hirdetés

Boerboel fajtaleírás: az óriás oltalmazó

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 5 - Képek: Getty Images Hungary

A boerboelok a világ őrzőkutyáinak élmezőnyébe tartoznak – otthonuk és családjuk védelme az első számú küldetésük. Nem kezdő kutyásoknak való fajta, de megfelelő tartás mellett csodás társak lesznek.

hirdetés

A boerboel (ejtsd: búrbúl) hazánkban kevésbé ismert fajta. Az eredetileg Dél-Afrikából származó kutyák dominánsak és magabiztosak, hatalmas tanulási vággyal és rendkívül magas intelligenciával. Az ősi molosszer család leszármazottja, a mai masztiff típusú fajták oszlopos tagja. Impozáns – egyesek számára ijesztő – megjelenése, fizikai ereje és elképesztő tudatossága kiemelkedő őrző-védő kutyává teszi, aki bármire képes annak érdekében, hogy a rá bízott feladatot száz százalékosan teljesítse.

Eredet

A boerboel kialakulása a XVII. századra tehető, eredetileg a dél-afrikai holland telepesek farmjain alkalmazták a fajtát a terület és az állatállomány védelmére. Az afrikai vadon félelmetes ragadozói ellen csak a legrátermettebb kutyák voltak képesek sikeresen fellépni, így a fajta példányai a mai napig kiemelkedőek munkájukban. A boerboel védelmező jellege mellett a fajta fontos tulajdonsága a nyugodt, stabil és magabiztos természet, amely a megfelelő gazda mellett rendkívüli őrzőkutyává teszi az állatot. Hatalmas, erős, izmos kutya, erőteljes ugyanakkor atletikus mozgással. Ezek mind olyan jellemzők, amelyek hatékonnyá tették őt a nagyragadozókkal szemben, és amelyek a tenyésztés során is kívánatosak és elvártak voltak a fajtával kapcsolatban.

Fajtastandard

A boreboelok nagy termetű kutyák: a hímek marmagassága 61 és 71 centiméter, míg a nőstényeké 56 és 64 centiméter között mozog. Súlyuk akár a 90 kilogrammot is elérheti, de egyes példányok még ennél is nagyobbak lehetnek.

A fajta legjellegzetesebb vonása a feje: szögletes, széles és izmos, impozáns megjelenést adva az állatnak.

A szín tekintetében vörös, sárga, barna, fekete vagy tigriscsíkos egyedekkel találkozhatunk. Bundájuk sima és fényes. Mintázatukban gyakran megfigyelhetők a fehér foltok – különösen a nyakon, az arcon és a mancsokon. Emellett gyakori a szemek, a száj és az orr körüli fekete színezet, egyeseknél a mancsokon látható sötétebb foltok is.

Jellem

A boerboel amilyen erős, olyan hűséges; nemcsak a területét és a rá bízott haszonállatokat, hanem a család tagjait is védelmezi. A korai szocializáció és folyamatos képzés nélkülözhetetlen a fajtánál, mivel rendkívül territoriálisak, a nem megfelelő nevelés következtében pedig agressziót mutathatnak az idegenek és más állatok iránt.

Rendkívül okos kutyák, ezért elengedhetetlen a sok mentális és fizikai stimuláció. Ha sokszor vannak egyedül vagy nem kapják meg a megfelelő szellemi és testi lefárasztást, az unalom és szorongás hatására romboló viselkedés alakulhat ki.

Ideális környezet

Méretéből és magas stimulációs igényéből fakadóan a boerboel nem lakásba való. Kertes házba is csak akkor, ha kellő méretű kertet vehet birtokba – ahol elég erős a kerítés, hogy bent tartsa őt. Ragadozók elleni őrző-védő kutya lévén a legideálisabb otthon számára egy elszigetelt tanya, ahol kielégül a mozgásigénye, a haszonállatok védelme révén pedig van feladata.

Emellett, mint említettük, kizárólag olyan gazda mellé javasolt, aki ismerve a fajta igényeit és viselkedését, képes megadni számára a megfelelő törődést és képzést.

Ápolás

A boerboel rövid, sűrű bundával rendelkezik, ami mérsékelten hullik. A kutya szőrének ápolásához így elegendő heti egyszeri átkefélés a kilazult szőrszálak eltávolítására. Fürdetésre csak időszakon lehet szükség – ennek gyakoriságát a tartási körülmények, illetve a kutya munkája határozza meg.

A karmokat rendszeresen vágni kell, mivel ha túl hosszúra nőnek, fájdalmat okozhatnak az állatnak, és gátolhatják a szabad mozgásban. A karomápolás mellett a fülek ellenőrzése és tisztítása fontos még az esetleges fertőzések elkerülése érdekében.

Gyakori egészségügyi problémák

A boerboel egy alapvetően egészséges kutyafajta, örökletes betegségek viszonylak ritkán fordulnak elő. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek kialakulására méretükből fakadóan hajlamosak lehetnek:

  • Csípődiszplázia – a nagy termetű kutyákat leggyakrabban érintő állapot, amelyről ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz
  • Szívbetegségek
  • Szemproblémák
  • Vagina hyperplasia (reproduktív rendellenesség, melynek következtében a hüvely szövetei abnormálisan megnövekednek)
  • Gyomorcsavarodás – potenciálisan életveszélyes állapot, itt olvashatsz róla részletesen
  • Fiatalkori epilepszia
boerboel molosszer őrző-védő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink