mesterséges intelligencia által elérhetővé vált különféle tulajdonságmódosító eszközökig, illetve a tenyésztés és a szelekció határaiig.

Arwen, az ELTE szakavatott kutatója is vendégünk volt

Biztos sokan gondolkodtak el rajtunk kívül is azon, vajon mi az oka annak, hogy éppen a kutya lett az az állat, amit a legtöbb ember házi kedvencként tart. A podcast-sorozat legfrissebb epizódjában kiderül, melyek azok a tulajdonságok, amelyeknek köszönhetően olyan jól megértjük egymást mi, emberek a kutyákkal. Arra is igyekeznek választ találni, vajon meddig terjed az ember hatalma a kutyák felett, a mesterséges intelligencia képes-e befolyásolni a viselkedésüket, és vajon valóban akarjuk-e, hogy csak a mi igényeinknek megfelelően alakuljon egy állatfaj jövője. 

dogz ember legjobb barátja farkas hallás kutyatenyésztés látás Podcast szaglás szelekció ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink