hirdetés

Az etológiai kutatások segítenek jobb gazdivá válni – interjú Tóth Kata Mária etológussal

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 11 - Képek: Az Én Kutyám

Az első DOGZ Konferencián számos szakértő lépett színpadra, akik előadásaikkal új perspektívákat mutattak a közönségben ülő szakmabelieknek és laikusoknak egyaránt. Rendkívül érdekfeszitő témáról mesélt az ELTE TTK Etológiai Tanszékéről érkezett Tóth Kata Mária is, akivel előadását követően az etológia és a felelős állattartás kapcsolatáról beszélgettünk.

hirdetés

Egy laikus számára mennyire hasznosak az etológiai kutatások? Gazdiként van értelme mélyebben beleásni magunkat a kutatási eredményekbe?

Azt gondolom, hogy nagyon sokat tud segíteni, hogyha egy gazdi veszi a fáradtságot, hogy alaptudásokat szerezzen a kutyával való együttélésről és annak természetes viselkedéséről. Ugyanis az etológia nagyon sok viselkedés alapjára rávilágít. Tehát ha egy gazdi azzal küzd, hogy a kutyájának valamilyen viselkedésproblémája van, sokat segíthet, ha egy kicsit jobban utána olvas a viselkedés eredeti funkciójának. Ez segíthet annak okára rávilágítani és így könnyebb lesz megoldani is. Összességében azt nagyon fontosnak gondolom, hogy egy gazdi értse meg, hogy egy adott fajtában található viselkedések miért és hogyan alakultak ki.

És mit a tapasztalat kutyakiképzők, trénerek részéről? Mennyire befolyásolják a módszereiket a kutatási eredmények?

Széles a skála. Van egy olyan irányzat, akik csak a kutatásokra próbálnak alapozni, és kicsit el is vetik a régebbi vagy a már meglévő kiképzési technikákat. A másik végletet jelentik azok, akik ha meghallják, hogy etológiai kutatás, akkor azt mondják, hogy biztos, hogy nem fogják elolvasni vagy meghallgatni az adott véleményt. Mert csak hülyeségeket írnak a kutatók, és szerintük tuti, hogy a leírt jelenség nem úgy fordul elő a való életben. És van egy középréteg, akik nagyon nyitottak a kutatásokra és azok megfelelő értelmezésére. Ők évről évre egyrészt egyre érdeklődőbbek, másrészt pedig látjuk azt, hogy a kiképzési technikájukba, irányzatukba belefoglalják azt, amiket mi felfedezünk.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy egy frissen megjelent etológiai kutatás eredményeit megfelelően kell interpretálni ahhoz, hogy aztán a későbbiekben felhasználható legyen laikusabb vagy szakmaibb szinten is.

Tóth Kata Mária a DOGZ Konferencián

Ha valaki szeretne részt venni egy kutatásban a kutyájával, hogyan teheti ezt meg?

A leggyakrabban a Családi Kutya Program Facebook oldalára kerülnek fel a felhívások. Ezek tartalmaznak minden kritériumot – például hogy milyen idős legyen a kutya vagy éppen milyen fajtákat keresünk –, ami alapján várjuk az ország minden részéről a jelentkezőket. Bárki jelentkezhet; jönnek hozzánk Egerből, Nyíregyházáról, Pécsről, rászánják az időt, és ezért mindig nagyon hálásak vagyunk.

A gazdik is tanulnak újdonságokat a kutatásban végzett megfigyelések során?

Természetesen. Sok esetben ők is jobban elkezdik megérteni a kutyájukat, mert ők is jobban odafigyelnek a testbeszédükre, a jellemző viselkedésekre, hogy bizonyos helyzetekben milyen reakcióik vannak.

Fontos, hogy a vizsgálatok során nincs jó vagy rossz megoldás. Amikor egy kutya a viselkedéstesztben feladatot kap, nem az az elvárás, hogy úgymond jól teljesítse. Csak megfigyeljük, hogy az állat hogyan viselkedik az adott szituációban. Ha például a feladat az, hogy egy kerítést megkerülve szerezzen meg egy jutalomfalatot, de a kutya nem kerüli meg, hanem próbálja a kerítés alatt kikotorni, az nem ezt jelenti, hogy rosszul csinálta. És az sem célunk, hogy megtanítsuk neki az adott viselkedést és a felmérés végére sikeresen teljesítsen. A természetes viselkedéseket figyeljük meg, azaz a spontán megoldókulcsokra vagyunk kíváncsiak.

Jelenleg milyen kutatás zajlik, ami izgalmas lehet a „mezei” kutyatartóknak?

Sok fajta kutatásunk zajlik párhuzamosan a tanszéken, de van például egy most futó kutatásunk, ahol azt vizsgáljuk, hogy két kutya mennyire tud egymástól tanulni. Azt tudjuk korábbi vizsgálatokból, hogy két együtt élő kutya esetén a domináns kutyától a szubdomináns szívesen tanul. Ám a szubdominánstól a domináns nem fog annyira jól tanulni. Illetve az is ismert, hogy embertől jól tanulnak. Jelen kutatásban arra vagyunk kíváncsiak, hogy ha két kutya nem ismeri egymást, akkor abban az esetben az egyik képes-e a másiktól megszerzett tudást hasznosítani egy kerítés megkerülésekor. De emellett vizsgáljuk egy másik kutatásban azt is, hogy a kutyák mennyire képesek gátolni saját magukat egy jutalomfalat kapcsán, ha tudják, hogy sokkal finomabbat is kaphatnak. Vannak összetettebb viselkedéstesztjeink is, ahol például a kutya-gazda kooperációt nézzük. Nagyon széles a skála és mindig örülünk az új jelentkezőknek.

dogz konferencia etológia kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink