hirdetés

Kényelem és biztonság: ezek a legtutibb kültéri kutyaházak

Bodri Melissza

2021. augusztus 30

A megfelelő kültéri kutyaház kiválasztása nagyon fontos kedvenced számára, hiszen az biztosít védelmet és pihenést. Ráadásul rengeteg szempontnak kell megfelelnie, hogy biztosan alkalmas legyen a mindennapi használatra.

hirdetés

A kutyaház vásárlása nem is olyan egyszerű. Ha úgy gondolod, hogy nem tudsz egyedül dönteni, akkor kérdezz meg egy hozzáértő személyt, szakértőt, aki tud segíteni a választásban. Ne feledd, hogy nem az a fő szempont, hogy mennyire tetszetős kívülről a ház (például színek, díszítés), hanem az, hogy tartós és kényelmes legyen! Mindig a kutyus érdekeit helyezd előtérbe és azt, hogy mennyire illeszkedik a házikó a leendő környezetébe.

Főbb szempontok

Mindenekelőtt tartsd szem előtt a méretet, hogy biztosan megfelelő legyen az állat számára. Fontos, hogy meg tudjon benne fordulni, fel tudjon állni és kényelmesen lehessen benne feküdni is. Az is megfontolandó, hogy az adott kutyaházat mekkora súlyú állatra tervezték, és hogy az eb tömegét is elbírja. A bejárati nyílásnak nem kell túlságosan nagynak lennie, hogy hideg napokon az állat testhőjével fel tudja fűteni a belteret, és hogy ne legyen nagy a légmozgás. A ház természetes alapanyagokból készüljön, hogy ne tegyen kárt az eb egészségében, ha esetleg rágni kezdené. Érdemes a fát részesíteni előnyben, mert a fém a nyári hőségben nagyon vonzza a meleget.

Fontos szempont a jó szigetelés, valamint az, hogy strapabíró legyen és tartós. Télen ne legyen hideg, nyáron pedig ne szoruljon be a meleg. Ilyenkor gondoskodj a megfelelő szellőzésről, hűtésről. Helyezd egy olyan védett zugba a kutyaházat, ami nincs kitéve a kültéri viszontagságoknak, és lehetőleg szélárnyékos helyen legyen. Az eső ne verjen be, a nap ne tűzzön oda, és helyezkedjen el elég közel a gazdi házához, hogy a kutyus ne érezze elszigetelve magát. Továbbá álljon szilárd talajon, a föld ne szakadjon be alatta vagy ne dőljön oldalra a kutyalak.

Kültéri kutyaházak

A következőkben 4 kültéri háztípust mutatunk be, amelyek alkalmasak lehetnek kedvenced számára a mindennapokban. Ne feledd: mindig olyan darabot válassz, amely maximálisan kielégíti az eb igényeit!

Istálló alakú kutyaház

Az istálló alakú házikó manapság nagyon divatos, nem csupán egyedi külleme miatt. Tökéletesen illeszkedhet a környezetébe, ráadásul könnyű szállítani is. Általában az ilyen modern kutyalakok már megfelelő szigeteléssel vannak ellátva, a legtöbb még ajtóval is ellátható. Anyaguk főképp műanyag, amely előnye, hogy nem kell újrafesteni vagy lekezelni, és nem korhad el, mint a fa. Persze nem árt tisztán tartani és olyan helyre tenni, ahol az időjárás nem tehet benne kárt.

Iglu alakú kutyaház

Az erős, ugyanakkor könnyű iglu alakú házak szintén rendhagyónak számítanak a hagyományos kutyalakokhoz viszonyítva. Könnyűek, nagyon jól szigeteltek és formájuk miatt egyszerűbben takaríthatók. Egyedi külsejük miatt azonban érdemes átgondolni, hogy hova passzolnak legjobban a környezetükbe.

Lapostetős kutyaház

A leginkább fából készült, ilyen típusú házak azért is lehetnek praktikusak, mert általában úgy tervezik őket, hogy a lapos tetőt fel lehessen nyitni. Ezáltal a házikók belseje könnyen hozzáférhető és egyszerűen tisztítható. Ha unod a klasszikus, háromszög tetejű kutyaházakat, de nem szereted a modernebb változatokat, akkor lehet, hogy érdemes ilyen kuckót választani a jószág számára.

Klasszikus kutyaház

A mindenki számára ismerős, hagyományos házikó örök kedvencnek számít. Általában fa az alapanyaguk, és rendkívül tartósak. A legtöbb udvaron ilyen típusú kutyaházat találhatunk, melyek alapvető funkciója igyekszik ötvözni a kényelmet és a praktikumot. Azonban mindig érdemes olyan darabot választanod, amely jó minőségű faanyagból készül.

(Képek: Getty Images Hungary, Youtube)

felszerelés kinti kutya kültéri kutyaház kutyaház kutyaház kiválasztása kutyatartás megfelelő kutyaház

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink