hirdetés

7 dolog, amit a kutyád megérez rajtad

Szénási Szimonetta

2024. március 25 - Képek: Az Én Kutyám

Kedvenced olyasmiket is érzékel, amikre az ember képtelen. Rólad is többet tud, mint hinnéd.

hirdetés

Mi a magyarázata annak, hogy egy kutya olyan dolgokat is érzékel, amik előttünk rejtve maradnak? A válasz nagyon egyszerű, és nincs benne semmi misztikus: kifinomult érzékszerveinek köszönheti, hogy többet tud a világról. Szaglása és hallása roppant fejlett, és bár a látása másként működik, mint a mienk, az agya is gyorsabban képes feldolgozni a szeme elé táruló mozgóképeket, ráadásul eltérő színérzékelése miatt erősebb a látvány kontrasztja is, sőt, a perifériás látása is szélesebb. Mindezek összessége lehetővé teszi az ebek számára, hogy mind a gazdájuk, mind az idegenek, de még a környezet változásait is pontosabban dekódolják. Vegyük sorra, mik azok, amiket kedvenced előbb tud, mint te – akár rólad is!

Ez az okos ausztrál juhászkutya épp szagmintát vesz /Fotók: Az Én Kutyám

1.) Megérzi a hangulatodat

A kutya minden hangulatváltozást azonnal érzékel. Tudja, ha szomorú vagy épp ideges vagy, ahogy a boldogságod is egyértelmű a számára. Ebben egyrészt az állapottal járó hormonális változások segítik, aminek bizony illata is van! A megváltozott izzadság, valamint a lehelet árulkodik róla. Ezeket az úgynevezett kemoszignálokat mi, emberek is felfogjuk, még ha nem is tudatosan; az agyunk reagál rájuk.Emellett a testbeszéded és az arckifejezésed is árulkodó négylábúd számára. Egy széles mosoly vagy egy vidám köszönés egyértelműen tudatja vele, hogy jó kedvedben tértél haza. Amire nagyon figyelj, hogy ezek az érzékeny állatok pillanatok alatt átveszik a gazda hangulatát, így ha te feszült vagy, azzal kutyádat is stresszessé teszed.

2.) Megérzik a terhességet

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a hűséges jószágok még azt is tudják, ha gazdájuk kisbabát vár. Sőt, egyes vélemények szerint néha előbb, mint maga a kismama. Ebben szintén a hormonális változásoknak lehet szerepe, idővel pedig a magzatmozgások hangja és látványa.

Kedvenced pontosan tudja, ha bővül a család

3.) Kiszagolják a rossz embereket

Szintén néphiedelem, hogy egy kutya megérzi, ki a rossz ember. Itt érdemes megállni, és feltenni a kérdést: mit értünk rossz ember alatt? Pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy a kutya megérzi a negativitást, ami lehet stressz, szorongás, agresszió, stb. Mindezeket a már részletezett fizikai reakciók következtében. Az érzelmileg instabil vagy kiszámíthatatlan személyek kemoszignálja jelzés az ebnek, aki így figyelmeztethet. Ez nagyon hasznos például a szolgálati kutyák esetében.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

4.) Betegségeket is jelezhetnek

A betegségek különféle anyagcsereváltozásokat idéznek elő a szervezetben, amikre az ebek szintén érzékenyek. Többek között a koronavírust és a daganatos elváltozásokat is tudják jelezni.

Egyes betegségekre is képesek figyelmeztetni

5.) Előre tudják jelezni a rohamokat

Hallottál már a rohamjelző kutyákról? Ők azok a négylábúak, akik krónikus betegséggel élő gazdájukat figyelmeztetni tudják egy-egy közelgő görcsrohamra. Szintén a testi folyamatok adnak támpontot nekik, és az időben történő jelzéssel akár megmenthetik az adott személy életét. A cukorbetegek és az epilepsziások számára is óriási támasz egy képzett társ. (Egy nem képzett kutya is megérzi a közelgő bajt, ám nem biztos, hogy jelezni is tudja azt.)

6.) Előre tudják az időjárásváltozást

A viharok nemcsak mennydörgést és villámlást hoznak, de változásokat okoznak a légnyomásban és az elektrosztatikus töltésben (statikus elektromosság) is. Amikor a légnyomás csökken, a szagok lefelé áramlanak, és a talaj szintjén gyűlnek össze. Ezeket érzékelik a kutyák. Ezen felül a statikus elektromosság felgyülemlik a kutya szőrében, apró áramütéseket okozva.

7.) Megérzik a félelmet

Népi bölcsesség, hogy tilos egy idegen eb előtt félelmet mutatni, mert akkor megharap. Nos, az eddigiekből egyértelmű, hogy nem rajtunk múlik, mit érzékel egy kutya. Ahogy a stresszreakcióinkat, úgy a félelem jeleit és illatát is pontosan olvassa. Másrészt nem azért fog megtámadni egy kutya, mert félsz tőle, hanem mert nem megfelelően reagálsz a közelségére. Ha támadólag lépsz fel, az védekezésre késztetheti, és megeshet, hogy akaratodon kívül tűnsz agresszívnek a szemében.

Ebben a cikkünkben részleteztük, miként kerülheted el a kutyaharapást.

hallás időjárás kutya ember kapcsolata kutya érzékeli hangulatod kutya megérzi látás rohamjelző kutya szaglás vihar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!