hirdetés

Elvettük a kutyáktól a munkájukat – mi lesz így velük?

Jakab Viktória

2023. október 26 - Képek: Az Én Kutyám

A kutyák társállattá válásával megváltozott a funkciójuk is. Ma már csak elvétve találkozunk őrző-védő, terelő, pásztorkodó ebekkel, ellenben sportolunk velük, s együtt élő társaink a mindennapokban.

hirdetés

Vajon milyen az ideális életforma manapság a kutyák számára? Etikus-e egy állatfajtát tulajdonságai alapján szelektálni? És etikus-e elvárni egy kutyától, hogy fojtsa vissza magában azokat az ösztönöket és tulajdonságokat, amelyek hosszú szelekció során a fajta sajátjává váltak?  Hisz ezen tulajdonságok megléte, amelyek városi környezetben kihívást jelentenek a gazdiknak, kifejezetten elvártak voltak korábban. Élhet-e boldogan a négy fal között egy ösztönvezérelt állat?

A DOGZ podcast 3. évadának 5. epizódjában többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Gerhát Petra, Az én kutyám magazin újságírója és vendégei, Buzogány Ágnes gazdálkodó-állattartó és közép-ázsiai juhászkutya tenyésztő, valamint Jármai Nóra, a Dog3 kutyakiképzője.

A beszélgetést meghallgathatod itt:

vagy meg is nézheted You Tube csatornánkon:

Vannak, akik a funkciók átalakulása ellenére bíznak a kutyák ősi ösztöneiben. Buzogány Ágnes gazdálkodó-állattartó hazánkban unikális módon ridegtartásban tenyészt szarvasmarhákat. Mesterségét az erdélyi Havasok medvés-farkasos vidékén sajátította el, most pedig megosztja velünk, miként alakítanak falkát a kutyák, hogy megvédjék állatait, hogyan dolgoznak akár a medve, akár az emberek jelentette veszély ellen.

Jármai Nóra kutyakiképző éppen az ellenkezőjét teszi, a városban élő, erős ösztönű kutyákat és gazdáikat támogatja abban, hogy feladatokat találjanak kedvencük ösztöneinek kielégítésére.

Ne hagyd ki Buzogány Ágnes előadását, amit október 28-án, a DOGZ konferencián tart  „Kutyák vs farkasok/medvék – székelyföldi tapasztalatok” címmel!

A DOGZ A konferencia a  és kutyás szakemberek számára is érdekes előadásokat kínál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált szakmai rendezvényről a DOGZ honlapján találsz bővebb információt.

Jegyek már csak korlátozott számban kaphatóak!

Előző adásunkat itt is meghallgathatod!

Kövess minket, hogy ne maradj le csütörtökönként megjelenő adásainkról, melyekben ismert kutyás szakértőkkel beszélgetünk fontos témákról!

juhászkutya ösztönök Podcast városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink