hirdetés

Egyszerű és környezetbarát: így készíts egyedi kutyaházat

Bodri Melissza

2021. július 3

Egy kényelmes, otthonos kutyaház nemcsak a pihenést biztosítja kedvenced számára, hanem védelmet is nyújt. Jó tudni, hogy házikót te magad is tudsz készíteni, akár meglévő, felesleges alapanyagokból is! Nem kell hozzá más, csak idő, megfelelő eszközök, és egy kis kreativitás!

hirdetés

Az újonnan kapható kutyaházak olykor borsos áron elérhetőek vagy nem a megfelelő minőséget nyújtják, és egy idő után cserélni kell. Fontos a strapabíróság és az, hogy az állat számára kellő védelmet nyújtson a szabadtéren. Az is gyakran nehézséget okozhat, hogy az újonnan vásárolt kutyalakot mérete vagy súlya miatt macerás szállítani. Szerencsére manapság nagyon sok mindent lehet házilag is kivitelezni, mely nem csupán pénztárcabarát megoldás, hanem még ötletes is!

Mielőtt nekivágnál

Néhány szempontot nem árt átgondolni, mielőtt belevágnál a házikó készítésébe! Például tartsd szem előtt a kutya méretét, válaszd ki a kutyalak leendő helyét az otthonod körül. Nézz szét, hogy milyen anyagokat találsz kéznél, amelyeket hasznosíthatsz. A házikó tervezésénél fontos szempont, hogy olyan padlóval kell rendelkeznie, ami elég magas ahhoz, hogy ne jusson be a víz esősebb napokon. Építs akkora kutyaólat, amely elegendő méretű kedvenced számára, és tudjon benne megfordulni vagy felállni.

Mire lehet szükséged?

Az alábbi eszközök lehetnek szükségesek a barkácsoláshoz, természetesen ez a készítendő házikó jellegétől is függ:

  • alapanyag, amelyből a házat készíted
  • tetszőleges szigetelőanyag
  • mérőszalag, papír, ceruza
  • szögek, szögbelövő vagy kalapácsfűrész (kör vagy kézi)
  • csiszolópapír, faragasztó

Hogyan készül a klasszikus kutyaház?

Számítsd ki, hogy mekkora méretre akarod vágni az adott anyagokat. Fontos, hogy a felépítendő ház minden eleme (például oldalfalak, tető, hátfal) pontosan illeszkedjen egymáshoz. Készíts tervrajzot, hogy könnyebben átlásd a folyamatokat! Mindenképpen kell két oldalfal, egy hátlap, egy alaplap a padlóhoz, valamint egy bejárati lap, ahova egy megfelelő nagyságú nyílást kell vágni. Ahova csavarokat szeretnél helyezni, oda fúrj lyukakat, így a fa nem fog repedni.

Először a ház vázát készítsd el erős lécekből az alappal együtt, majd rögzítsd hozzá az oldalsó falakat. Fontos, hogy jól passzoljanak egymáshoz. Válassz olyan szigetelőanyagot, amely biztos védelmet nyújt majd az eb számára. A tető lehet klasszikus háromszög alakú vagy lapos tetejű, ez igazából rád van bízva! Mindenképpen csiszold le a fát, mert így a felület sima lesz és szálkamentes. Ha úgy gondolod, kezeld le az adott felületet és fesd le.

Környezetbarát szempontok

Lehetőleg olyan faanyagot válassz, amely kültéri használatra való. Részesítsd előnyben az FSC minősítésű termékeket, hiszen ez a tanúsítvány a garancia rá, hogy környezettudatos erdőgazdálkodásból származik az adott faipari produktum.

Régi raklap, nem használt lambéria, farostlemez, OSB lap vagy egyéb szétszerelhető fa berendezési tárgy is tökéletesen újrahasznosítható és felhasználható kutyaháznak. Érdemes ismerőseidet is körbekérdezni, hogy nincs-e felesleges faanyaguk, amit már nem fognak használni. Barkácsáruházaknál is lehet érdeklődni, hogy nincs-e nélkülözhető hulladékuk, amely számodra jól jöhet. A kuckó kibélelésénél pedig a régi, kiszuperált rongyok, takarók is jól jöhetnek, és nem kell drága, új holmikra költened. Télen ügyelj arra, hogy szalmával béleld ki, mert az jobban védi az ebet a hidegtől. Most nyáron a hőséget kell mérsékelned, erre is hasznosak a szigetelőanyagok, illetve az, ha az ólat árnyékos részen helyezed el. A helyszín kiválasztásánál ne csak a bejárati ajtó és a kapu távolságával, de a nyári heves viharok romboló hatásával is számolj!

Egyedi ötletek

Egy régi boroshordó vagy nagyobb fémhordó átalakítása is tökéletes kutyaólnak bizonyulhat kedvenced számára. De akár egy nem használt dohányzóasztalka vagy egy ágy, szekrény is lehet a házikó alapja. Van olyan, aki pet palackok felhasználásával készít egyedi otthont az eb számára, bár nem biztos, hogy ez utóbbi az időjárási körülményeknek is ellenálló. Mindig fontold meg, hogy az adott alapanyag segítségével milyen mértékben készíthető strapabíró és kényelmes kuckó, ami megfelel az eb igényeinek.

(Képek: Getty Images Hungary)

felszerelés környezetbarát kutyaház környezetvédelem kutyaház kutyaház bélelése kutyaház készítése kutyaház szigetelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!