hirdetés

Sage (Zsálya), a 3 éves nőstény zsemleszínű labrador retriever, az első kutya, akit a haditengerészet egy kísérleti program keretében bevet. Sage feladata, hogy gondoskodjon a tengerészek mentális egészségének fenntartásáról. Arra van kiképezve, hogy segítsen megbirkózni a legénységnek a stresszel.

hirdetés

Genevieve Clark parancsnok, a Gerald R. Ford Carrier Strike Group (a csapásmérő csoport zászlóshajójaként kijelölt repülőgép-hordozó) lelkésze Sage elsődleges felvezetőjeként fog szolgálni, amiért egy 120 órás felkészítésen is vett részt az ebet kiképző nonprofit szervezetnél. Mellett még három másik tengerész is jelentkezett önkéntesen, hogy segítsen a kutya gondozásában. A bevetés előreláthatólag 6 hónapig tart majd. Lássuk hát, milyen is egy terápiás kutya élete a haditengerészet kötelékében!

8 hetes korától egy nemes ügyért dolgozik

„Az egyik pozitívuma annak, hogy Sage a hajó fedélzetén van, az az, hogy segít ledönteni néhány akadályt a mentális, érzelmi és spirituális rugalmasság felhasználásához. A tengerészek egyre több harcos nehézségi eseményen vesznek részt, és a hajó által kínált ellenállóképességi próbatételek hatalmas hálózata révén is fejleszthetik a moráljukat. Ezeknél az eseményeknél Sage is jelen lesz.” – nyilatkozta a parancsnok a sajtóközleményben.

A Mutts with a Mission, akinek Sage szolgálatait is köszönhetik, 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy szolgálati kutyákat képezzen ki PTSD-vel küzdő és mozgássérült katonáknak. A szervezet 2019-ben azzal bővítette a repertoárját, hogy olyan ebeket is kiképez, akik rendészeti szervek és elsődleges beavatkozók (olyan személyek, akik részt vesznek baleset vagy veszélyhelyzet sürgősségi elhárításában; az eseményt követően a leghamarabb jelennek meg annak helyszínén) mellett tevékenykednek.

Sage-et 8 hetes kora óta terápiás kutyaként nevelik, aminek következtében a legkomolyabb képzésben részesül. Meg kellett tanulnia, hogy hogyan segítse felvezetőjét meghatározott feladatok ellátásban és hogyan működjön együtt akár nagyobb csoportokkal is. A bevetés előtt Sage többször is járt a hajó fedélzetén, hogy megismerkedhessen a körülményekkel és a legénységgel is.

A haditengerészet kötelékében egy terápiás kutya jelentős lelki támaszt nyújthat

Hogy ezt az áldozatos munkát megbecsüljék és érzékeltessék, mennyire értékelik, a kutya felvezetője és gondozói, valamint a hajó vezető orvosi tisztje is részt vettek egy képzésen. Ott megtanulták hogyan nyújthatnak a zsemleszínű hölgynek azonnali orvosi segítséget. Természetesen a kutya számára esetlegesen szükséges gyógyszerekkel is el vannak látva. Sőt, a hadsereg állategészségügyi szolgálata is készenlétben áll a távorvoslási szolgálatokra, ha szükséges lenne rá.

A blökinek saját felszerelése is lesz, ami fekhelyből, mentőmellényből, és a szemet, a füleket valamint a mancsokat védő eszközökből áll. Persze itt nem tudnak vele kiszaladni a közeli parkba, hogy elintézze a dolgát, így egy speciális matracot is biztosítanak számára. Ezen elvégezheti kisebb és nagyobb ügyeit is higiénikus körülmények között.

Sage napi rutinja magába foglalja az általános látogatási órákat, a fentebb is említett ellenállóképességi próbatételeken való támasznyújtást és a mentális támogatást nyújtó szakemberek melletti látogatási időt. A haditengerészet ezen bevetés alapján dönt majd arról, hogy a továbbiakban is érdemes lesz-e terápiás kutyákat tartani a hajók fedélzetén.

amerika terápiás állat hatásai terápiás kutya terápiás kutya hatása terápiás kutyák katonáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!