hirdetés

Egy igazi, „tökös” legény – kinek való a tacskó?

Csupor Erik

2023. szeptember 29 - Képek: Az Én Kutyám; Idesüss kennel; Getty

Évszázadokon át vadászkutya volt, napjainkra világszerte az egyik legnépszerűbb társasági kutyává vált, még a nagyvárosokban is. Miért alakult ez így és mi jellemző a tacskókra? Kinek való ez a fajta?

hirdetés

Vértes Lucával, az Idesüss kennel tulajdonosával, a DOGZ konferencia leendő előadójával beszélgettünk a fajtáról és arról, kinek való a tacskó.

Kép: Idesüss kennel

Habár a tacskó valójában egy vadászkutya, nagyon sokan kedvelik és tartják őket, még városokban is. Honnan származnak a tacskók és milyen típusaik léteznek?

V.L.: A tacskó fajta őseinek kialakulása nagyjából a középkorra tehető, Németországban jöttek létre, amiben a mostani kutatások szerint francia vadászkutyák is jelentős szerepet játszottak. Mostani tudásunk szerint elsőként a rövid szőrű változat jelent meg, majd a szálkás szőrű, valószínűleg terrierek vérvonalakba keverésével. Ennek az volt az oka, hogy a szőrzet ellenállóbbá tegye ezeket a kutyákat a vadászatok során a bozótok és a vadállatok támadásával szemben is. A hosszú szőrű változatot spánielek és szetterek keverésével alakíthatták ki, náluk jellemzően az orr-jóság ami kiemelkedő. Napjainkban őket szinte már egyáltalán nem használják vadász munkára.

Ha többet szeretnél megtudni a tacskókról és arról, hogyan tarthatunk jól egy kistestű vadászkutyát városban, gyere el október 28-án a DOGZ konferenciára és hallgasd meg Vértes Luca előadását. A nap folyamán több mint 40 elismert szakember tart előadásokat változatos és érdekes témákban, köztük Csányi Vilmos és Árkossy Beatrix is.

Egyébként a tacskóknak 9 fajtaváltozata létezik, ami 3 szőr és három méret változatot jelent. A már említett szőr változatok a rövid, a szálkás és a hosszú szőrű. A méret változatok pedig a sztenderd méretű, akik a legnagyobbak, a törpe és a nyulász, azaz kaninchen méretű. A törpe és a kaninchen méretűek elsősorban üregi nyúl vadászatára használatosak, a sztenderd méretet a rókák és borzok mellett akár vaddisznóra is használják. Jellemzően a munkájuk a sebzett vad után keresése, kotorékmunka, amikor a föld alatti üregekből dúvadakat kell kiugrasztaniuk. Az általános vélekedéssel szemben egy jó ösztönű tacskó nem kerül közelharcba, hanem hanggal kiűzik őket a búvóhelyükről.

Kép: Idesüss kennel

Ha a tacskó elsősorban vadászkutya, mi az oka annak, hogy ilyen népszerűvé vált társasági kutyaként, még nagyvárosokban is?

V.L.: Ennek elsősorban az az oka, hogy a természetükből fakadóan rendkívül univerzálisak. A tacskó nagyon jó társaság a gazdának és a családoknak is, mert rettentően aktív, nagyon figyelmes és igencsak tanulékony. Egy tacskó tulajdonosnak természetesen soha nem szabad megfeledkeznie arról, hogy eredendően vadászkutyák, igen magas szintű zsákmányossággal. Erre jó példa egy, az én tenyészetemből származó 4 éves kutya esete, aki a gazdájával sétált a erdőben, majd talált egy lyukat, amibe bement és 25 percig nem jött elő, addig ugatott a föld alatt. Ez a kutya egyébként soha nem látott semmiyen vadállatot korábban, nemhogy rókát, de hát az ősi vér „előjött”.

kép: Idesüss kennel

Tapasztalatai szerint ki az ideális tacskó gazda, milyen típusú ember válassza társnak ezt a fajtát?

V.L.: A tacskó nagyon sokféle embernek alkalmas fajta. Vannak közöttük kifejezettem karakán, „ki, ha én nem” típusú kutyák és azt tapasztalom, hogy a tacskó gazdák közül nagyon sokan vágynak ilyen típusú kutyára, ezeket keresik. Kifejezetten azt szeretnék, ha lenne mellettük egy olyan eb, aki „tökös legény”. Aki tudja, hogy ő kicsoda, és nem szeretnének egy „papucsot”, egy ilyen kis tesze-tosza lényt maguk mellett. Nahát tacskóból akad ilyen bőven. Ennek ellenére létezik nagyon sok olyan tacskó egyed, akik kifejezetten simulékonyak és lágy természetűek, nem elsősorban dominánsak. Ők a legkiválóbbak gyerekek mellé, vagy családokba, ahol kifejezetten szerencsés, ha nem kell szinte naponta megküzdeni egy kutya tiszteletéért. Azt lehet mondani tehát, hogy széles rétegek számára alkalmas fajtáról van szó és a tenyésztőknek nagyon oda kell figyelnie, hogy csak jó idegrendszerű kutyákat tenyésszenek, akik kellemes társai az embereknek.

kép: Idesüss kennel

Ami a tacskó esetében különösen fontos, hogy a kölyköket már az életük első 8 hetében jól kell szocializálni. Ez szintén tenyésztői feladat. Mivel a tacskó egy önálló vadászatra kitenyésztett fajta, egyáltalán nem idegen tőle, hogy a saját szakállára csináljon bármit. Az a kiskutya, aki nem egy ólban, vagy másoktól elzárt helyen nő fel gyakorlatilag emberi kapcsolat nélkül, és már az élete első heteiben megtapasztalja azt, hogy az ember jó, az ember követendő és szeretendő, nos, az a kiskutya sokkal könnyebben alkalmazkodik ahhoz a helyzethez, hogy őt az emberek irányítják és nem kezd el jönni, menni intézkedni kontrollálatlanul. Kiemelten fontos, hogy aki tacskót választ magának társul, az alaposan nézze meg, hogy honnan szerzi be azt a kiskutyát és lehetőség szerint olyan helyet válasszon, ahol a kölyök ember és esetleg más társaságban töltötte.

kép: Az Én Kutyám

Van-e esetleg olyan életformájú, vagy karakterű ember, akit mindenképpen lebeszélne a tacskó tartásáról?

V.L.: Akinek nem javaslom a tacskó tartását, azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy a tacskónak nem kell feltétlenül a közelükben élnie. Tehát azt gondolják, hogy a kertben egyedül majd jól ellesz az a kutya, vagy kennelben szeretnék tartani elzárva. Erre a tacskó egész egyszerűen nem alkalmas. Nagyon ember centrikus kutyafajta, igazából akkor érzi jól magát, ha a gazdája közelében lehet. E mellett a durva bánásmód sem való nekik, hiszen egy nagyon érzékeny fajtáról van szó, aki olyan nagyjából, mint egy gyerek. Meg kell vele találni a hangot és elég kreatívnak kell lenni ahhoz, hogy az esetleges csínytevéseit úgy kezeljük, hogy megértse mit szabad és mit nem, de ne legyünk túlságosan durvák vele. Hogyha ez sikerült, a „végeredmény” egy egész kezes, alkalmazkodó kutya lesz.

 

Csupor Erik kistestű kutya tacskó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink