hirdetés

5+1 dolog, amit a kutyák utálnak: ne tedd őket soha!

Szénási Szimonetta

2023. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Bár közös múltunk már több ezer évre tekint vissza, mégis van néhány olyan emberi szokás, amiktől a kutyák falra másznak. Ráadásul az egészséges fejlődésüknek sem teszünk jót velük. Ezeket gyűjtöttük össze.

hirdetés

Mychelle Blake állatviselkedési szakértő rámutatott, melyek azok a dolgok, amiket a kutyák a legjobban utálnak. Ráadásul ezek egy részét valóban a legjobb szándék vezérli a gazdi részéről. Nézzük, milyen hibákat ne kövess el szeretett négylábúddal!

1.) Ne ölelgesd!

Bár az emberek között az ölelés a szeret kifejezésének egyik gyengéd formája, kedvenced nem biztos, hogy örül az efféle „támadásnak”. Van olyan jószág, amelyik csendben tűri a számára kellemetlen közeledést, míg mások egyszerűen feszültek lesznek tőle, aminek jelét is adják. A legnagyobb problémát a túl közvetlen gyerekek jelentik: az Amerikai Állatorvosi Orvosi Egyesület szerint a legtöbb kutyatámadás áldozata kisgyerek. Ennek okát pedig abban látják, hogy a kicsik nem megfelelően közelednek az állat felé; például ölelgetni akarják. Emiatt is nagyon fontos, hogy megtanítsd a kisebbeknek, miként szabad nyúlni a kutyához – amihez neked is tisztában kell lenned azzal, mit szeretnek és mit nem az ebek. Hogy miként fejezheted ki jól a szeretetedet kedvenced felé, arról EBBEN a cikkben írtunk részletesen.

Sok jószág rosszul viseli, ha ölelgetik.

2.) Túl direkt közeledés

Nagyon fontos érteni azt is, hogy mik azok a közeledési formák, amik már túl soknak bizonyulhatnak egy kutya számára. A legtöbb eb nem szereti, ha az arcukhoz nyúlnak, ahogy a túl hirtelen mozdulatokat sem. Ilyenkor még a gazdájuktól is megriadhatnak, az idegenekre pedig pláne rosszul fognak reagálni!

Ezen felül, ha nem szoktatják őket hozzá az olyan beavatkozásokhoz, mint a karomvágás, a fürdetés vagy az orvosi vizsgálat, akkor ezen szituációk is negatív reakciókat válthatnak ki az ebből. Mint sokszor elmondtuk már, a korai szocializáció roppant fontos az állat egészséges és problémamentes fejlődéséhez!

Sose nyúlj hirtelen egy kutya felé, pláne, ha idegen!

3.) Elavult szemlélet

Sajnos még mindig tartja magát a mostanra már rég meghaladott falkaelmélet, miszerint a gazda dolga, hogy bebizonyítsa a kutyájának, ő a főnök. Falkavezérként pedig sokan kiabálnak, durván bánnak az állattal, így demonstrálva a hatalmukat és az erejüket. Óriási hiba!

Egyrészt mint írtuk, az elmélet már régen megdőlt, és semmi szükség arra, hogy ledomináld a kutyádat. Másrészt az efféle bánásmód félelmet kelt benne, amire agresszíven reagálhat. A pozitív jutalmazás sokkal célravezetőbb. Olvass róla részletekbe menően ITT!

Nem kell ledominálnod a kutyádat!

4.) Rossz jutalmazási módszer

Az előbbi ponthoz kapcsolódva: sok gazdi nem a megfelelő eszközzel jutalmazza kedvencét, ami káros az ebre nézve. A túlzásba vitt finom falatok, egy-egy katona az ebédből, pláne egy kis nyalánkság roppant károsak!

Egyrészt az emberi táplálék jó része káros, sőt, gyakran egyenesen mérgező a kutyákra nézve. A csokiról – reméljük – már mindenki tud, de a mazsola, a szőlő, a nyírfacukor tartalmú édességek is mind ide tartoznak; bővebben EBBEN a cikkben soroltuk fel, mit tilos adni a kutyának.

Emellett a gyorsan felszaladó plusz dekák (kilók!) miatt is káros ez a fajta szeretetnyelv. Helyette a dicséret és a simogatás, a közös játék és az együtt töltött minőségi idő, például egy nagy séta vagy kirándulás az, amikkel valóban jót teszel neki. Természetesen lehet jutalomfalattal nevelni, de csak mértékkel, és valóban a képzés részeként, a mennyiséget beleszámolva a napi energiaszükségletbe!

Sok étel veszélyes a kutyákra, a túlzásba vitt nassolás pedig elhízáshoz vezet!

5.) Tétlenség

Valamennyi kutyának, de a nagy energiaszintű, munkára tenyészett fajtáknak különösen káros, ha tétlenségre vannak ítélve. A nem megfelelően lemozgatott eb számos káros szokást vehet fel (az egyik gyakori a rombolás), és az egészsége is megszenvedheti ezt a számára abszolút egészségtelen életformát.

Az is tévedés, hogy a kisebb fajtáknak nincs szükségük annyi mozgásra, mint egy nagytestűeknek! Gondolj csak a yorkshire terrierre, aki – mint a neve is elárulja, hiszen terrier – alapvetően munkakutya, hatalmas energiaszinttel! Ugyanígy egy tacskó sem lesz el a négy fal között!

A séta létszükséglet.

A sétáltatás mellett nagyon fontos a szellemi stimuláció. Játsszatok sokat, taníts neki trükköket; fáraszd le mind fizikailag, mind fejben! Ez is az aktív életforma része.

+1.) Következetlenség

Még egy lényeges hiba, amit a kutyák utálnak, s hosszú távon magaddal is kiszúrsz, ha elköveted: ez pedig a következetlen viselkedés, ami az élet minden területén megmutatkozhat.

Tegnap még leparancsoltad az ebet a kanapéról, ma pedig pont te hívod, hogy csatlakozzon melléd az esti film alatt? Leszidtad, mert kunyerál, aztán te csábítod finom falatokkal az asztalhoz? Legutóbb nevettél, mikor játékból szétcincálta a papucsodat, most meg tajtékzol miatta?

Na, ez az a magatartás, ami teljesen összezavarja a kutyát – és hosszú távon teljesen ellehetetleníti a szabályok lefektetését. A tanítás alapja az egyértelműség. Tudja a kutya, hogy mit akarsz tőle, és az is legyen világos, mit nem szabad csinálnia. Ez pedig legyen kőbe vésve, és mindig megfelelően szankcionálva. Ha egyszer nevetsz rajta, sőt meg is simized a buksi fejét, akkor azt ő pozitívumként raktározza el. Máskor pedig nem fogja érteni, miért vagy dühös miatt. Egyértelmű, hogy mi ezzel a gond, igaz?!

A következetlen nevelés összezavarja az állatot.

Ahogy neked a munkában, vagy a kisgyereknek odahaza, úgy a kutyának is egyértelmű keretek kellenek. Úgy fogja tudni, mit csinálhat, és mi az, ami tiltott a számára. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a család valamennyi tagja ismerje ezeket a szabályokat, hiszen az is zavaró, ha te tiltod az adott dolgot, míg más bőszen biztatja rá az ebet.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, sokkal kiegyensúlyozottabb és mélyebb lesz a kapcsolatod a kedvenceddel – mindkettőtök örömére.

felelős kutyatartás kutyatartás rossz szokások utál a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink