hirdetés

A kutyatartás csökkenti az alkoholizmust és a droghasználatot: közreműködésük lehet a hiányzó láncszem

Hangai Lilla

2023. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbben egyetértenek azzal – igen, még a macskásak is –, hogy a kutyák édesek, imádnivalóak és csodát tehetnek az emberek mentális és testi egészségével is. Az újabb tesztek és kutatások szerint még egy olyan érzékeny területen, mint a függőség is nagyon nagy szerepük lehet. Nem csupán arra képesek, hogy támogassák és segítsék a gyógyulófélben lévőt, hanem remek motivációt is jelenthetnek a józan állapot hosszútávú megtartásában.

hirdetés

Ha lábadozol, vagy van a családodban, baráti körödben valaki, aki a józanságot választotta a függőség helyett, talán egy blöki jelenléte lehet az, ami szignifikáns változást hoz a folyamatba. Mutatjuk máris, hogy milyen formában lehetnek a segítségedre. Ettől függetlenül azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem mindenki áll készen a kutyatartással járó kemény munkára, különösen azoknál lehet ez gond, akik a leszokás korai szakaszában járnak. Így mutatunk néhány alternatívát arra is, ha a saját kutya jelenleg nem opció.

1. A kutyák csökkenthetik a szorongást és a stresszt

A leszokás folyamatában szinten minden embernél jelen van a stressz, a szorongás és a depresszió. Ezek az érzések olyan elementáris erővel csaphatnak le a gyógyulófélben lévő személyre, hogy sok esetben ez okozza a visszaesést is.

A kutatások azt mutatják, hogy a kutyák közelsége csökkenti a kortizolszintet, ami által így csökken a szorongás és a stressz, így pedig a depresszió megjelenésének esélyét. A New York-i Egyetem tanulmánya szerint a stresszes időszakokban a házi kedvencek néha még több nyugalmat és támogatást képesek nyújtani mint a barátok vagy a családtagok.

2. A kutyák társaságot biztosítanak és feltétel nélkül szeretnek

A gondoskodó és szeretetteljes környezet fontos a felépüléshez, amit egy kutya jelleméből adódóan hibátlanul tud biztosítani bárki számára. Biztos lehetsz benne, hogy szőrös barátod soha nem fog elítélni vagy megkérdőjelezni, és mindig ott lesz melletted, ha úgy érzed, hogy egy ölelés most életmentő lenne.

A magány és az elszigeteltség érzése szintén gyakran okoz visszaesést. Egy kutya mellett pedig ezekre az érzésekre szinte esélyünk sincs. Ráadásul, kéretlen tanácsokkal sem bombáznak minket. Ez gyakran elkerülhetetlen a családtagjaink és a barátaink esetében, ugyanis legnagyobb jóindulatuknak köszönhetően sokszor érezhetik úgy, hogy a lábadozót tanácsokkal tudják segíteni és terelgetni az úton.

3. A kutyák felelősségre és időmenedzselési készségekre tanítanak

A kutyák szórakoztatóak és megnyugtatóak, igen, de etetni, sétáltatni, fürdetni és állatorvoshoz is el kell vinni őket. Ahhoz, hogy ez a napi rutinnak megfelelően megtörténjen, a leszokó személynek meg kell tanulnia beosztania az idejét, rangsorolnia kell a feladatokat, és gyakorolnia kell a kedvességet, a türelmet és az együttérzést.

Nem lehet egyszerűen nem megetetni őket, mert nem akarsz kikelni az ágyból, vagy nem levinni őket sétálni, mert nincs kedved másokkal találkozni. Egy kutya mellett tervezni kell és sok esetben áldozatokat is kell hozni.

4. A kutyák arra ösztönöznek, hogy maradj aktív és tölts időt a szabadban

A szabadban eltöltött időnek és a mozgásnak az előnyeire most nem térnénk ki, mindenki tisztában van vele, hogy milyen fontos a mentális és a fizikális egészség szempontjából is. Ám a motivációt ehhez megtalálni már nem mindenkinek olyan egyszerű.

Sokaknak például gondot jelent egyedül elindulni kocogni, sétálni vagy bringázni, de egy kutya társaságában azonnal nem érezzük magunkat egyedül. A társas időtöltés sokkal könnyebben telik, szinte észrevétlenül segít abban, hogy a testünk és az elménk is tiszta lappal indíthasson.

Egy nagytestű kutyánál nagyon fontos, hogy szépen közlekedjen pórázon.

5. A kutyák segítenek új emberekkel ismerkedni és barátokat szerezni

A kötött munkaidő és a családi kötelezettségek kihívást jelenthetnek új barátok szerzésében vagy egyszerűen csak a más emberekkel való interakcióban. Mivel az alkohol a legtöbb társasági esemény középpontjában áll, még nehezebb lehet barátokat szerezni gyógyulófélben.

A kutyád nemcsak arra ösztönöz, hogy több időt tölts a szabadban, hanem arra is, hogy a hasonló érdeklődési körrel rendelkező, tehát más kutyásokkal is felvedd a kapcsolatot. Így sokkal könnyebb lesz beszélgetéseket kezdeményezni, ami egy teljesen új világot nyithat meg számodra.

Ha még nem vagy kész saját kutyára

Ebben az esetben javasoljuk, hogy önkénteskedj menhelyeken, vagy vidd el sétálni közösen a családtag vagy barát kutyáját. Ezen kívül érdemes lehet olyan szervezeteket is keresni, akik terápiás kutyák segítségét használják a leszokáshoz.

droghasználat egészséges életmód ember és kutya kapcsolat kutya alkoholizmus ellen kutya segít a leszokásban kutya támogatja az embert leszokás magány terápiás kutya terápiás kutya hatásai

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink