hirdetés

Ezt a magyar kutyafajtát százezrekért árulják Amerikában

Hangai Lilla

2023. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a huncut és okos fajta folyamatos kihívásokat igényel. Igazi gondolkodó, imád tanulni. És ennek köszönhetően az is elmondható róla, hogy nem kezdő gazdiknak való. Komoly és eltökélt odafigyelést igényel egy ilyen kutya, amire nem sokan vállalkoznak; a mudipopuláció világszerte körülbelül 3000-4000 egyedre becsülhető.

hirdetés

Sokan gondolják, főleg külföldön, hogy a mudi valamilyen keverék kutya, általában németjuhász és miniatűr uszkár vagy valamilyen spicc mixnek tippelik őket. Mutatjuk, hogy mit érdemes még hazánk különleges, ritka kincséről tudni!

A tengerentúli elismerés

Kutyás újságíróként nagyon megörültünk, amikor azt olvastuk, hogy az American Kennel Club is elismerte hivatalos fajtaként. Nem pikkeltek a mudira, itt írtunk már arról, hogy milyen összetett folyamat hivatalosan is elismertetni egy fajtát. A magyar agár kivételével így már az összes hazai fajtát elfogadták hivatalosan is az AKC-nál. Reméljük, hogy hamarosan ezekre a gyors fickókra is sor kerül majd! De lássuk most a mudis érdekességeket!

1. A kölykök kajla füllel születnek

Akárcsak a német juhászkutyáknál, a fülecskéik idővel kiegyenesednek majd. De a farkuk sem mindennapi! Van, hogy farok nélkül születnek a kicsik, vagy egészen rövid, tömzsi kis csonk van csak a helyén. Egyik sem számít hibának a fajtastandard szerint.

2. A finnek is felismerték a mudi erejét

Magyarország után a legnagyobb számban Finnországban található meg a fajta. A mudik akkor csillogtathatják meg leginkább elragadó énjüket és tulajdonságaikat, ha terelhetnek. Akár 500 jószágot is mesteri eleganciával koordinálnak, de hibátlanul megállják a helyüket a család és a porta védelmezőjeként is. Hatalmas büszkeség számunkra, hogy a finnek és az amerikaiak is gyakran használják őket mentőkutyaként, ugyanis nagyon könnyen tanulnak és a figyelmüket még a legapróbb jelek sem kerülik el.

3. Az utolsók egyikei

A keletkezésüket a 15-18. századig is vissza tudják vezetni, ám 1936-ig nem tartották őket önálló fajtaként számon. 1930 és 1936 között dr. Fényes Dezső munkásságának köszönhetően elkezdődött a tenyésztési program. Innen a mudi hivatalos latin neve is, a canis ovilis Fényesi. Dr. Fényes Pest, Nógrád, Fejér és Békés megyéinkben lelt a legtipikusabb egyedekre. A II. világháború ideje alatt, ahogy a legtöbb magyar fajta, ők is majdnem kihaltak, de a ’60-as években sikerült rehabilitálni a mudit is. Az utolsó fajták között tartják őket számon a világon, amelyeket még természetes módon tenyésztettek terelésre.

Az agility sportban is kiváló.

4. Rigó kutya, a minta mudi szuka

Az 1960-as években folytatott rehabilitáció eredményeképpen 1963-ban megszületett a fajtastandard is, melyet egy Rigó nevű szuka alapján állítottak fel, aki megkapta a törzskönyvben az első számú regisztrált tenyészegyed megtisztelő címet is. A fajta törzskönyve még a mai napig is nyitott, melynek hátránya, hogy a fajta heterogenitását fenntartandó, más nem típusos kutyák is bekerültek a fajtába.

Ha azonban a pozitív oldalát nézzük ennek a helyzetnek, akkor sikerült egy olyan fajtát fenntartanunk, mely kifejezetten egészséges, nincsenek különösen rá jellemző örökletes betegségei.

5. Szavak nélkül is

Míg emberekre mondják, hogy fél szavakból értik egymást, úgy a mudi fantasztikus megfigyelőképességének hála a gazdáját képes villanásokból is megérteni. De amennyire figyel ránk, ezt elvárja fordítva is, viszonylag könnyen megsértődik. Kedves szavakkal, simogatással, jutalommal azonban könnyen kiengesztelhető.

Ők is egygazdás fajták, védelmező személyiségük miatt idegenekkel tartózkodók lehetnek. Ám a kölyökkorban megfelelően szocializált kutyák felnőttként sem válnak félénkké, visszahúzódóvá. Gyerekekkel is nagyon jól kijönnek.

6. Borsos az áruk

Amerikában a kutyus minőségétől függően akár 1500-2500 dollárt is elkérhetnek a fajtáért, ami magyar forintra átszámolva olyan 500 000-850 000 ft körül mozog.

A népszerűségük egyre nő világszerte, így a tenyésztők és a fajta kedvelői aggódnak a szaporítók miatt. Ráadásul annak is fennáll a kockázata, hogy különböző keresztezésekkel a mudi is egy designer kutya formájában végzi. Ha megtetszett, és komolyan gondolkodsz a beszerzésen, kérünk, jól gondold végig, és csak megbízható helyről vásárolj! Nemcsak a blöki egészsége van a kezedben, hanem egy egész fajta jövője is!

akc american kennel club érdekes tények fajtastandard hivatalosan elismert kutyafajták kutyás történelem magyar fajták mudi mudi jelleme tenyésztés terelőkutya történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink