hirdetés

A téli szezon vitaminbombái: kaphat-e belőlük a kutya?

Szénási Szimonetta

2023. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

A tél közeledtével egyre nagyobb szerepet kap életünkben az egészségvédelem. Fontos kérdés, hogy mely ételek azok, amelyekből kedvenced is fogyaszthat.

hirdetés

Sokan alig várják, hogy beköszöntsön nálunk is a narancsszezon, ahogy az édes, lédús mandarin is nagy kedvenc télen, főleg az ünnepek idején. Többnyire a gyerekek mikulás zsákjában és a karácsonyi menüben is helyet kapnak ezek a vitaminban gazdag gyümölcsök. Másoknak a kesernyés grapefruit a favorit, míg vannak, akik a népi bölcsességet megfogadva a napi egy almára esküsznek a betegségszezonban. A savanyú káposzta is elixírszámba megy télidőben, ahogy a többség a mézre is csodaszerként tekint. A gazdák számára lényeges kérdés, hogy kaphat-e a kutya ezekből, és ha igen, mennyit. Vegyük sorra, mi veszélyes, és mi biztonságos a számára!

Finom és lédús csemege

Jó hír, hogy a citrusfélék húsa a megengedett mennyiségben többnyire biztonságos az ebek számára is. Itt rögtön fel is tehetünk két kérdést: mennyit ehet pontosan? Illetve miért csak többnyire?

Utóbbi az egyéni érzékenységre vonatkozó kitétel. Bár a citrusok alapvetően nem okoznak gondot, az érzékenyebb emésztőrendszerű, vagy valamilyen gyomor-, illetve bélrendszeri betegséggel élő jószágok számára irritálóak lehetnek a savasságuk miatt. A gyümölcsök cukortartalmát pedig a cukorbeteg és a túlsúlyos ebek esetében muszáj számításba venni. Tehát bármilyen egészségügyi gonddal küzd kedvenced, mindig egyeztess az állatorvossal, miből ehet.

A kiskutyák érzékenyebbek

Tudnod kell, hogy a kölykök emésztőrendszere sokkal érzékenyebb, mint a felnőtt állatoké, emiatt nekik már egy kevés savas-cukros gyümölcs is gondot, például hascsikarást, hasmenést okozhat. Ezért ha kiskutyát nevelsz, inkább várj a citrusok adásával, vagy csak minimális mennyiséggel kínálgasd.

Leginkább az íze miatt

Bár a citrusfélék többek között gazdagok C-vitaminban, káliumban és rostban alapvetően mégsem ezek miatt adjuk a kutyának, hanem azon egyszerű okból, mert finomak. Ahogy arról korábban dr. Balatonyi Lilla doktornővel beszélgettünk, a bolti eledelek valamennyi szükséges tápanyagot tartalmaznak, így azok mellett egy egészséges állatoknak nincs szükségük pótlásra. Ez alól kivételt jelentenek a nyers menün élő ebek, akiknél nagyon körültekintően összeállítani az étrendet. Ha szeretnél többet megtudni arról, orvosi szempontból miként ellenőrizheted kedvenced egészségi állapotát, olvasd el az említett cikkünket, amit itt érhetsz el.

Sose add neki a héjat!

Mint a boltokban is kiírják, a citrusfélék (illetve a legtöbb trópusi gyümölcs, kivéve a bio gazdálkodásból származók) héját különféle penészedésgátlókkal, illetve érlelőkkel kezelik. Emiatt azokat nem szabad megenni se neked, se a kutyádnak! Erre mindig figyelj akkor is, ha süteményt sütsz, és csak a bio gyümölcs héjából kerüljön a piskótába! Ugyanígy a magokat se egyétek meg, a kutyáknak pedig érdemes a gyümölcshúst borító hártyát is eltávolítani.

Mennyi az annyi?

Az, hogy mennyit kaphat kedvenced a citrusfélékből, az az egészségi állapota mellett a méretétől és a fajtájától függ. Általánosságban az alábbi irányelveket javasolják az állatorvosok:

Kistestű kutyák (14 kilogramm testsúlyig) = ½ gerezd narancs

Közepes méretű kutyák (14-23 kg) = 1 gerezd

Nagytestű kutyák (23-40 kg) = 1-2 gerezd

Extra nagy testű kutyák (40 kg felett) = 2 gerezd

Mandarinból, mivel lényegesen kisebb gyümölcs, mint a narancs, arányosan annyi gerezd adható, ami megfelel a narancsénak. Ugyanígy járj el a klementinnel, pomelóval is. A citrom értelemszerűen túl savanyú, mi sem igen fogyasztjuk magában, míg a grapefruit aromája sem feltétlenül a kellemes kategória az ebeknek.

Hangsúlyozzuk: a túl sok savas, cukros gyümölcs gyomorontáshoz vezethet, ezért sose vidd túlzásba!

Szintén fontos, hogy az eb napi jutalomfalat mennyisége (ebbe beleértve a nassként kapott gyümölcsöt is) sose haladja meg a napi kalóriabevitel 10%-át. A pluszban adott falatokat pedig mindig bele kell számolni a napi menübe, és az adott mennyiségnek megfelelően csökkenteni kell az eledel adagját.

Alma, dió, mogyoró

Örömhír, hogy az alma a legtöbb négylábú számára nemcsak kedves, de biztonságos csemege is. A magokra azonban itt is vigyázni kell, cianid tartama miatt nagy mennyiségben fogyasztva problémát okozhat.

Ha már szóba került a mikuláscsomag, röviden beszéljünk a diófélékről is, hiszen azok is kerülnek a kincseket rejtő csomagba. A dió, a török- és a földimogyoró – értelemszerűen héj nélkül – adhatók, de csakis egészséges ebeknek, és nekik is csak kis mennyiségben. A magas zsírtartalmuk miatt ugyanis hasnyálmirigyproblémákhoz, illetve elhízáshoz vezethetnek. Emellett nagyon fontos tudnod, hogy a bepenészesedett dió halálos méreg kedvencedre, és sajnos évről évre sok kedvenc hal bele az elfeketedett dió elfogyasztásába. Ebben a cikkben listáztuk, mi a helyzet a többi diófélével, illetve olajos maggal: melyek mérgezőek, és mikből kaphat kedvenced is.

Banán

A másik népszerű trópusi finomság a banán, amivel szintén megkínálhatod kutyádat, hacsak nem cukorbeteg. Ugyanis a banánnak igen magas a cukor-, ebből kifolyólag a kalóriatartalma is. A héjra itt is állnak az iménti intelmek, ugyanis a banánt is sokféle vegyszerrel kezelik.

Méz

A méz is felkerülhet az adható ételek listájára, de tudod: cukor, kalória! Fontos figyelmeztetés azonban, hogy a még fejletlen immunrendszerű kiskutyák számára a nyers méz mérgező lehet a Clostridium botulinum nevű, botulizmust okozó spórák esetleges jelenléte miatt.

Savanyúságot csak körültekintően!

Hogy a kutya kaphat-e belőlük, az általánosságban az elkészítés és az ízesítés módjától függ. A túl sós, borsos, pláne az ebekre mérgező hagymafélékkel megbolondított savanyúk tilosak a számukra, ám a kíméletesebb módon, természetes ízvilágát megőrző köretekből kedvenced is kóstolhat.

Ami itt is aranyszabály: figyelni kell az állat reakcióit, bármiféle alapbetegség esetén pedig ki kell kérni az állatorvos véleményét. Ebben a cikkünkben részletesen elmagyarázzuk, mi a különbség a különféle erjesztő és savanyító eljárások között, illetve ezek közül melyik biztonságos a kutyák számára.

citrusfélék elhízás étel etetés gyümölcs kölyökkor mérgező étel narancs túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink