hirdetés

Hogyan csökkentheted kutyád ökológiai lábnyomát? Nem annyira bonyolult zöld gazdinak lenni

Szénási Szimonetta

2022. október 14 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már azon, mekkora egy kutya ökológiai lábnyoma? Az alábbi cikkben elsősorban az állattartási szokásokat vizsgálva járjuk körül ezt a kérdést, segítve abban, hogy igazi „zöld gazdi” váljon belőled!

hirdetés

Teljesen érthető, ha a leendő gazdi annyira várja négylábú társa érkezését, hogy legszívesebben a fél boltot felvásárolná, hogy a kis eb semmiben ne szenvedjen hiányt.

1.) Ne vásárolj feleslegesen!

Azonban mielőtt telepakolod a bevásárlókosarat hasznosnak tűnő holmikkal, érdemes egy hozzáértő személytől – állatorvostól, tenyésztőtől, trénertől, stb. – tanácsot kérned! Így elkerülheted, hogy olyan dolgokat vegyél, többnyire borsos áron, amiket aztán elő sem veszel.

Ugyanez igaz a már meglévő kedvenc kényeztetésére is: csak akkor vásárolj meg neki valamit, ha az indokolt. Hidd el, sokkal jobban fog örülni egy jókor kapott játéknak, mintha napi szinten elhalmoznád újabb kincsekkel, amiknek aztán a tárolását is meg kell oldanod.

2.) Néha a drágább az olcsóbb

Kutyád használati tárgyain, játékain, és az ápolásához szükséges eszközökön nem érdemes spórolnod. Ugyanis egy olcsóbb, de rosszabb minőségű holmi hamarabb tönkremegy, majd a kukában landol. Rengeteg felesleges szeméttől kíméled meg a bolygót, ha minőségi, hosszú életű tárgyakat vásárolsz.

A kutya ökológiai lábnyoma is fontos

3.) Első a megelőzés

Az egészségmegőrzés is szerepel a zöld listán, ugyanis ha egy állat egészséges, akkor a kontrollvizsgálatokon és ismétlő oltásokon kívül nem szorul már állatorvosi ellátásra. Egy beavatkozás nemcsak költséges, de sok szemetet is termel, hiszen rengeteg egyszer használatos eszközt kell igénybe venniük az egészségügyi dolgozóknak.

Az átalánydíjas egészségügyi csomagok környezettudatos, egyben pénztárcabarát megoldást kínálnak kutyád állapotának ellenőrzésére.

Ugyanígy az állat egészségébe invesztálsz be, ha jó minőségű tápot adsz neki. Ezzel megint csak elkerülöd, hogy négylábúd megbetegedjen, és emiatt kelljen orvoshoz vinned.

4.) Nagyobb kiszerelés

Ha már megtaláltad kedvenced kedvencét, azaz a számára legoptimálisabb eledelt, vedd azt a lehető legnagyobb kiszerelésben! Ezzel megint csak kevesebb szemetet halmozol fel, ráadásul olcsóbb is. Egyes üzletekben van mód kimérve, csomagolásmentesen kutyatápot vásárolni. Érdemes feltérképezned, a környéketeken van-e ilyen lehetőség.

5.) Főzz magad!

Az is egy lehetőség, hogy te főzöl a kutyusodnak, vagy vegyesen táplálod bolti és házi koszttal. Arra azonban figyelj, hogy az étel megfelelő tápértékű legyen! A rosszul elkészített étel azonban veszélyes is lehet!

6.) Műanyag helyett fémet

Az evés témakörhöz kapcsolódva a környezettudatosság már a tálkák kiválasztásánál kezdődik: a fém edények ugyanis sokkal strapabíróbbak, ezáltal hosszabb élettartamúak, mint a műanyagok. Ráadásul az állat egészsége szempontjából is jobb, ha fém tányért választasz, abban ugyanis kevésbé képesek elszaporodni a különféle paraziták.

7.) Hagyd a nassot!

Nasi alatt ezúttal nem a jutalomfalatokra vagy hasonló finomságokra, hanem az emberek élvezeti cikkeit utánzó termékekre gondolunk, mint a kutyasör vagy a tápok tetejére szórható „toppingok”. Utóbbiak olyanok, mint a fagyikon a roppanós darabkák, az íz és élvezeti értéket kívánják emelni, ám egy jó minőségű tápnál erre nincs szükség.

Ne dőlj be a marketingfogásoknak, és csak olyan élelmiszert vegyél kutyádnak, amire valóban szüksége van az egészséges fejlődés szempontjából. Minden más inkább rólunk, emberekről szól!

8.) Ne öltöztesd feleslegesen!

A kutyák öltöztetése nagyon megosztó téma. Vannak fajták, amelyeknek a hideg beköszöntével szükségük van egy plusz rétegre, hogy ne fázzanak meg. Esetükben természetesen nem elkerülhető a ruha beszerzése, de arra figyelhetsz, hogy hol gyártják, és milyen anyagból készül. Válassz pamut holmit a műszálas műanyagruhák helyett!

Perui meztelen kutya kölyök.

De jószágod ruhatárát tekintve sem kell túlzásba esni! Bőven elég egy-két váltóruha, teljesen felesleges megtölteni egy gardróbot négylábú kelengyével. A jelmezek és egyéb cicomák pedig továbbra is inkább kínzóeszközök, mintsem indokolt holmik!

9.) Szülinapi zsúr? Csak szolidan!

Itthon is egyre elterjedtebb megünnepelni négylábú barátaink születésnapját. Nagyon szép gesztus megemlékezni kedvenced világrajöveteléről, de ne ess túlzásba ezúttal sem! Egy klassz játék, egy kirándulás vagy egy különleges finomság tökéletes választás, azonban a lufidekoráció, a gyertya, a flitterek már nem a kutyáról szólnak (ráadásul veszélyesek is lehetnek, ha az ünnepelt véletlenül lenyeli őket!)

10.) Ne légy rest szobatisztaságra szoktatni!

Egyre több kistestű eb gazdája dönt úgy, hogy pelusra szoktatja kutyusát. Pedig egy kis idő- és energiaráfordítással könnyedén megtaníthatod kedvencednek, hogy a szabadban végezze el a dolgát. Jelentős mennyiségű szeméttől kíméled így meg a Földet.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

állatorvosi ellátás állatorvosi költségek állatorvosi vizsgálat felelős kutyatartás játék környezetbarát gazdi környezetbarát kutyaház kutyatartás kutyatartás költsége otthoni játékok kutyáknak táplálék zero waste

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink