hirdetés

Ha mi jól élünk, a kutyánk is jól fog – Exkluzív beszélgetés Petró Eszterrel

Gerhát Petra

2024. március 20 - Képek forrása: Az én kutyám

A kutyákat is egyre többször érintik idegrendszeri problémák, az autisztikus és adhd-s viselkedés már a négylábúak között sem ritka. Szakértővel beszélgettünk attól, hogyan lehetünk jó gazdái akár egy ebben érintett kutyának is.

hirdetés

Évezredek óta él az ember mellett kutya, és az elmúlt évtizedekben a városi környezetben is egyre több, társállatként tartott eb éli életét. Miért van szükségünk négylábú barátaink társaságára, és mennyire megfelelő ez a környezet és életmód a számukra? Mi lehet az oka, hogy egyre több kutya érintett idegrendszeri eltérésekben, nem is olyan ritka, hogy autisztikus, adhd-hoz hasonló tüneteket mutatnak kedvenceink.

Lehet természetes közege egy kutyának a város?

A DOGZ Podcast Exkluzív sorozat folytatódik. Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetői számára elérhető, legújabb videóban Petró Eszter etológus, kisállattréner volt a vendégünk, akivel a városi kutyatartás nehézségeiről beszélgettünk.

A DOGZ Podcast Exkluzív adását megnézheted itt, amennyiben már előfizetőnk vagy:

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Túl sok inger, figyelemzavar, adhd?

Sok szó esik arról, hogy a modern városi környezet, a sok inger vajon mennyire megterhelő egy kutya számára. Tényleg annyira természetellenes számukra ez a közeg? Vagy ott érzik jól magukat ahol a gazdájuk van? Valóban egyre több az  autisztikus és adhd -s tüneteket mutató kutya a városokban?

Miért tartunk egyre többen társállatot?

Az ember lételeme természettel való kapcsolódás, azonban erre városlakóként egyre kevesebb lehetőségünk van a mindennapokban. Nem véletlen, hogy ma már Budapesten minden második háztartásban házi kedvencként él az emberek mellett kisállat, ezek jelentős része kutya. A biofília hipotézis nem újkeletű. A feltevés szerint a természet iránti érdeklődésünk genetikailag belénk van kódolva, vagyis ez az ösztönszerű késztetés régóta ismert emberi tulajdonság. De mit is nyerünk vele, ha négylábú kedvencünkkel osztjuk meg életünket? Hallgasd meg a DOGZ Podcast Exkluzív adását, s nem csak erre a kérdésre kapsz választ szakértő vendégünktől, hanem azt is megtudhatod, mennyire jelent stresszt egy kutya számára a városi környezet.

autista kutya dogz podcast jutalomfalat kutya ADHD Petró Eszter Podcast városi kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink