hirdetés

A kutya, akit nem biztos, hogy akartunk látni: ez a veszélye a hibrideknek

Szénási Szimonetta

2023. november 13 - Képek: Getty Images Hungary

A különféle „mixeknek” ma nagy divatja van, ám a fajták keveredése számos veszélyt rejt. Az alábbi videó jó példa erre.

hirdetés

Ahogy azt már több cikkünkben is kifejtettük, a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő hibrid kutyafajták sok szempontból zsákutcát jelentenek a kutyák fejlődését tekintve. Ugyanis ahogy az egyik legnépszerűbb ilyen keverék, a labradoodle tenyésztője maga is belátta, nem éppen így álmodta meg a labrador és az uszkár szerelemgyerekét. Ezeknél a fajtakeresztezéseknél sok olyan nem várt probléma jelentkezik, amelyeket nem láttak előre a „tenyésztők”.

A labradoodle neme okból született, de nem várt gondok jelentkeztek a nyomában.

Az alábbi videón látható kutyus talán az egyik legmeglepőbb párosítás a számunkra, ugyanis az eb egy corgi és egy németjuhász szerelemgyerek – ki tudja, miféle genetikai terheltséggel megáldva.

Közismert, hogy az olyan rövid lábú fajták, mint a corgik és a tacskók, számos betegségre hajlamosak. Rövid végtagjaik miatt különösen nagy terhelést kap a gerincük, valamint az ízületeik is, amivel a gazdiknak számolniuk kell.

Miért ilyen rövid a lábuk?

Ha már a rövid lábú fajtákról beszélünk, fontos tisztázni, hogy ezen arányok nem cél nélküliek. A tacskók rövid lábaikkal könnyebben mozogtak a borzok és egyéb kisállatok kotorékában, míg a basset hound így épp olyan tempót diktált a vadászatokon, amivel az emberek is lépést tudtak tartani.  A corgik pedig, akik nagytestű állatok terelésére születtek, méretüknek hála könnyedén ellavíroztak a jószágok patái alatt, elkerülve az esetleges rúgásokat. Ha szeretnél még többet megtudni a bájosan rövid végtagok kialakulásának okáról, ajánljuk, hogy olvasd el ezt a cikkünket a témában.

Ám ha ezeket a fajtákat meggondolatlanul elkezdik pároztatni egyéb kutyafajtákkal, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Mint te is láthatod, jelen esetben egy nagyon furcsa arányokkal bíró, inkább meghökkentő, mintsem szép jószág született.

Mindemellett a különféle habitusok találkozása azt is kiszámíthatatlanná teszi, milyen természetűek lesznek a hibrid kutyák.

Beláthatatlan következmények

Maga Wally Conron, az említett labradoodle szülőatyja fogalmazott úgy, hogy „szörnyet teremtett”. A célja alapvetően nagyon nemes volt, hiszen egy kutyaszőr-allergiás vak férfinak szeretett volna olyan segítőt létrehozni, amelyik kiválóan ellátja a feladatát, ugyanakkor nem hullajtja a szőrét. Ezek miatt a kitételek miatt esett a választása a labrador retrieverre, amelyik kiváló vakvezető kutya, illetve az uszkárra. Azt azonban nem láthatta előre, micsoda lavinát indít el.

Az uszkárt már szinte minden fajtával keresztezték.

Mivel az új, aranyos külsejű labradoodle – amely 1989 óta létezik, bár hivatalosan nem elismert fajta – rövid idő alatt igen népszerű, úgynevezett dizájner kutya lett, egyre többen kezdték „tenyészteni”. (Okkal és következetesen tesszük idézőjelbe a szót, hiszen itt szaporításról van szó!) Ennek következménye pedig számos rejtett betegség, valamint mentális instabilitás lett.

És ahogy lenni szokott, jöttek az újabb és újabb hajmeresztő párosítások.

Egy cavapoo, azaz spániel-uszkár mix.

A legnépszerűbb mixek

Az említett tulajdonsága miatt „hipoallergénnek” titulált uszkárt számos fajtával keresztezték, naivan (és a genetikára fittyet hányva) bízva abban, hogy mindkét szülő csak a jó tulajdonságait örökíti tovább. Így született meg a goldendoodle (golden retriever-uszkár), a dalmadoodle (dalmata-uszkár), a maltipoo vagy moodle (máltai selyemkutya-uszkár), a cockapoo (cocker spániel-uszkár), a rottiepoo (rottweiler-uszkár), és még sorolhatnánk addig, míg eljutottunk az imént bemutatott corgijuhászig… Ráadásul ezekért a mixekért többnyire igen jó pénzt el is kérnek a leendő gazdától.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy ajánlott megmaradni az ismert fajtáknál, és azokat is csak megbízható tenyésztőtől szabad vásárolni. Ahhoz, hogy meg tudj győződni arról, valóban megbízható tenyésztőtől készülsz kiskutyát vásárolni, ebben a cikkünkben adunk segítséget.

basset hound corgi divatos kutyafajta genetikai betegség hibrid kutyák ízületi probléma labradoodle német juhászkutya szaporítás tacskó tacskóbénulás tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!