hirdetés

A kutyák kijárási tilalma: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2020. november 12

Az éve eleje óta tartó pandémia mindenki életét fenekestől felforgatta eltérő módon és mértékben. Ez alól pedig nem mentesültek a kutyák sem.

hirdetés

Tavasszal teljesen más jellegű szigorítások voltak, mint amelyekkel most kell együtt élnünk. A korlátozott lehetőségek pedig sok kutyás számára állítottak nem várt, új kihívásokat.

Össznépi felháborodás

A mostani szigorítások bejelentése után nem sok idő kellett ahhoz, hogy a városi kutyatartók felemeljék hangjukat. Alig telt el 10-20 perc, és a kutyás Facebook csoportokban megjelentek a felháborodások és a vicces mémek arról, hogy hamarosan este nyolc után háziállattal sem lehet kimenni az utcára. A téma tovább gyűrűzött, pár óra múlva megjelent az erről szóló online petíció, majd a nagyobb hírportálok is sorra hozták le a hírt. Az emberek lelkiállapotát jól mutatja, hogy estére már néhány esetben ökölre menő vita alakult ki. Mindezt úgy, hogy a jogszabály pontos szövegezését senki sem látta.

Azt már sosem fogjuk megtudni, hogy a jogalkotó a társadalom figyelemfelhívására reagált vagy egyébként is gondolt volna erre. Hiszen a bejelentés csak arról szólt, hogy este nyolctól nincs mászkálás. Ezt pedig sokan automatikusan összekötötték a korábbi állapotokra vonatkozó állásfoglalással. Ha akkor nem lehetett, akkor egészen biztosan most sem lehet. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy azon vitázni felesleges, hogy korábban korlátozás volt, most pedig tilalom.

Az internet népe hamar kinyilvánította véleményét.

Ez olyan, mintha azon tanakodnánk, hogy ez itt most előttünk krumpli vagy burgonya? Nem az számít, hogy a köznyelvben az adott szót hogyan értelmezzük (főleg úgy, hogy sok esetben egyénenként komoly eltérések vannak), hanem az, hogy a törvény szava melyiket hogyan definiálja. Jelen esetben azzal, hogy kivételeket sorol fel. Szerencsére a kivételes esetek közé felkerült a kutyasétáltatás is. Ezt bejelentették még azelőtt, hogy maga a szövegezést bárki látta volna.

Hamar kiderült, a teljes tilalom nem vonatkozik a kutyasétáltatókra.

Sétálunk, sétálunk

A kutyás társadalom felett lebegő este nyolc utáni kutyasétáltatási tilalom ellen felhozott általános indok az volt, hogy az ebnek el kell végeznie a dolgát. Ezt pedig sokan, akik olyan munkarendben dolgoznak, nem fogják tudni megoldani. Ez így is van. Mindenkinek mások az életkörülményei, mindenkinek mások a lehetőségei, időbeosztása.

Egy kutyának tényleg el kell végeznie a dolgát, és hogy erre mikor van lehetőség, azt a gazdi élete határozza meg. Egy szobatisztaságra szoktatott négylábú megpróbálja visszatartani, ameddig csak tudja. Ez neki nem jó érzés és nem is egészséges. Ha mégis elvégzi a dolgát a lakásban, nem dől össze a világ. Nem kellemes, nem túl higiénikus, de hát ez van.

Viszont a kutyasétáltatásnak nem csak ez az egyetlen egy funkciója van, és talán nem is ez a legfontosabb. Főleg egy olyan négylábú esetében, amelyik a napja nagy részét a négy fal között tölti, leginkább egyedül. A mozgás mellett nagyon fontos az is, hogy kiszakadjon és új ingerekkel találkozzon. A kutyák a szagok világában érzik jól magukat és a változatos, ingergazdag környezet egy normális idegrendszerű eb esetében a mentális jólétének elengedhetetlen hozzátartozója.

A kutyáknak szükségük van az ingergazdag környezetre, szimatolásra.

A minap zajlott vitában erre szerencsére egyre többen hívták fel a figyelmet. Egyre többen tudják azt, hogy a kutyasétáltatás nem csak annyiról szól, hogy ne otthon piszkítsa össze a lakást. Úgyhogy a nagy korlátozások és a hidegre fordult időjárás ellenére mindenki használja ki azt az 500 méter távolságot, ha este nyolc után viszi le kedvencét. Nem csak arra, hogy az a dolgát elvégezze. Ha nem túl fázós fajta, adjuk meg neki a lehetőséget, hogy a négy fal közül kiszakadva végre élvezze a külvilág rejtette felfedeznivalókat és izgalmakat.

A rendszeres séta rossz időben sem maradhat el.

A városi kutya

Szerencsére a dolog jól alakult és a történteknek van egy nagy tanulsága: az emberi hétköznapok menetének szabályozása esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy ezek a regulációk sok esetben nem csak a kétlábúakat érintik. A kutyák szerepe, funkciója és ahogy léteznek az emberi társadalomban, roppant összetett. Főleg a városi kutyatartás esetében. Ha az emberek életét szabályozzuk, az kihat az ebekre is.

(Képek: Getty Images Hungary)

jogszabályok kijárási tilalom kutyasétáltatás Márton Attila séta sétáltatás szabályok törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!