hirdetés

Ebek, akik visszaadják a reményt, és segítenek feldolgozni a traumákat: segítőkutyák katonáknak

Ferenczi Deborah

2023. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

A poszttraumás stressz szindróma kihívásokkal teli és legyengítő küzdelem egy ember számára. A segítőkutyáknak köszönhetően azonban jobb lehet az élet azok számára, akik megpróbálják kezelni a tüneteit. Az alábbiakban egy kutatás alapján bemutatjuk, hogy milyen nagyszerű szerepe van az ebeknek abban, hogy az ilyen jellegű problémával küzdő emberek rálépjenek a gyógyulás és a feldolgozás útjára.

hirdetés

A poszttraumás stressz egy olyan állapot, amikor az agy egy vagy több trauma következtében egyszerűen képtelen továbblépni az adott eseményen. A veterán katonák esetében például igencsak gyakori jelenség az, hogy poszttraumás stressztől szenvednek.

Milyen tünetekkel jár a poszttraumás stressz?

A PTSD-ben szenvedő személy a tünetek széles skáláját tapasztalhatja, beleértve a hirtelen hangulatváltozásokat, pánikrohamokat, túlzott éberséget, visszaemlékezéseket, nehézségeket a közösségi környezetben vagy az onnan való elzárkózást, valamint az öngyilkossági gondolatokat. Ezenkívül a PTSD-ben szenvedőknél nagyobb a kockázata más mentális egészségi rendellenességek kialakulásának. A segítőkutyák szerves szerepet játszanak a PTSD-vel küzdők megsegítésében. A szeretettől és a társaságtól kezdve az önbecsülés és a társasági viselkedés javításáig segíthetnek a stressz és a pánik oldásában, valamint gazdáikra az is jó hatással van, hogy gondoskodniuk kell róluk.

A tünetek csökkenése kutya segítségével

Az Atlas Assistance Dogs által közölt fontos információk számos jótékony hatásról beszámoltak. Ugyanis csökkentek a tüneteik azoknak a PTSD-ben szenvedőknek, akiknek segítőkutyájuk van. A képzett ebek segítettek az embereknek jobban aludni, jobban kezelni dühkitöréseiket, csökkentették a szorongásukat, és az alkohollal vagy más szerekkel való visszaélés kockázatát. Emellett potenciálisan kevesebb krónikus stresszt is tapasztaltak. A Reboot Camp szerint a segítőkutyákkal rendelkező veteránok mentális egészségük javulását tapasztalják, ami egészen az immunrendszer jelentős javulásától a depresszió csökkenéséig terjed. A PTSD-vel diagnosztizáltak közül néhányan megnövekedett önbizalomról számoltak be, és kevésbé érzik magukat elszigeteltnek a kutyáiknak köszönhetően.

Javult az életminőségük

Azok számára, akik megpróbálják újjáépíteni az életüket egy traumatikus esemény után, a szolgálati kutyák nélkülözhetetlenek lehetnek. A Psychology Today elmagyarázza, hogy a kutyák által nyújtott feltétel nélküli szeretet és elfogadás segíthet a PTSD-ben szenvedőknek megtanulni újra bízni az emberekben. A traumatikus eseményből felépülők gyakran el tudják fojtani az olyan sebezhető érzelmeket, mint a szeretet. A szolgálati kutya azonban segíthet abban, hogy gazdáik megtanuljanak újra hozzáférni ezekhez az érzelmekhez. A PTSD-ben szenvedők viszont megfelelő gondozás és elköteleződés segítségével szoros köteléket alakíthatnak ki kutyájukkal. Továbbá a segítőkutya birtoklása azt jelenti, hogy gondoskodni kell annak alapvető szükségleteiről, beleértve a sétáltatást is, ami például akaratlanul is szociális interakciókhoz vezet. Sokak számára ez segíthet megtörni a külvilágtól való elszigeteltségüket.

A kutyák speciális feladatai

Sokan össze vannak zavarodva a terápiás kutyák és a segítőkutyák szerepével kapcsolatban. Előbbiek nem élnek a terápiára szoruló személlyel, csak gazdájukkal tesznek látogatásokat kórházakba, idősek otthonába vagy bárhová, ahol szükség van egy kis érzelmi támogatásra. A segítőkutyákat kifejezetten egy adott feladatra képezik ki, például vakvezetésre, vércukorszint-jelzésre vagy mentális egészségügyi tünetek felismerésére.

Utóbbi esetében néhány ilyen feladat lehet a személy felébresztése az éjszakai rémületből, vagy a pánikrohamok és az önkárosító magatartások enyhítése és megszakítása. A mélynyomásos terápia szorongó ember esetén akár életet is menthet. Ugyanis ebben az esetben a kutya ráfekszik a gazdája testére úgy, hogy nyomást gyakoroljon arra, ez pedig segít csökkenteni a fokozott stresszt, szorongást és pánikot.

Az alábbi videón látható, ahogyan a kutya ezt alkalmazza.

A segítőkutyák nem helyettesítik a kezelést, de enyhítik a tüneteket

Míg a segítőkutyák fenomenális feladatokat végezhetnek a PTSD-vel és más pszichiátriai rendellenességekkel küzdő embereknél, fontos emlékezni arra, hogy nem helyettesítik az egyéb kezeléseket, például a terápiát vagy a gyógyszeres kezelést. Mindig azt javasolják, hogy a segítőkutya csak serkentse a folyamatban lévő kezelést, ne cserélje le azt.

Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy segítőkutyának?

A segítőkutyáknak képesnek kell lenniük a vezetőikre összpontosítani, valamint fel kell ismerniük és értékelniük kell környezetüket, illetve a körülöttük zajló eseményeket. Fontos megérteni, hogy a segítőkutyák továbbra is kutyák, akik mellett a szakemberi kezelés elengedhetetlen. Ha az ebet munka közben próbálják megsimogatni, az elvonhatja a figyelmét, és akadályozhatja a munkájában. Így ha bármilyen segítőkutyát látsz, csak távolabbról csodáld!

A legtöbb ember felismeri annak előnyeit, ha egy eb szereti őt, de a segítőkutyák különleges társaságot jelenthetnek a PTSD-vel küzdők számára. Ezek a kutyusok létfontosságú feladatokat látnak el. A tünetek enyhítésétől a bajok megfékezéséig. Segítőkutyáik kemény munkájának köszönhetően a PTSD-vel küzdők jobb életminőséget élvezhetnek, és kedvenceik mellett boldogulhatnak.

kutya hatása emberre poszttraumás stessz segítőkutya stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink