hirdetés

Így ápold kutyádat a hóban: veszélyes lehet a szakszerűtlen gondozás

Hangai Lilla

2023. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kutyával a hóesésben is érdemes hosszabb-rövidebb sétákat tenni, hogy aznap is le legyen mozgatva az eb. A havas, nedves időjárás azonban okozhat hosszútávú problémákat, ha nem megfelelően gondoskodunk közben a kutyáról.

hirdetés

Lássuk máris, hogy a havas időben a kutyák milyen különleges ápolást igényelnek. A rövid- és hosszú szőrű ebek is egyformán érintettek. A pontok összeállításában segítségünkre volt dr. Vada Edina állatorvos.

A kalóriabevitelt érdemes átgondolni

Hidegben a kutya szervezete is több kalóriát éget, így ha beköszönt a hó és a mínuszok, érdemes lehet a kinti kutyák adagján emelni. De vajon mennyivel, tettük fel a kérdést a doktornőnek.

10%-kal érdemes emelni a kinti kutyák kalóriabevitelén, ha azt látjuk, hogy a kutya fogy. A jó kondiban lévő és vastag bundájú ebek esetében mi ezt nem feltétlenül szoktuk javasolni. A városi kutyák adagján szintén nem szükséges emelni, őket nem érinti ilyen módon a hideg beállta.

Ha még mindig bizonytalan vagy, bátran egyeztess az állatorvosoddal!

Kontroll a séta hossza felett

A hosszú szőrű kutyák egyértelműan jobban bírják a hideget, míg a rövid szőrű fajták, a kistestű kutyák és az idősebb, valamint nagyon fiatal példányok esetében a havas, jeges, hideg időben érdemes csökkenteni a séták hosszát. Nem szabad megkockáztatni a fagyás lehetőségét vagy a kihűlést. Inkább többször vidd le az ebet ilyenkor rövidebb időszakokra! A séta alatt, ha remeg a kutya, nem akar mozdulni, hideg a füle és vacog, azonnal vidd meleg helyre!

Hogy a mentális és fizikális stimuláció ezeken a napokon se maradjon el, játsszatok bent! Ilyenkor nagyon praktikusak az ételrejtvények, de elrejthetsz a lakás különböző pontjaira jutalomfalatokat is, amit az ebnek meg kell keresnie.

A póráz most is életet menthet

Amikor csak alkalmunk adódik rá, igyekszünk felhívni a figyelmedet a póráz használatának fontosságára. Csak így lehet a kutya, a környezete és te is igazán biztonságban. Ha lehetséges, ez még fokozottabban igaz a hideg időben. A városban egy hóban vagy jégen megcsúszó kutya megijedhet és baleset áldozata lehet, vidéken pedig befagyott vízre sétálhat, ami beszakadhat, illetve a kutya megsértheti magát.

Ideális felszerelés a havas sétához.

A megfelelő öltözék

Javasoljuk, hogy azok a kutyák, akik nem tűrik jól a hideget, kapjanak vízhatlan kutyakabátot a hóban. A száraz időben a polár vagy kötött pulóverek is jó megoldást jelenthetnek, nedves időben azonban ezek hozzáfagyhatnak a kutya szőréhez és a bőréhez is, ezzel sérülést és fájdalmat okozva a négylábúnak. A fázós kutya télikabátjába egy kicsivel több pénzt kell invesztálnod, de nagyon megéri. Éveken keresztül tudja majd biztonságosan használni.

A rövid szőrű kutyákat mindig kabátban vigyük ki sétálni, a kinti ebeknek a helyét pedig téliesítsük a hidegben; almozzuk be szalmával a kutyaházat. Ügyeljünk arra is, hogy ne kapjanak fagyos, hideg vizet! Ezzel elkerülhető többek között a kutyákat is érintő garatgyulladás.

–  magyarázta Vada doktornő.

Nagyon sok múlhat a szőrápoláson

Kiemelten fontos, hogy a séta végén teljesen szárazra törölgessük az ebet egy törölközővel – hívta fel rá a figyelmünket Vada doktornő. A bundába tapadt hó és jég, az átázott szőrzet, ha nem tud megszáradni, bepálik, alatta kisebesedik a bőr és akár be is gennyesedhet. Ez főként nagy kockázattal jár a hosszabb szőrű egyedeknél, de a rövid szőrű négylábúakat is ugyanolyan alaposan meg kell törölgetni a séta végeztével. Ez segíteni fog az ebnek gyorsabban felmelegedni is.

A kinti hideg és a benti száraz meleg megviselheti a kutya bőrét. Próbálj otthon párologtatni (ez neked is jót fog tenni) és fürdesd kedvencedet olyan ritkán ilyenkor, amennyire csak lehet.

A mancsok védelme

A latyakos, havas, jeges felületek a mancsokat különösen megviselhetik, ezért ha kedvenced elfogadja a kutyacipőt, mindenképpen add rá. Amennyiben nem viseli el a csizmát, a doktornő ezt javasolja:

a séta után langyos vízzel mossuk meg a kutya mancsait, majd töröljük szárazra alaposan, az ujjak között is. Ilyenkor sok helyen sóval szórják fel az utakat, ami kicsípheti, megsértheti a kutya mancsait, ez pedig bőrgyulladást eredményez. Nagyon sokan érkeznek hozzánk a rendelőbe ezzel a problémával. Érdemes a tiszta tappancsokat mancsápolóval vagy körömvirágkrémmel is bekenni a séták után. Ez ápolja és megvédi azt a kiszáradástól, kirepedezéstől.

Plusz tipp, hogy vigyél magaddal egy kis törölközőt a sétákra, amivel meg tudod törölgetni a kutya mancsát, ha azt látod, hogy valami irritálja, vagy a séta közben beülnétek egy kávézóba, esetleg elintéznéd a bevásárlást.

Szorosan kapcsolódó téma a hipotermia, vagyis a kihűlés a kutyák esetében. Ebben a cikkben részletesen írtunk a jeleiről és arról is, hogy hogyan védekezhetsz ellene.

csizma havazás hideg hideg és kutya kutya ápolása télen kutya mancsápolás kutyakabát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!