hirdetés

Így tartsuk biztonságban kinti kutyánkat a téli hideg idején

Molnár Enikő

2023. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kinti kutyatartást az utóbbi években sok támadás érte, főleg a téli körülmények miatt. Pedig ezt is lehet felelősségteljesen csinálni és értelmes keretek között tartani, a kutya jóllétét és egészségét szem előtt tartva.

hirdetés

A kinti tartás nem jelent egyet az embertelenséggel. Sőt, bizonyos kutyafajtáknál a jellegük és fizikális jellemzőik miatt a téli kinti tartás teljesen elfogadható – természetesen nem a kistermetű társasági kutyákra vagy a rövid szőrű agarakra gondolunk. Számos kutyafajta jobban élvezi a kert adta szabadságot, és emellett nem zavarja őket a zordabb időjárás sem. Ilyenek lehetnek például a nyájőrző ebek, a szánhúzók vagy az északi fajták. A történethez az is hozzátartozik, hogy nem mindenkinek van meg a lehetősége arra, hogy bent tartsa kutyáját, bármennyire is szereti az ebet. A kinti kutyatartást is lehet felelősségteljesen és odafigyelve, ésszerű keretek közt csinálni úgy, hogy a lehető legjobb legyen a kutya számára. Most, hogy igazán megérkezett a tél, összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a kinti kutyák tartásáról, gondozásáról. Ilyen körülményeket kell biztosítani kedvencünknek, hogy biztonságosan átvészelje a telet.

Mindig legyen hová visszavonulnia

A felelősségteljes kinti tartás egyik legfontosabb eleme, hogy ne csak ki legyen eresztve (vagy rosszabb esetben ki legyen kötve) a kutya a kertbe, hogy tűrje az időjárás viszontagságait. Minden kinti kutyának kell egy jó kutyaház és elegendő mozgástér, hiszen a mozgás is melegít. Mitől lesz egy kutyaház jó, illetve megfelelő kedvencünk számára?

Fontos, hogy természetes alapanyagból készüljön, vagy legalább olyanból, ami biztos, hogy nem tesz kárt a kutyában. Legyen elég tágas, tehát ne csak elférjen benne az eb, de fel is tudjon állni, meg is tudjon fordulni, és teljes testhosszával el tudjon benne nyúlni. A téli időben azonban ez csak az alap. Fontos, hogy jól legyen szigetelve, lehetőleg alulról is. Tehát még akkor is, ha limitált keretünk van az alapanyagok beszerzésére, figyeljünk arra, hogy strapabíró és tartós kutyaházat tudjunk összerakni kedvencünk számára. A szellőzés ugyanolyan fontos, mint a szigetelés, így arról se feledkezzünk meg! Kiemelt figyelmet érdemel még, hogy eső és szélvédett legyen a kutyaház és arról se feledkezzünk meg, hogy időnként alaposan kitakarítsuk. 

Bár nem ártana az ajtajára egy hőszigetelő ajtó, alapvetően első ránézésre ez egy stabil és biztonságos kutyaháznak tűnik.

Megkérdeztük dr. Vada Edina állatorvost is, hogy ő mit tart fontosnak egy kutyaházban. A következőket emelte ki:

Lehetőség szerint egy kutyaház legyen szigetelt, relatíve meleg, szél-és esővédett, nem túl nagy (tehát össze tud benne gömbölyödni a kutyus úgy, hogy nincs mellette egy nagy, légüres tér), de nem is túl kicsi. Van olyan, ami fűthető. Az is nagyon jó, viszont arra mindenképpen kell figyelni, hogy ne legyen túlfűtve, mert ahogy a lakásban lévő kutyáknak, úgy a kinti kutyáknak sem tesz jót a hőmérsékletkülönbség.

Alternatívák

Bármennyire jól bírják is az időjárási viszontagságokat, kell egy hely, ahová visszavonulhatnak, ahol megszáradhatnak és egy kicsit felmelegedhetnek. Ha úgy gondoljuk, hogy kedvencünk jelenlegi lakhelye nem felel meg a fent leírtaknak, akkor próbáljunk rajta javítani, amíg még „csak” nulla fok körül van a hőmérséklet, és amíg nem kezd olvadni a hó. Ha jelenleg nem tudunk javítani a helyzeten, akkor próbáljuk megoldani, hogy az előszobába (vagy valamilyen eső és szélvédett, biztonságos helyre) be tudjon vonulni a kinti kutyánk, ha úgy érzi, hogy szükséges.

Egy szalmával takart, védett külső épület is jobb, mint egy rozoga kutyaház.

Arról is érdemes szót ejteni, hogyan tehetjük kényelmesebbé és funkcionálisabbá a kutyaházat. Bár elsőre a pokrócok és a takarók jó ötletnek tűnnek, sajnos a csapadékos és hideg időben nem bizonyulnak a legjobb választásnak. Helyette sokszor inkább szalmát vagy faforgácsot ajánlanak, mert azok hamarabb kiszáradnak, nem tartják magukban a nedvességet és nem fagynak meg – legalábbis nem úgy, mint egy vizes takaró, ami a kutyáról lepergő csapadékot magába szívta. Ráadásul jó szigetelők is. Erről ebben a cikkünkbenírtunk részletesebben.

Valamilyen alátét is kell a kutyus alá, hogy ne a csupasz kutyaházban legyen, mert nyilván ez önmagában  kevés. Hogyha olyan kutyusunk van, amelyik nem rág szét dolgokat, be lehet tenni ilyen-olyan kutyaágyat vagy „vetbedet”, ami melegen tartja őt alulról. Ha azonban szétrág dolgokat, nem biztos hogy ilyet érdemes megvásárolni. Ilyenkor jó akár a szalma vagy a széna is. Ezeknél mindig arra kell figyelni, hogy jó helyről szerezzük be, illetve, hogy a külső és belső parazitamentesítés folyamatos legyen a téli időszakban is

– foglalta össze Vada doktornő.

A víz befagyhat, az étel pedig megázhat, ha nem vigyázunk

A téli kinti tartás témáját nem lehet anélkül lezárni, hogy ne beszéljünk a víz és az étel helyzetéről. Az etetési szokásokat most nem részleteznénk a hely szűkössége miatt, erről ebben a cikkben olvashatsz bővebben. Érdemes fedett helyre tenni az etető-, illetve az itatótálat. Az utóbbi külön figyelmet igényel, hiszen télen köztudottan befagynak a kinti vízfelszínek.

Egyébként is fontos, hogy rendszeresen (legideálisabban napi kétszer, de minimum napi egyszer) cseréljük a kutyánk vizét. Ám ha kinti ebről van szó, a téli hónapokban kell egy kis plusz odafigyelés, hogy mindig legyen számára elérhető folyadék. Azt szokták ajánlani, hogy vigyünk ki langyos vizet, hogy ne fagyjon be olyan gyorsan. Ám Vada doktornő felhívta a figyelmet a túl meleg víz veszélyire:

Hogyha kint van a kutyusunk egész nap, akkor ne vigyünk bentről jó langyos vagy akár meleg vizet. Lehet, hogy azt hisszük, hogy majd ez milyen jó lesz neki, hiszen nem fog megfázni és egy kicsit felmelegíti, de ez nem ennyire egyszerű. Hogyha nagyon hűvös helyen van a kutyus, tehát kint a hidegben, a meleg, vagy akár langyos víz is le tudja forrázni a torkát. Az pedig semmiképpen nem jó. Ezért azt ajánlom, hogy inkább egy számunkra kicsit hidegebb, hűvösebb vízzel kínáljuk meg az állandóan kint lévő kutyust.

Körbe is lehet szigetelni valamivel a vizes tálat, vagy esetleg elgondolkodhatunk az itatótálak alá rakható (kifejezetten állatok itatótálja alá ajánlott) fűtőlapok megvásárlásán. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy csak olyan kutyánál biztonságos ez a megoldás, aki nem fogja megrágni a kábelt. Igaz, ezt nem tudhatjuk előre, de valószínűleg ismered kedvencedet eléggé ahhoz, hogy ezt el tudd dönteni.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy még a zord időjárásban is igényli gazdája társaságát egy eb, függetlenül attól hogy benti vagy kinti tartású. Így ne teljen el úgy egy nap, hogy nem mész ki hozzá játszani és megsimogatni az etetésen és itatáson kívül. A közös időtöltés arra is alkalmat ad, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e vele, illetve, hogy nem kell-e melegebb búvóhelyet biztosítani neki.

Érdemes gyermekünket is kivinni, hogy a család együtt töltsön időt a kinti ebekkel. Fontos, hogy soha ne hagyjuk őket egyedül, őrizetlenül!

Arról is említést tettünk, hogy mit nevezünk jó kutyaháznak. Ebben a cikkben nemcsak a jellemzőket írjuk le, hanem példákat és lehetőségeket is összegyűjtöttünk. Ezért mindenképpen ajánljuk azoknak az olvasóknak, akiknek kinti kutyájuk van, és szeretnék fejleszteni vagy átgondolni kedvencük lakhatását.

kinti kutya kinti tartás kültéri kutyaház kutyaház kutyaház szellőzés kutyaház szigetelés kutyaház téliesítése házilag téli kinti tartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink