hirdetés

Ebből a filmből megtudod, milyen a feltétel nélküli, végtelen szeretet

Szénási Szimonetta

2024. február 27 - Képek: RTL

Csányi Vilmos professzor és az ELTE etológusai mellett kutyakiképzők és állatmentők vezetnek be négylábú kedvenceink mára igazán különlegesé vált világába.

hirdetés

Mindenki vágyik a mély, elvárásokhoz nem kötött, soha meg nem szűnő szeretetkapcsolatra. Létezik egy teremtmény, akinek mindezek biztosítása a világon a legtermészetesebb: a kutya. Most már biztosan mosolyogsz és egyetértően bólogatsz: „igen, hű társunk, a legjobb barátunk”. De miképp alakult így ez a kapcsolat? Annyi állat közül miért épp a kutya vált a legjobb barátunkká? Erre a kérdésre keresi a választ az RTL saját gyártású dokumentumfilmjében Veress Krisztina és Kőrösi Máté (aki a díjnyertes Dívák című filmet is jegyzi) is. Eláruljuk, megtalálták-e!

Miért a kutya az ember legjobb barátja? február 27-től megtekinthető /Képek: RTL

A világon először

Izgatottan várakoztam a kényelmes, párnás székben, a produkció premier előtti vetítésén. Az izgalmat tovább növelte, hogy Csányi Vilmos professzor, a világhírű, szakterületén úttörőnek számító etológus pár sorral előttem foglalt helyet. Mint Veress Krisztina, a dokumentumfilm szerkesztő-riportere köszöntőbeszédében elárulta, már a film ötletének megszületésekor egyértelmű volt, hogy a professzort szeretnék felkérni az alkotás főszereplőjének. Ami nem szorul különösebb magyarázatra, tekintve, hogy Csányi Vilmos neve mára összeforrt az etológiával, szűkebben véve pedig a kutyákról való ismereteinkkel, hiszen ő volt a világon az első, aki vizsgálata tárgyául ugató kedvenceinket választotta.

Csányi Vilmos etológus professzor

A professzor utódai, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológiai Tanszékének munkatársai, valamint hallgatói is megszólalnak, jobban mondva bepillantást engednek mindennapi munkájukba. Így a filmből megismerhetjük azokat a kísérleteket és feladványokat, amelyeken keresztül a kutyák képességeit, illetve evolúciós változásait vizsgálják. Megtudhatod többek között, miért jelent meg a fehér sáv a szemükben, ahogy azt is, hogyan képesek leutánozni minket, és megtalálni a számukra gyakran értelmetlen feladatok motivációját.

A filmben közreműködött:

prof. Csányi Vilmos, dr. Abdai Judit, prof. Kubinyi Enikő, prof. Miklósi Ádám, dr. Pongrácz Péter, Topál József, Dobos Petra, Hajdu Tamás, Gyertyán Balázs, Petró Eszter, Kovács Ivett, Nyíriné Kovács Mária, Kovács Ivett, Udvarhelyi-Tóth Kata,  Schneider Kinga.

Porondon és bevetésen: a kutya nem csak a legjobb barát

A nézőtér soraiban jelen volt Gyertyán Balázs bűvész, valamint Petró Eszter állatjóléti szakember, az MTA etológusa és a Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referense, akik a filmben többek között cirkuszbéli munkásságukról mesélnek. A bűvész elárulja azt is – legalábbis közelebb kerülünk a megértéshez –, négylábú társa, Lupin miként tanul trükköket. A husky, ahogy a színpadon, úgy ezúttal a képernyőn varázsolta el a nézőket.

Eszter a közelmúltban a DOGZ podcast meghívottjaként szintén a cirkuszi állatok helyzetéről beszélt. Az adást itt hallgathatod meg.

Hajdu Tamás törzszászlós, az ORFK rendőrkutya kiképzője a szolgálati ebekkel való közös munkáról és annak érzelmi oldaláról mesél, méghozzá nagyon megható, egyúttal elgondolkodtató módon. Olyan kérdéseket feszegetve, vajon

mennyire kötődhet valaki egy állathoz, aki bár hivatalosan kolléga, valójában a kettejük alkotta egység másik fele, akivel minden percüket megosztják?

Az érdekfeszítő beszámoló mellett a filmen látottak jócskán megemelik az adrenalinszintet, ugyanis a képzés menetébe is bepillanthat a nagyérdemű, olyan veszélyes helyzeteket megjelenítve, mint egy késes vagy fegyveres támadó leszerelése. A robbanóanyag-kereső kutyák munkáját is közelebbről megismerhetjük, annak minden kockázatával.

Tamás neve szintén ismerős lehet: a kutyák szaglását taglaló DOGZ podcast adásban szerepelt, amelyet itt érsz el.

Nyíriné Kovács Mária a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képzési menetébe vezet be minket – szó szerint, hiszen a kameráknak hála végigkísérhetjük, miképp tanulnak ezek a rendkívül okos jószágok városi környezetben. Élesben pedig Kovács Ivett és Rozé mutatják be, miként telnek a hétköznapjaik.

Nyíriné Kovács Mária tanít

Ahogy a szolgálati kutyákra a rendőrök, úgy a látássérültek a vakvezető ebekre bízzák az életüket. Ám mint a filmből kiderül, a köztük levő kapcsolat sokkal összetettebb, mint a vezetés-követés viszonylata.

Mindig tudnak szeretni

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa is visszatérő vendég szerkesztőségünkben. Mind podcast műsorunkban, mind rendezvényünkön, a DOGZ konferencián hallhattad már beszélni hazánk egyik legégetőbb problémájáról, az állatvédelemről. Ezúttal a filmben az állatmentéssel járó feladatok mellett egy roppant lényeges, és a leendő gazdik számára talán a legfontosabb kérdést taglalja:

miként tud kötődni egy elhagyott, gyakran többszörösen traumatizált, esetenként az emberi közelséget egyáltalán nem ismerő, vagy már idős kutya?

Minderre a legautentikusabb környezetben, magán a menhelyen, illetve otthonában, mentett kedvencei társaságában válaszol.

Kinga többek között állatmentés során szerzett, többnyire megdöbbentő tapasztalatait is megosztotta már podcastünkben. Ezt az adást itt hallgathatod meg.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mélyebb emberismeret

Eszesség, hűség, önfeláldozás, ragaszkodás, rugalmasság és szeretet. Azt gondoljuk, a dokumentumfilmnek sikerült választ adnia a címbéli kérdésre. Sőt, ahogy Veress Krisztina fogalmazott, bár a kutyákról szerettek volna filmet forgatni, végül az emberhez kerültek közelebb.

Így a Miért a kutya a legjobb barátunk? című alkotás nemcsak kedvenceinkről szóló ismeretterjesztő, egyúttal remek szórakozást nyújtó dokumentumfilm – mikor máskor szelhetnénk keresztül Budapestet, egy tacskó perspektívájából szemlélve?! –, de saját viselkedésünket is jobban megérthetjük általa. Hiszen ahogy Csányi professzor is fogalmazott, az emberi igények sok szempontból ugyanazok, mint amire négylábú társaink is vágynak.

Ha többet szeretnél megtudni az etológiáról, ebben az írásunkban Csányi Vilmos könyvét ajánljuk.

A borítóképen Schneider Kinga szerepel.

állatmentés állatvédelem csányi vilmos dogz konferencia dogz podcast dokumentumfilm etológia film filmajánló vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink