hirdetés

Túl sokba kerül a kutya? Ezen a három területen ne spórolj soha!

Gábris Eszter

2022. október 28 - Képek: Getty Images Hungary

Felelős állattartóként sok olyan dologra is figyelni kell, ami hatással van a családi költségvetésre is. Az utóbbi idők nehézségei miatt az élet minden területén nagyobb hangsúlyt kapott a spórolás.

hirdetés

Amikor úgy döntesz, hogy kutyával élsz tovább, tisztában vagy vele hogy ez a sok öröm mellett bizony lemondással is jár. Egy kutya jó esetben családtag, aki nem csak a szeretetedet, a figyelmedet és az idődet igényli. Érdemes átgondolni a kedvenced körüli kiadásokat is és elhagyni a valóban felesleges és költséges tételeket. De bármit is engedhetsz meg magadnak, vannak területek, ahol ha boldog és egészséges ebet szeretnél, tilos spórolni.

Ne spórolj semmin, ami fontos a kutyád egészségéhez.

A leggyakoribb spórolás: rossz minőségű eledel

A egészségi állapotnak, életmódnak, kornak megfelelő táplálék elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működő emésztésű, egészséges súlyú és kiegyensúlyozott kutyád legyen. A táplálékérzékenységben szenvedő, allergiás kutyák speciális, hipoallergén tápja mindig drágább, ahogy a kölykök, vagy a betegeskedő idős négylábúak eledele is. De ha ezeket lecseréled egy silány minőségű, gyenge analitikai összetevőkből álló eledelre, vagy a konyhai maradékot adod az ebnek, az sok probléma gyökere lehet. A súlyos emésztési zavarok mellett számolni kell az elhízással, a szőr hullásával, vagy növekedési gondokkal, egyéb betegségekkel is. Nem szabad étkezésenként pár száz forint miatt kockára tenni a kutya egészségét. Ha nem vagy benne biztos, hogy mi a legjobb, még megfizethető eledel a kedvencednek, konzultálj az állatorvosoddal.

A jó eledeltől marad egészséges a kutyánk.

Az állatorvosi költségek

Bár ezek a kutya körüli kiadásokat nézve jelentősek lehetnek, ahogy saját magadon, úgy rajtuk se spórolj, ha az egészségről van szó. A kötelezőek mellett az ajánlott oltások, a kórokozók elleni védelem (kullancs, bolha, féreghajtás) a felelős állattartás részei, ne hagyd el őket. Ha csak a költségeket nézzük, egy oltások híján megbetegedett, vagy férges állat kezelése többe kerül, mint maga a megelőzés.

Ha pedig úgy látod, hogy kedvenced nem érzi jól magát, nem eszik, fájdalmai vannak, ne húzd az időt. Egy állatorvosi vizsgálat költsége semmi ahhoz képest, ami akkor vár rád, ha egy beteg állat állapota rosszabbra fordul. És főleg ne hagyd szenvedni csak azért, hogy megúszd a vizitdíjat.

Ha orvosra van szükség, ne halogasd a költségek miatt.

A kötelező oltás és chip

Hazánkban törvényi kötelezettség a veszettség elleni védőoltás évente egyszeri beadása. Emellett kötelező a kutyát mikrochippel ellátni és ezeken nem is szabad spórolni. A chipet legkésőbb 4 hónapos korig meg kell kapnia, enélkül pedig nem kaphat kötelező védőoltásokat. Ezért fontos hogy a mentett kutyának is biztosítsd ezeket.

A veszettség elleni védőoltás nem véletlenül kötelező: emberre és kutyára nézve is halálos. A vírus a veszett állat harapását követően a nyál útján terjed, kezelhetetlen idegrendszeri tüneteket okoz és halálhoz vezet. Fontos a vad -és háziállat populáció immunizálása, ezért ezen a területen tilos a sprórolás.

De ugyanígy nem érdemes a parvovírus elleni oltáson sem. Ez a vírus halálos bélgyulladást okozhat főleg kölykök, vagy gyenge immunrendszerű állat esetében. A vírus elleni oltás bár nem kötelező, de a gyors terjedés miatt mindenképpen érdemes beadatni. Ne kockáztasd a kedvenced és a többi kutya életét azzal, hogy megspórolod ennek költségét.

A közösen eltöltött idő pénzben nem mérhető érték a kutyádnak.

Figyelem, szeretet, idő

Bár közvetlenül pénzben nem mérhető, a figyelmed és törődésed legalább olyan fontos, mint a megfelelő táplálás. A spórolás fontos, de a sok munka mellett jusson elég idő a kutyára is. A hosszú órákra egyedül a lakásba zárt négylábú talán nem tesz tönkre semmit, látszólag jól is lehet, de az unalom és a rád való várakozás akár meg is betegítheti. Főleg, ha nem ehhez van hozzászoktatva. Ha nem jut idő sétára, az mozgásszervi problémákat, elhízást, depressziót okozhat. Ha nem tudod megoldani, kérj meg valakit, hogy napközben sétáltassa meg és kicsit játsszon a kutyával. Bármilyen helyzetbe is kerülsz, a kutya megérdemli a törődést és a szeretetet.

Ha viszont úgy érzed, hogy ezeket a költségeket nem tudod vállalni és az idődet sem tudod egy négylábú társra fordítani, érdemes elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi élethelyzeted alkalmas-e a kutyatartásra. A spórolás fontos, de dönts felelősen, és ha lehet, mindig az eb jólétét és egészségét tartsd szem előtt.

állatorvosi költségek felelős kutyatartás kutya sétáltatása kutyaeledel kutyás költségek kutyatartás költsége pénztárcabarát kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink