hirdetés

Ranger, a németjuhász örökké kölyök marad: ez az oka

Hangai Lilla

2022. október 26 - Képek: Getty Images Hungary

Az 5 éves Ranger, egy fajtatiszta német juhászkutya mérete igen megtévesztő, ugyanis nem kölyök már többé. Kis termete a nem elegendő mennyiségű növekedési hormonnak köszönhető, amely genetikai állapot bizonyos kutyafajtáknál jelentkezik. Ilyenek a német juhászkutyák, corgik és a basset houndok is.

hirdetés

Ranger gazdája tisztában volt vele, hogy az alom legapróbb kölykét választotta ki, de nem tudta, hogy a kutyus örökre ilyen picike marad. Arra gyanakodtak, hogy a blökit esetleg megtámadta egy parazita, amivel kapcsolatban el is vitték az állatorvoshoz. Ott szembesítették a gazdit a ténnyel, hogy a cuki kutyus valószínűleg örökké zsebméretű marad.

Zabálnivaló, de veszélyes

Sajnos a törpeség rengeteg egészségügyi kockázattal jár. Míg Ranger követői az Instagramon meg vannak őrülve a bolyhos jófiúért, addig a gazdija fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ez a különös kondíció nem csupán egy elképesztően édes, örökké kölyök méretű kutyust eredményez. Ezek az ebek egész életükön keresztül egészségügyi problémákkal küzdenek.

Rangernél akkor kezdtek jelentkezni a komolyabb problémák, amikor néhány hónap után úgy döntöttek, hogy ideje őt ivartalanítani. Elvesztette az étvágyát, rengeteget fogyott, kihullott szinte az összes szőre és a bőre rendkívül szárazzá, korpássá vált. Szerencsére a követők között volt olyan is, aki tisztában volt a kockázatokkal és a saját készítésű kecsketejes szappant, krémet ajánlott a kutyus bőrének rendbetételére, ami működött is.

Később kiderült, hogy a bunda hullását a pajzsmirigy alulműködése okozta, ami szintén gyakori a törpe kutyusoknál. Az orvosok felkészítették a gazdit, hogy az állat egészsége folyamatos ellenőrzésre szorul egész életén keresztül, valamint előfordulhatnak a viselkedésével is problémák. Sajnos ezeknek az ebeknek az életkora is jelentősen megrövidülhet. Szerencsére Ranger boldog és energikus kutyus, aki a gondos odafigyelésnek köszönhetően jelenleg remek egészségi állapotnak örvend és júliusban töltötte ötödik születésnapját.

A törpeségnek számos fajtája létezik

Az achondroplasia egy domináns módon öröklődő fejlődési rendellenesség, és a törpenövés egyik leggyakoribb fajtája, ami embereknél is előfordul. Bizonyos kutyafajtáknál, például a tacskónál és a corginál aránytalanul rövid végtagokat eredményez.

A hipofízis törpeség, vagyis az agyalapi mirigy törpesége akkor fordul elő, amikor a szerv egy része nem fejlődik ki normálisan magzati korban. Esetleg egy jóindulatú agydaganat eredményeként is felléphet még ez a betegség. Gyakran más hormonhiányokkal együtt jár, és a test arányosan kis méretét eredményezi. Ranger is ebben a törpeségben szenved.

Sajnos tekintettel arra, hogy ezek genetikai betegségek, nem áll rendelkezésre terápia a változások visszafordítására. Mindazonáltal a kapcsolódó betegségek kezelhetők. Tehát például a pajzsmirigy-alulműködés okozta szőrhullás megállítható, de hormonterápiával is mindenképpen kezelni szükséges a kutyát, hogy a serdülőkor után is kényelmesen élhessen.

A tenyésztőknek óriási szerepe van ebben a kérdésben is

A fajtatiszta kutyáknál fontos kiemelni a tenyésztő szerepét. Ugyanis elengedhetetlen felismerni, hogy amikor DNS-t használunk építőkövekként, bizonyos egészségügyi állapotok is szerepet játszanak. Az állatjóléti szószólók kezdenek egyre inkább összpontosítani azokra a fajtákra, amelyeket eredendő betegségeik miatt a törpeség sújt.

Ha szaporítótól vásárolsz kutyust, még nagyobb a kockázata annak, hogy az ilyen örökletes rendellenességek kiütköznek. Sőt, az is előfordulhat, hogy más kondíciókkal keverednek, mint például az ideggyengeség. Ha úgy döntöttél, hogy fajtatiszta ebet szeretnél, mindig alaposan tájékozódj, mielőtt döntenél a tenyésztő személyét illetően!

basset hound beteg kutya betegség corgi genetikai rendellenesség hormonok hormonzavar kutya pajzsmirigy alulműködés kutyatenyésztés kutyatenyésztő német juhászkutya pajzsmirigy Ranger a törpe németjuhász tenyésztő vs. szaporító törpe kutya törpeség kutyáknál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink