hirdetés

Még a hatalmas gepárdot is megnyugtatja a kedves labrador: kölyökkora óta barátja Bowie a félős vadállatnak

Ferenczi Deborah

2022. április 20

Elsőre talán kissé meghökkentően hangozhat, hogy terápiás kutyát alkalmaznak egy félős gepárd megnyugtatására, ez mégis igaz történet. A New Jersey-ben található Turtle Back Állatkertben egy eb nyúj lelki támaszt a félénk vadállat számára.

hirdetés

Az állatkert  – hiába tesznek meg szinte mindent a gondozók – nem természetes környezete egy állatnak. Így nem meglepő az sem, ha egy ragadozó stresszes, félénk és nem találja a helyét a bezártságban, még abban az esetben sem, ha oda született. Nandi, a gepárd pontosan ilyen helyzetbe került. Nem tudta megszokni az állatkerti környezetet, így a gondozók úgy gondolták, hogy Bowie, a terápiás kutya segítségével orvosolják a problémát.

Nadin, a félős gepárd

Az állatkertben élő állatok egy bizonyos értelemben folyamatos stresszhelyzetnek vannak kitéve. Így nem csoda, hogy Nandi ideges és egyben félénk volt egészen addig, míg nem talált Bowie nyugalmában menedékre. A kutya egyrészt játszópajtássá vált, másrészt állandó érzelmi támogatást nyújt a nagymacska számára, és segít abban, hogy meg tudja szokni az állatkert környezetét.

Bowie, a labrador

Bowie egy gyönyörű labrador, aki már kölyökkora óta Nandi barátja. A kutyus folytonosan oldja fel a vadállat szorongásait. Ezt a feladatot kifejezetten sikeresen végzi, ugyanis az állatkerti gondozók szerint Nandi viselkedése mérföldekkel nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, mint korábban. Beszámoltak arról is, hogy az állatok önfeledt módon szoktak játszani, és az évek során igazán jó barátokká váltak. Samantha Wegman, a kutya kiképzője még arról is mesélt, hogy gyakran előfordult olyan eset, hogy a gepárdot valami külső tényező rendkívül felzaklatta, de szimplán az, hogy ránézett Bowie-ra, teljesen megnyugtatta. Ezen a linken megnézheted, hogyan játszanak és pihennek együtt.

Bowie feladata

A kutyus feladata tulajdonképpen csak annyi, hogy napközben, mikor amúgy is rettentő sok látogatója van az állatkertnek, lenyugtassa Nandit. Az állat puszta jelenléte, játékossága és kedvessége képes kiegyensúlyozni az ideges macska személyiségét, olyannyira, hogy az a terápiás kutya jelenlétében szinte felzaklathatatlan. Mikor pedig a nap lemegy, és bezár az állakert, Bowie elhagyja pajtását, és hazautazik gazdájával, hogy majd a következő nap újrakezdhesse küldetését.

Számos kutatás olvasható a terápiás kutyák emberekre gyakorolt hatásairól. Arról, hogy milyen nagy segítséget tudnak nyújtani, ha komoly krízishelyzeten megy át az ember, vagy borzasztó nagy bánata van. Nandi példája jól mutatja, hogy más állatokra is képes hatni ez a képesség. Páratlan, hogy egy ragadozót ilyen nagy nyugalommal és szeretettel kezeljen egy másik állat.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkert kutya és gepárd kutya pótmama terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink